Salibandyn menestyksen vuosi 2016

Vuosi 2016 on nyt paketissa viimeinkin. Taakse jäi monta hienoa urheiluhetkeä, monissa hienoissa lajeissa. Tuli muutamia maailmanmestaruuksia joukkuelajeissa ja kestomenestyjät menestyivät, kuten esimerkiksi Leo-Pekka Tähti, ratakelaajien aatelismies. Ehdoton valinta Vuoden urheilijaksi. No eipä mennä nyt siihen silti tässä kirjoituksessa.

Nyt on tarkoitus tarkastella yhden lajin, salibandyn vuotta 2016. Lajin parissa sattui ja tapahtui kaikenlaista viimeisen vuoden aikana. Pelattiin ensimmäistä kertaa yksittäinen finaali, yhdistettiin pari seuraa, tehtiin sopimus tennispelaajan kanssa ja voitettiin maailmanmestaruus. Siinä on paljon asioita, jotka vaativat mietintöjä.

Happee vei Suomen Cupin voiton Jyväskylässä (Kuva: Jari Turunen)

Niinpä lähdetään perkaamaan vuotta 2016 ihan sieltä vuoden alusta saakka. Tammikuussa 2016 pelattiin runkosarjaa Salibandyliigassa. Tapahtumia ei ennen pudotuspelejä kovin paljoa ollut. Kaikki tähtäsi historian ensimmäiseen Superfinaaliin, joka pelattaisiin huhtikuussa Hartwall Arenalla.

Suomen Cupin finaali pelattiin Jyväskylässä, jossa voitto meni Jyväskylän Happeelle. Kova työ, mitä Keski-Suomessa on tehty, sai nyt yhdenlaisen palkinnon lisää. Johan sinne mestaruuskin on tullut. Monitoimihallissa tunnelma on joka kerta, kun siellä olen käynyt, ollut hieno ja mahtava. Sellaista kun olisi jokaisella paikkakunnalla, niin salibandy voisi hyvin.

Pommi kesken pudotuspelien

Pudotuspelit keväällä tuli, kunnes jysähti pommien pommi, kaksi verivihollista Salibandyseura Viikingit ja Tapanilan Erä yhdistyisivät. Seuran nimeksi tulisi EräViikingit. Kova uutinen, joka lävähti vasten kasvoja niin pelaajille, taustajoukoille kuin faneille ja muulle salibandyväelle. Uutinen oli niin kova, että sitä eivät vielä ihan kaikki ole edes sulattaneet.

Pommi kesken pudotuspelien, Erä ja Viikingit yhdistyvät. (Kuva: Juhani Järvenpää)

Fuusioitumisen seurauksia on vielä turha ruveta sen enempää perkaamaan. Faktaa on silti se, että Salibandyliigassa on tällä hetkellä joukkue, jota on hyvin vaikea kenenkään voittaa. Kaksi tappiota, joista toinen hallitsevalle Suomen mestarille Classicille aivan kauden alussa.

Classicista päästäänkin aasinsiltana seuraavaan jymypaukkuun, joka vuonna 2016 tapahtui. Tamperelaisseura ilmoitti tehneensä tenniksestä eläkkeelle siirtyneen Jarkko Niemisen kanssa sopimuksen. Kyseessä ei ollut mikään valmentajasopimus, vaan Niemisen oli tarkoitus siirtyä pelaamaan salibandya Classicin riveihin.

Jarkko Nieminen yhdessä Eemeli Salinin kanssa Salibandyliigakauden avauspressissä (Kuva: Salibandyliiga)

Tennistähti ei ole vielä peliäkään pelannut Classicin paidassa ja aika näyttää, tuleeko pelaamaankaan. Pelaamattomuuteen virallinen selitys ainakin on loukkaantuminen, mutta onko taustalla jotain muutakin, jääköön arvailujen varaan.

Jymyjuttu vuodelle oli myös Superfinaali, jossa Classic pätki Oilersin mennen tullen. Ottelu ei ehkä sinällään antanut arvoistansa päätöstä hienolle kaudelle, mutta siitä huolimatta näen Superfinaalin onnistuneena juttuna ja on ehdottoman tärkeätä, että samalla linjalla jatketaan myös tulevaisuudessa, kuten jatketaankin.

Kansainvälistä menestystä

Kesällä opiskelijoiden maajoukkueet juhlivat Portugalissa maailmanmestaruutta niin miesten kuin naisten sarjoissa. Kansainvälistä menestystä tuli myös elokuussa, kun EräViikingit nappasi arvostetun harjoitusturnauksen, Czech Openin voiton. Champions Cupissa ei mennyt aivan nappiin ja Classic joutui tyytymään kakkostilaan.

Vuoden kruununa oli ehdottomasti Latvian MM-kisat, joista Suomi toi tuliaisina maailmanmestaruuden. Kisojen aikana oli hyvä huomata, kuinka on lajin arvostus noussut sitten edellisten kisojen. Kaikki Suomen ottelut tuli Yleltä suorana lähetyksenä joko netistä tai televisiosta. Yle oli myös tiiviisti mukana Latviassa.

Mestarit juhlivat Sanomatalolla (Kuva: Juhani Järvenpää)

Vaikka pieni kolhu tuli MM-finaalilähetyksen keskeyttämisestä televisiossa ilman palkintojenjaon näyttämistä, niin siitä huolimatta voidaan olla tyytyväisiä lajin näkyvyyteen. Näkyvyyden parantumisesta kertoo sekin seikka, että lentokentällä oli vastassa runsaasti eri medioita, joiden mukana myös Faneille.com.

ISTV teki lentokentältä suoran lähetyksen, joka jatkui aina koko matkan ajan Sanomatalolla pidettyyn kansanjuhlaan saakka. Jääkiekon maailmanmestaruuksista tuttu kansanjuhla järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa myös salibandyn maailmanmestareille Suomessa. Tuollaisen järjestäminen juuri sitä, mitä tarvitsi tehdä lajin eteen.

Yle oli lentokentällä vastassa mestareita (Kuva: Juhani Järvenpää)

Yllättäviä lähtöjä

Lajia ravisteltiin myös hieman odottamattomilla uutisilla. Marraskuussa kerrottiin, että Salibandyliigan toimitusjohtajana useamman vuoden toiminut Jari-Pekka Lehtonen jättää tehtävänsä. Lehtosen lähtö ei jää syksyn ainoaksi. Toinen merkittävä lähtijä oli Salibandyliiton viestintäpäällikkö Juhani Henriksson, joka siirtyi MTV:n Huomenta Suomeen.

Lehtosen korvaajaksi nimettiin salibandyn miesten A-maajoukkueen joukkueenjohtaja Kimmo Nurminen. Henrikssonin korvaajaa ei ole vielä nimetty, mutta Faneille.comin tietojen mukaan hakuprosessi on jo täydessä käynnissä, ellei jopa loppusuoralla.

Kansikuva: Juhani Järvenpää