Superfinaalia odottava Eemeli Salin on löytänyt kovan kevätvireen: ”Tuskin siellä kukaan jää puitteita ihmettelemään”

Lauantaina paukkuu ja rytisee Hartwall Areenalla, kun Salibandyliiga-historian toinen Superfinaali näkee päivänvalon. Finaalin kynnyksellä Faneille.com pääsi jututtamaan mestaruutta puolustavan Classicin paidassa hyökkäävää Eemeli Salinia. Maailmanmestaruutta joulukuussa juhlinut laituri avasi näkemyksiään niin tulevasta Superfinaalista kuin formaatista yleisestikin, jonka lisäksi puhuttiin myös Salinin omasta kaudesta, joka on sisältänyt haasteita.

Viime kaudella Salibandyliigan parhaaksi pelaajaksi valitulle Salinille Superfinaali on viime keväästä tuttu tapahtuma. Oilersin finaalissa kaataneen Classicin tehohyökkääjä syttyy nykyiselle formaatille, mutta ei omien sanojensa mukaan omaa selkeää kantaa, sillä finaalisarjassakin olisi puolensa.

– Oon tyytyväinen tähän nykyiseen systeemiin. Saadaan hieno tapahtuma, jossa on isot panokset. Vähän samallalailla kuin arvokisoissa. En kuitenkaan omaa selkeeää mielipidettä, kun en ole finaalisarjoja pelannut ja sekin olisi hieno kokea, koska siinä tulee selkeämmin esille kumpi on sen kauden ykkönen. Varsinkin nyt tuntuu, että oltaisiin saatu aika huikea sarja, kun on EräViikingit vastassa, Salin miettii.

Runkosarjassa Classic oli aika ajoin vaikeuksissa, mutta onnistui raapimaan tarvittavat pisteet runkosarjan voittoon. Pudotuspeleissä tamperelaisryhmä on ollut suorastaan murskaavan ylivoimainen, sillä Indiansille puolivälierien avauksessa koetun tappion jälkeen joukkue on voittanut kahdeksan peliä perä jälkeen. Yhdeksään pudotuspeliin tehot 12+4 summanneen Salinin mukaan mitään taikatemppuja hurjan playoffs-vireen taustalla ei kuitenkaan ole.

– Kyllä ollaan koko kausi hyvin treenattu ja pyritty lähtemään joka peliin samanlaisella rutiinilla, että ei tässä mikään ole varsinaisesti muuttunut. Pleijareissa pelin henki on kuitenkin niin eri, että tulee itsestään yksi vaihde lisää. Enemmän ollaan ruvettu vetämään joukkueelle, kun yhdessä kuitenkin voitetaan tai hävitään. Puolustuspelaaminen meillä on ollut välillä heikkoa, mutta viimeistään Happee-sarjaan saatiin se paremmalle mallille.

Happeen välierissä suoraan 4–0 kellistänyt Classic onkin saanut valmistautua tulevaan koitokseen kohta kaksi viikkoa. On sanomattakin selvää, että pitkä aika ilman pelejä keskellä tiivistä pudotuspelikevättä luo omat haasteensa.

– On tää ollut kieltämättä pitkä aika odotella. Pelattiin kuitenkin tosi tiiviisti aiemmin ja nyt niitä pelejä ei ole yhtäkkiä ollutkaan, niin onhan tässä aika meinannut välillä käydä pitkäksi. Ollaan kuitenkin päästy treenaamaan tosi kovaa tämä tauko ja uskon että ollaan valmiita.

Härkämäisestä pelityylistään tunnettu Eemeli Salin (oik.) hakee lauantain uransa toista Suomenmestaruutta. (Matti Raivio/AOP)

Superfinaalissa Classicia vastaan asettuu sarjan toiseksi jättiläiseksi tituleerattu EräViikingit, eikä liene epäselvyyttä etteikö lauantainen finaalikaksikko olisi niin sanottu Unelmafinaali, kun kentälle marssii kaksi tämän kauden parasta joukkuetta. Loppuviimein Salinille ei ollut juurikaan merkitystä kuka vastaan asettuu, mutta vastustajan ratkettua pitkänä perjantaina, oli maajoukkuehyökkääjä mielissään, että vastaan asettuu juuri EräViikingit.

– Ei rehellisesti sanottuna ollut väliä kumpi tulee vastaan. Mutta sitten kun katsoin sitä seiskapeliä ja se ratkes, niin tuli hyvä fiilis, että pääsee ratkomaan mestaruuden juuri heitä vastaan. Siellä on paljon tuttuja jätkiä vastassa, jotka on mukava kohdata, etenkin maajoukkueäijät.

Ennen tammikuista Suomen Cupin finaalia Faneille.comin haastattelema Nico Salo nimesi Jani Kukkolan suosikkivastustajakseen EräViikingeistä. Myös Salinille löytyy oma mieluisa tanssipari helsinkiläisten riveistä.

– Aron Tommin kohtaamista odotan. Toman kanssa on kiva painia. Maajoukkueen mukana vietettiin aikaa yhdessä ja se on kentän ulkopuolella tosi hyvä äijä, mutta kentällä osaa olla tosi ärsyttävä. Pitää vaan yrittää ärsyttää takas.

Salinin ja Aron lisäksi lauantaina nähdään yhdeksän pelaajaa, jotka olivat voittamassa Suomen kolmatta maailmanmestaruutta joulukuussa Riiassa. Menestystä välierän Tšekkiä vastaan loppuhetkillä ratkaissut Salin on siis niittänyt, mutta pisteiden valossa kausi ei ole ollut aiempien vuosien veroinen. Uudestakaupungista kotoisin oleva hyökkääjä myöntää, että syksy oli vaikeampi, mutta toteaa, ettei hän määritä omaa onnistumistaan pinnojen valossa.

– Alkukaudesta oli haasteita, sairastumisia ja heti perään loukkaantumisia. En pinnoja niinkään kyttää, enkä sen mukaan määritä omia onnistumisia. Mutta kyllä se lähtö tähän kauteen oli hankala. Taso tippui viime kevääseen verrattuna. Sitten pääsin pikkuhiljaa kuntoon ja tavoitteena oli päästä MM-kisoihin. Oon pirun kiitollinen, että pääsin sinne kisoihin ja sain itteni kuntoon. Ja omasta mielestä oon kuitenkin parantanut alkukauteen verrattuna. Onhan meillä kuitenkin joku muu niitä pinnoja tehnyt, kun ollaan pelejä voitettu.

– Ehkä ne mun jutut ei ole enää tullut niin yllätyksenä mitä ne joskus on tullut. Olen kuitenkin ollut aina aika samantyylinen pelaaja. Aina oon tehnyt paljon töitä ja vetänyt kovaa molempiin päihin. Nään kuitenkin, että suurimmat vahvuudet on kahden suunnan pelissä ja puolustuspäässä. Pinnoja tulee jos tulee.

Vaikka pisteitä (41) runkosarjassa ei syntynyt viime kauden malliin (59), voitti Salin runkosarjan +/-tilaston, saldon ollessa 52 nyyttiä plussan puolella. Omat haasteensa on tuonut Classicin laaja materiaali, joka on tarkoittanut runsasta vaihtelua ketjukoostumuksissa läpi kauden. Tässä Salin näkee hyviä ja huonoja puolia.

– Onhan se hyvä tilanne, että kilpailu pelipaikoista on kovaa. Meillä on niin paljon kovia äijiä, että kaikki ei väkisinkään voi pelata niin paljon kuin toiset. Toki välillä on ollut vähän hakemista viisikoiden kanssa, kun tilanne on elänyt niin paljon. Kyllä ne viisikkosopimukset kuitenkin aina vaikuttaa ja helpottaa pelaamista, kun on pelannut pitkään yhdessä samojen tyyppien kanssa ja alkaa oppimaan niiden liikkeitä kentällä.

Classicin ketjuja on pyörittänyt Petteri Nykky, jonka tapa valmentaa on herättänyt keskustelua aina Urheilulehteä myöden. Oli maajoukkueen peräsimeen palanneesta Nykystä mitä mieltä tahansa, on Classicia luotsaavan ”alkemistin” CV kivenkovaa luokkaa. Tampereellakin päästiin juhlimaan pitkään himoittua mestaruutta Nykyn astuttua ruoriin viime kaudeksi. Salin kuten monet muutkin kehuvat erityisesti Nykyn kykyä oikeanlaisen tunnetilan luomiseen.

– Kyllä se pystyy luomaan semmosen tietynlaisen hengen joukkueeseen ja valmistamaan pelaajia jokaiseen otteluun. Nykky saa joukkueeseen oikeanlaisen latingin päälle.

Classic on kohdannut EräViikingit tällä kaudella kolmeen otteeseen. Runkosarjan alun kohtaaminen Vantaalla oli melkoista nyhjäystä, päättyen Familyn 5–2-voittoon. Toinen runkosarjapeli tammikuussa taas oli huomattavasti vauhdikkaampi ja sen Classic vei kotona nimiinsä lukemin 9–5. Kolmas kohtaaminen taas oli EräViikinkien juhliin päättynyt Suomen Cupin finaali, joka oli pelillisesti jotain kahden aiemman pelin väliltä. Superfinaalista Salin uskoo vauhdikasta ottelua, joka ratkeaa jatkoajalla tamperelaisten hyväksi.

– Uskoisin, että vauhdikas peli on tulossa. Tuskin siellä kukaan jää puitteita ihmettelemään, vaan alusta asti mennään lujaa.

– Kyllä me voitetaan, 4–3. Sami (Johansson) sen ratkasee jatkoajalla, Salin päättää.

Miesten Superfinaali puhalletaan käyntiin lauantaina 22.4. kello 16.45. Ottelu on katsottavissa YLE TV2 -kanavalla, mutta Salibandy on parasta paikan päällä!

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press