Salibandyn puolivälierien kattava ennakko – ketkä jatkavat mitalipeleihin?

Salibandyliigan puolivälierät starttaavat perjantaina kolmella ottelulla. Salibandyliigassa runkosarjan 1-3. sijoittuneet saivat valita puolivälieräpareikseen sijoille 5-8. sijoittuneista joukkueista mieleisimmät. Puolivälierät pelataan paras viidestä systeemillä.

Kenties suurin mielenkiinto puolivälierissä kohdistuu runkosarjan nelosen SSV:n ja vitosen Oilersin paikallistaistoon. Joukkueet ovat kaksi menestyneintä seuraa 2000 -luvulla ja kohtaavat nyt jo tässä vaiheessa. Ennakoimme kaikki parit. Näin käy.

Happee (1.) – OLS (7.)

Runkosarjan kohtaamiset: Happee – OLS 8-5, OLS – Happee 3-8

Happeen päävalmentaja Seppo Pulkkinen juhli viime vuonna yli 30 vuotisen valmennusuransa ensimmäistä SM-kultaa. Kuva: Salibandyliiga/Jari Turunen

Happeen päävalmentaja Seppo Pulkkinen juhli viime vuonna yli 30 vuotisen valmennusuransa ensimmäistä SM-kultaa. Kuva: Salibandyliiga/Jari Turunen

Viime kaudella Happee nappasi seurahistoriansa ensimmäisen mestaruuden ja lähtee alkaviin pudotuspeleihin yhtenä mestarisuosikkina. Oululaista OLSia ennakoitiin kauden alla pohjamutiin, mutta varsinkin alkukauden loistavat esitykset takasivat sille runkosarjassa seitsemännen sijan ja näin ollen pohjoisessa päästään nauttimaan playoff-kiimasta. Joukkueita yhdistää loistava juniorityö, josta kannetaan nyt hedelmää miesten puolella.

Runkosarjan voittanut jyväskyläläisryhmä pelasi koko kauden ilman suurempia notkahduksia ja tästä palkintona oli runkosarjan voitto. Joukkueeseen on noussut jälleen uusia nuoria vastuunkantajia: puolustajat Eemil Ukkonen (-96) ja Asko Huisman (-93) ovat pelanneet Happeen kakkoskentän alapuolella loistavan kauden. Pistepörssin voittanut Jami Manninen iski hurjat tehot 26:een peliin (46+22=68). Lisäksi mies voitti koko sarjan +/- tilaston lukeman osoittaessa peräti +48:a. Tulitukea Manninen sai ketjukaveriltaan Peter Kotilaiselta, joka oli sarjan pistepörssin toinen hänelle harvinaisin tehoin 24+30=54. Hirvien maalin tukkii maailman yksi tämän hetken parhaista maalivahdeista Monnarin elävä seinä Eero Kosonen.

OLS nousi pudotuspeleihin uuden valmentajansa Jami Herralan hiottua pelikirjaa paremmin oululaisille sopivaksi – Joukkueen vastahyökkäyspelaaminen yllätti alkukaudesta monet. Kesällä tehty hyvä fyysinen harjoittelu kantoi hedelmää joulukuulle asti, mutta tämän jälkeen avainpelaajien loukkaantumiset häiritsivät oululaisten pelaamista. Ykköstykki Valtteri Parviainen on telakalla, mutta joukkueeseen on noussut uusia vastuunkantajia mm. Joni-Arttu Siepin, Petri Niemelän ja Tatu Kiipelin muodossa.

Näin käy

OLS on samassa tilanteessa kuin Happee muutama vuosi sitten. Nuoret hakevat kokemusta Salibandyliigan pudotuspeleistä ja matka tulee tyssäämään puolivälieriin. Happeen kokemus, valmennus, fysiikka, puolustus-, hyökkäys- ja maalivahtipeli ovat kaikki oululaisia edellä, joten vaikea on nähdä, että OLS kampeaisi itseään tästä parista jatkoon. Happee on kuitenkin kompuroinut puolivälierissä ennakkosuosikkina kahtena edellisvuotena, kun kaksi vuotta sitten TPS ja viime vuonna Erä pistivät jyväskyläläiset ahtaalle, ja Happee eteni lopulta välieriin molemmilla kerroilla niukasti 3-2 otteluvoitoin.

Veikkaus: Happee jatkaa välieriin 3-1 otteluvoitoin

Runkosarjan parhaat pistemiehet:

Happee: 

Jami Manninen 46+22=68

Peter Kotilainen 24+30=54

Petri Kauko 13+34=47

OLS:

Tatu Kiipeli 25+13=38

Petri Niemelä 21+14=25

Joni-Arttu Sieppi 16+10=26

Otteluohjelma:

La 7.3.2015 17:30 Happee OLS Monitoimitalo (ISTV)
Su 8.3.2015 17:00 OLS Happee Kastelli
Ke 11.3.2015 18:30 Happee OLS Monitoimitalo (WATSON)
La 14.3.2015 17:00 OLS Happee Kastelli (tarvittaessa)
Su 15.3.2015 18:30 Happee OLS Monitoimitalo (tarvittaessa)

SPV (2.) – Koovee (6.)

Runkosarjan kohtaamiset: SPV-Koovee 5-7 & Koovee – SPV 4-9

SPV vältti Happeen ohella valinnoissa runkosarjan kahdeksannen Erän ja päätyi parin vuoden tauon jälkeen paluun pudotuspeleihin tehneeseen Tampereen Kooveehen. Runkosarjan kahdessa kohtaamisessa molemmat päättyivät vierasvoittoihin, joten mielenkiintoinen sarja on luvassa.

Vuosi sitten SPV:n bensa loppui puolivälieriin kahden mestaruuden jälkeen. Nyt Pohjanmaan ylpeys on kuitenkin pelannut todella vahvaa salibandyä ja joukkue on vahva ehdokas tämän vuoden finaaleihin. Joukkue on täynnä kokemusta ja menestyksennälkä on kasvanut yhden kauden harharetken jälkeen. Kokenut joukkue tietää kokeneen valmentajansa Tommy Koposen johdolla kuinka näitä ottelusarjoja voitetaan. Runkosarjassa maalitykki Jari Hankkio ja nuori Jukka-Pekka Pelto-Arvo rymistelivät pelaavaan SPV-kokoonpanoon ja heitä kannattaa pitää silmällä kokeneiden sotaratsujen lisäksi.

Kolme vuotta sitten Happeen pronssipelissä kaataneelle Kooveelle povattiin valoisaa tulevaisuutta, mutta hyvää työtä seurassa tehnyt päävalmentaja Arto Riihimäki lähti pronssikauden jälkeen muille maille ja Koovee ei selvinnyt kahteen vuoteen pudotuspeleihin. Loistavan runkosarjan ansiosta Spiralilla pelataan jälleen pidemmälle kevääseen. Kooveen aseena tällä kaudella on ollut loistava hyökkäyspelaaminen ja se tekikin sarjassa neljänneksi eniten maaleja. Miro Lehtinen on noussut uudelle tasolle ja hänen tutkaparinsa Eemeli Salin on sarjan parhaita ja monipuolisimpia pelaajia. Unohtaa ei voi myös vähälle huomiolle jäänyttä joukkueen kapteenia Lassi Ylisiurusta, joka keräsi 24:ssä ottelussa peräti 18+17=35 tehot. Joukkueen kapteeni iskee tehoja, mutta hoitaa myös puolustusvelvoitteen todella mallikkaasti. Joukkueesta löytyy hyökkäykseen laatua myös tämän kolmikon takaa, joten aivan ykköskenttänsä varassa joukkue ei ole.

Näin käy

Lähes samanlainen asetelma kuin ensimmäisessä parissa, SPV omaa kokemuksen ja Koovee haistelee jälleen pudotuspeli meninkiä. SPV tulee viemään sarjan huomattavasti paremmalla puolutus- ja maalivahtipelaamisellaan. Lisäksi, kun katsellaan muita osa-alueita, kokemusta ja valmennusta, on SPV näissä ison askeleen vastustajaansa edellä. Hyökkäys- ja erikoistilannepelaaminen menee aika tasan, mutta näillä ei yleensä ole sarjoja voitettu.

Veikkaus: SPV jatkaa välieriin 3-0 otteluvoitoin.

Runkosarjan parhaat pistemiehet:

SPV:

Sami Koski 16+37=53

Mikko Kohonen 33+13=46

Jari Hankkio 32+10=42

Koovee:

Eemeli Salin 23+22=45

Miro Lehtinen 21+22=43

Lassi Ylisiurunen 18+17=35

Otteluohjelma:

Pe 6.3.2015 18:30 SPV Koovee Seinäjoen UT (ISTV)
Su 8.3.2015 18:00 Koovee SPV Spiral-halli
Ti 10.3.2015 18:30 SPV Koovee Seinäjoen UT (VeikkausTV)
La 14.3.2015 17:00 Koovee SPV Spiral-halli (tarvittaessa)
Su 15.3.2015 17:00 SPV Koovee Seinäjoen UT (tarvittaessa)

Classic (3.) – Tapanilan Erä (8.)

Runkosarjan kohtaamiset: Classic – Erä 11-4 & Erä – Classic 3-2

Runkosarjan kahdeksas Tapanilan Erä kelpasi Tampereen Classicille, koska tamperelaiset eivät halunneet kohdata ainakaan vielä tässä vaiheessa runkosarjan viidettä Esport Oilersia. Joukkueet ovat kohdanneet toisensa vuosien saatossa useamman kerran pudotuspeleissä ja vanhat jännitteet ovat vielä muistissa, joten tästä sarjasta on tulossa todella kutkuttava.

Viime kauden kakkonen, Cupin ja runkosarjan voittaja Classic pelasi mallikkaan toisen puolikkaan runkosarjasta ja se oikeutti sijaan kolme. Lassi Vänttisen lähtö joulukuussa Sveitsiin puhdisti joukkueen ilmaa ja pelaaminen on ollut tämän jälkeen todella vakuuttavaa, vaikka se hävisikin Suomen cupin finaalin SSV:lle. Tamperelaiset ovat tunnettuja hurlumhei -salibandystä, mutta pääkäskijä Jarkko Rantala on koulinut loistavasti nuoresta ryhmästä yhtenäisen ja tiiviin joukkueen. Viisikkona puolustaminen toimii tällä hetkellä todella hyvin ja maalissa Lassi Toriseva pelaa itseään kaiken kansan tietoisuuteen. Classicin vahvasta puolustuspelaamisesta kertoo se, että se päästi runkosarjassa kaikista joukkueista vähiten maaleja (122), jota monikaan ei osannut ennustaa. Lisäksi hyökkäyspelaaminen joukkueelta luonnistuu todella taitavien ja juonikkaiden yksilöiden ansiosta. Tamperelaisten kannalta on toivottavaa, että viimeisessä runkosarjan ottelussa loukkaantunut sentterinäkin dominoiva Krister Savonen on pelikunnossa.

Classicin puolustus maalivahti Lassi Torisevan johdolla on tiukassa kunnossa. Kuva: Salibandyliiga

Classicin puolustus maalivahti Lassi Torisevan johdolla on tiukassa kunnossa. Kuva: Salibandyliiga

Helsinkiläiseltä Erältä odotettiin tällä kaudella paluuta aivan maan kärkijoukkueiden tasolle, mutta joukkueen pelaaminen on ollut kaikkea muuta kuin mallillaan. Hyökkäyksessä ei ole löytynyt tarvittavia tehoja ja puolustuspelaaminen on ollut välillä jopa katastrofaalista. Kenties suurimpana ongelmana joukkueen hyökkäyspelissä on ollut mitat täyttävien 1-2 kenttien senttereiden puuttuminen. Nuoresta Tuure Ailiosta ei ole vielä Salibandyliigassa kantamaan näin suurta vastuuta, kun sitä verrataan esimerkiksi Classicin sentteriosastoon. Lisäksi joukkueen ykkössentterinä tällä hetkellä operoiva Tommi Rosendahl keräsi ikävän pakkaslukeman runkosarjassa (-16) ja hänkään ei pärjää vertailussa kärkijoukkueiden senttereille. Tämän takia maalinsylkijät Lauri Kapanen ja Tuomas Iiskola eivät ole saaneet tarpeeksi ruokaa.

Näin käy

Tulossa on todella mielenkiintoinen ja värikäs ottelusarja. Molemmilta löytyy kokemusta näistä peleistä ja hyvä valmennustiimi. Pelitavallisesti Erä pystyttää 100 % varmuudella mökkinsä ja tämä on Classicin juonikkaiden hyökkääjien murrettava. Classicin pumppaava 2-1-2/2-2-1 on tuottanut loppukaudesta monelle joukkueelle päävaivaa ja sen avaamiseen on taas Erän keksittävä lääkkeet.

Erikoistilanteissa molemmat ovat tarvittaessa vahvoja. Classicilta löytyy ylivoimaan kärkinimien takaa loistavasti rightiltä suoraan syötöstä laukova Atte Eronen, joka voi olla joukkueen jokerikortti ylivoimalla. Erällä on laittaa ylivoimaan kaksi todella kovaa rightiä, Kapanen ja Iiskola, sekä ylivoimalla todella vaarallinen viivassa pelaava Sami Lehtinen.

Suurin ja ehkä jopa ratkaisevin ero saatetaan nähdä maalivahtipelissä, jossa Classicin Lassi Toriseva vetää pidemmän korren Erän Teemu Kortelaisesta. Lisäksi eron tekee jo mainittu senttereiden taitotaso Classicin eduksi.

Classic veti runkosarjassa Tampere Areenalle ylivoimaisesti eniten yleisöä ja Erän uusi syystäkin kehuttu ottelutapahtuma Vantaan Energia Areenalla veti myös loistavasti yleisöä, joten toivotaan, että sama jatkuu pudotuspeleissä ja miksi ei jatkuisi?

Veikkaus: Viides ottelu ei ole mahdottomuus tässä sarjassa, mutta uskon, että Classicin tämän hetkinen kunto takaa sille jatkopaikan 3-1 otteluvoitoin.

Runkosarjan parhaat pistemiehet:

Classic:

Sami Johansson 35+17=52

Krister Savonen 9+26=35

Niko Juhola 23+11=24

Erä:

Lauri Kapanen 23+16=39

Tuomas Iiskola 21+14=35

Tommi Aro 6+14=20

Otteluohjelma:

Pe 6.3.2015 18:30 Classic Erä Tampere Areena
Su 8.3.2015 17:00 Erä Classic Energia Areena (VeikkausTV)
Ke 11.3.2015 18:30 Classic Erä Tampere Areena
Su 15.3.2015 17:00 Erä Classic Energia Areena (tarvittaessa)
Ti 17.3.2015 18:30 Classic Erä Tampere Areena (tarvittaessa)

SSV (4.) – Oilers (5.)

Runkosarjan kohtaamiset: SSV – Oilers 2-4 & Oilers – SSV 7-7

Sitten siihen mielenkiintoisimpaan parivaljakkoon. Vuosien 2001-2011 välillä kaikki Salibandyliigan mestaruudet harjanneet helsinkiläinen SSV ja espoolainen Oilers kohtaavat kahden vuoden tauon jälkeen jo puolivälierissä. Kaksi vuotta sitten SSV rynni jatkoajalla välieriin viidennessä ratkaisevassa ottelussa. Joukkueet kohtasivat myös viime vuoden pudotuspeleissä, kun SSV niisti Oilersilta pronssiottelussa himmeimmät mitalit.

Runkosarjassa lopulta neljänneksi jäänyt SSV ei ole koskaan jäänyt ulos mitalipeleistä – tai no ehkä se on todellisuudessa jäänyt – mutta viime kerrasta on jo 12 vuotta. Joukkue uudistui täksi kaudeksi jopa radikaalisti, tai ainakin paljon enemmän verrattuna aikaisempiin vuosiin. Maailman paras maalivahti Henri Toivoniemi jätti isot saappaat nuoren Santtu Strandbergin täytettäväksi ja nyt häntä mitataan vasta toden teolla. Miten nuoren miehen pää kestää? Myös pelaajapuolella nähtiin muutama merkittävä uudistus, kun mm. joukkueen pitkäaikainen ykkössentteri Harri Forsten lopetti todella hienon uransa. Paikkaajiksi hommattiin joko vanhoja sotaratsuja tai omia lahjakkaita junioreita.

Joukkueen kuntokäyrä tämän vuoden puolella aiheuttaa harmaita hiuksia valmentajavelho Amu Ahoselle, koska Suomen cupin voiton lisäksi se pystyi voittamaan joulukuun jälkeen ainoastaan viisi ottelua, häviten peräti viisi peliä ja pelaten yhden ottelun tasan.

Espoolaiset ennakoitiin monessa mediassa kauden alla mestarisuosikiksi numero yksi – eikä syyttä. Joukkueen materiaali on edelleen todella laadukas, mutta henkisesti joukkue ei ole tällä hetkellä sillä tasolla millä kuuluisi olla. Espoolaisten pelaaminen ei ole vaikuttanut missään vaiheessa kautta, kun kesken viime kauden ruoriin tullut päävalmentaja Teemu Varis on pyrkinyt ajamaan taiteilijoille uutta pelisysteemiä ja urheilullisempaa elämäntapaa. Pahat kielet ovatkin kertoneet, että joukkueen ja Variksen välillä on isoja negatiivisia jännitteitä pudotuspelien alla. Varis on loistava salibandyvalmentaja, mutta joskus hänen myyntitaidoissaan voisi olla toivomisen varaa.

Joukkueesta löytyy kuitenkin todella paljon taitoa ja ratkaisuvoimaa, joten jos se pystyy puhaltamaan yhteen hiileen, on sillä mahdollisuudet kaataa SSV, samoin kuin se teki vuosi takaperin, kun ennakkosuosikki SPV kaatui puolivälierissä. Tuolloin joukkue pelasi todella puolustusvoittoista peliä ja nyt Variksen uudella kaudella joukkue on pyrkinyt pelaamaan paljon aktiivisemmin. Saa nähdä miten joukkue lähtee SSV:tä vastaan puolustamaan ja karvaamaan. Pallollisessa pelissä joukkueella on myös haasteensa, kun pallonhallintaan perustuva pelityyli rokottaa välistä auttamattomasti ja antaa vastustajille liikaa vastahyökkäyksiä. Joukkue kaipaa pleijareissa enemmän tehoja hyökkäyspäässä mm. MM-kisakävijä Oscar Hänniseltä joka teki runkosarjassa vaatimattomat 5+15=20 ja jäi vielä pakkaselle -5 lukemalla. Noh pleijarit on aina pleijarit ja tämän tyyliset pelaajat syttyvät aina panosten kasvaessa.

Näin käy

Todella vaikea veikata jatkoonmenijää. Molemmat saavat petrata peliään todella paljon, jos haluavat taistella finaalipaikasta, joten nyt on sen petraamisen paikka tässä sarjassa.

Kokemuksessa SSV:llä on etu Amu Ahosen, Mikael Järven, Juho Järvinen, Timo Toivosen, Kimmo Kinnusen, Jani Heleniuksen, Markus Olkkosen yms. ansiosta. Maalivahtipelissä etu menee Oilersin suuntaan, vaikka maajoukkuemaalivahti Tomi Ikonen ei ole ollut tällä kaudella vakuuttavassa lennossa. Erikoistilanteissa molemmat ovat todella vahvoja, mutta Oilersilla on heittää ylivoimaan kaksi lähes maailmanluokan viisikkoa.

SSV:n kapteeni Mikael Järvi on iskenyt Salibandyliigassa vähän vajaa 1000 pistettä, kun mukaan lasketaan runkosarja ja pudotuspelit. Kuva: Salibandyliiga

SSV:n kapteeni Mikael Järvi on iskenyt Salibandyliigassa vähän vajaa 1000 pistettä, kun mukaan lasketaan runkosarja ja pudotuspelit. Kuva: Salibandyliiga

Puolustuspelissä yksilöiden valossa molemmilta löytyy todella hyviä kavereita, SSV:ltä ehkä sarjan paras pakkipari Lax-Stenfors, mutta Oilersin puolustajamateriaali on ehkä luokkaa laajempi, koska SSV:llä mm. hyökkäyspäässä vaarallinen Markus Olkkonen on joutunut pelaamaan pakin tonttia. Lisäksi SSV:n puolustus on auttamatta fyysisesti hidas. Pelitavallisesti SSV:n 2-2-1 on todella toimiva, joten siinä mielessä SSV vie edun puolustuspelissä.

Kaiken järjen mukaan sarja tulee venymään viidenteen otteluun. Kauden mittaan Espoon Tapiolassa on käynyt hyvin yleisöä, mutta totutusti samaa ei voi sanoa SSV:n kotiluolasta Pasilasta. Toivottavasti pääkaupunkilaiset löytävät seuraamaan pelejä myös Pasilaan, koska luvassa on todellista salibandyherkkua.

Veikkaus: Oilersilla on laajempi materiaali, ja jos se saa pelin kulkemaan myös päänsisällä se vie sarjan 3-1. Veikkaa, ettei se saa, joten SSV jatkoon 3-2.

Runkosarjan parhaat pistemiehet:

SSV:

Juho Järvinen 29+11=40

Miko Kailiala 21+17=38

Jani Helenius 17+21=38

Oilers:

Perttu Pajukoski 33+17=50

Casper Pfitzner 29+16=45

Ilari Talvitie 19+14=33

Otteluohjelma:

Pe 6.3.2015 18:30 SSV Oilers Pasilan LH (VeikkausTV)
Su 8.3.2015 17:00 Oilers SSV Tapiolan UH
Ke 11.3.2015 18:30 SSV Oilers Pasilan LH
Pe 13.3.2015 18:30 Oilers SSV Tapiolan UH (tarvittaessa)
Su 15.3.2015 17:00 SSV Oilers Pasilan LH (tarvittaessa)

Otteluita nähtävissä suorina lähetyksinä Watsonin, VeikkausTV:n ja ISTV:n kautta.

Veikkauksen tarjoamat mestaruuskertoimet:

Happee 3,00

SPV 3,20

Classic 6,00

SSV 6,00

Oilers 8,00

Erä 23,00

Koovee 50,00

OLS 100,00