Salibandyraati – EräViikingit ja kuumat välierät

Salibandyliiga on edennyt välierävaiheeseen. Semifinaaleihin etenivät runkosarjan neljä parasta joukkuetta ja parit ovat Classic–Viikingit ja Happee–Oilers. Salibandyraatilaiset Jalmu Tiira ja Janne Kainulainen perkaavat välieräparit läpi. Ensin kuitenkin puidaan tämän kauden suurinta jytkyä, kun torstaina kaksi suurta seuraa, Tapanilan Erä ja Viikingit, ilmoitti fuusiosta. Mitä ihmettä!

Pommi todella jysähti: EräViikingit. Minkälaisia ajatuksia fuusio herättää?

JT: Nyt täytyy tunnustaa, tämä todella oli pommi, toisin kuin edellinen, jossa pari ruotsalaisjunioria siirtyi Classiciin. Seurafuusiot ovat aina mielipiteitä jakavia ja tätäkin voi lähestyä monesta kulmasta. Ensinnäkin ensikauden EräViikingit liigajoukkue tulee olemaan äärimmäisen kova. Toisaalta lahjakkaiden junioreiden kipuaminen liigakentille tulee vaikeutumaan, sillä uusi fuusioseura tulee olemaan mahtiseura kaikilla mittareilla. Tosin logo ja nimi ovat ainakin omasta mielestä menneet pahasti vihkoon.

Fuusio oli siinä määrin perusteltu, että seurat täydentävät toisiaan. Erän peleissä käy katsojia, Erällä on vahva junioripuoli ja ennenkaikkea loistava markkinointi- ja mediaosasto. Vastaavasti Viikingit tarjoilee vahvan pelaajarungon edustukselle, voittamisen kulttuuria ja mitä luultavammin myös hiukan tuhdimpia pelaajapalkkioita.

Hyviä puolia fuusiosta siis löytyy, mutta käytännön toteuttamisessa riittää haasteita. Miten käy joukkueiden pelaajille? Tuskin EräViikingit kuitenkaan syöksyy 40 pelaajan rungolla tulevaan kauteen. Entä miten käy pelaajasopimuksille? Voiko voimassaolevan pahvin siirtää uuteen seuraan? Joukkueen kasaaminen voi muutenkin olla haastavaa ja kahden vahvan organisaation näkemysten sovittaminen yhteen ei varmastikaan tule olemaan mutkatonta. Näin ollen muille pääkaupunkiseudun joukkueille on tarjolla hyviä liigatason pelimiehiä.

Pohdin myös missä EräViikingit pelaa kotipelinsä? Pasila on varmasti vahva vaihtoehto, mutta huonon sijainnin ja hallin hengettömyyden vuoksi se ei ole optimaalisin paikka. Sitten se iso kysymys. Kuka joukkuetta valmentaa ja ketkä liittyvät valmennustiimiin?

JK: Oli kyllä iso jytky! Nimihän on pannukakku, mutta se muuttunee vetävämmäksi parin vuoden sisään. Nyt todennäköisesti kumpikaan ei halunnut joustaa omista perinteistään, joten päädyttiin tällaiseen nimihirviöön. Nimellä on erittäin suuri merkitys brändäyksen kannalta. Kuinka saadaan ei-laji-ihmiset kiinnostumaan pääkaupunkiseudulla uudesta mahtiseurasta, jonka nimi on EräViikingit?

24 tuntia tämä fuusio on pyörinyt omassa päässä. Suurin hyötyjä tästä on ehdottomasti Viikingit. Westerlundin Kurre laskeskeli vuodenvaiheessa, että tämä on viimeinen vuosi, jolloin Viikkarit voivat vielä taistella mestaruudesta. Kaiken menestyksen eteen tekevä manageri laski 1+1 ja tuli tulokseen, että jotain radikaalia on tehtävä. Lisäksi Kurre saa nyt todella ammattitaitoisen organisaation uuden seuran taustoille, joten menestys on taattu varmasti myös tulevaisuudessa.

Miten Erä tästä hyötyy? Kuten Jalmu totesi, Kurre tuo edustusjoukkueen kasaamiseen aimo nipun euroja. Vantaan Energia Areena on todennäköisesti tuottanut Erälle ison miinusmerkkisen loven viime vuosina, joten Suomen menestynein salibandyseura – ei miehissä – pääsee taistelemaan tulevaisuudessa tosissaan mestaruuksista myös miehissä.

Ilmassa on vielä pieniä kysymysmerkkejä. Moni pelaaja ja taustahenkilö on edustanut Erää tai Viikinkejä koko uransa täydellä sydämellään. Miten tämä täysin puskista tullut uutinen, joka oli todella pienen piirin suunnitelma, vaikuttaa seuraihmisiin? Nämä joukkueet ovat olleet lähes koko historian Helsingin kovimmat ja joskus jopa vihatuimmat kilpakumppanit toisilleen. Jatkaako armotonta seuratyötä uudessa seurassa vai heittääkö hanskat tiskiin?

Classic – Viikingit

Päällimmäiset mietteet tästä parista:

JK: Erittäin kutkuttava ja todella mielenkiintoinen parivaljakko – niin kuin tässä vaiheessa kautta pitää ollakin. Classic on ollut koko kauden todella vakuuttava, kun taas Viikingit ovat parantaneet otteitaan kauden edetessä. Vastakkain kaksi kenties koko Suomen salibandyhistorian kovinta valmentajavelhoa, Petteri Nykky ja Mika Ahonen.

JT: Classic on omissa papereissa selkeä ennakkosuosikki. Tamperelaisten materiaali on laadukkaampi ja leveämpi. Viikinkejä ei kuitenkaan sovi aliarvioida, oli SPV:n vire mikä tahansa niin 0–9-vierasvoitto Seinäjoelta on osoitus helsinkiläisten vahvuudesta. Kaiken kaikkiaan tämä ottelupari voi tarjota mitä vaan: Classic voi kävellä jatkoon tai sulaa pahemman kerran, kuten menneinä vuosina on nähty.

Millaista sarjaa odotat taktisesti:

JT: Odotan vauhdikasta sarjaa. Classic on Nykyn alaisuudessa pelannut aktiivista salibandya, enkä usko tämän muuttuvan edes Viikinkejä vastaan. Vastaavasti Viikkarit saattaa lähteä ottelupariin hiukan maltillisemmin, sillä maalintekokisassa helsinkiläiset eivät pärjää. Näin ollen Classic tulee pitämään tempoa yllä ja luultavasti hallitsee palloa, kun taas Viikingit pelaa maltillisemmin, mutta pyrkii paineistamaan aina paikan tullen.

JK: Todella mielenkiintoinen pari taktisesta näkökulmasta. Classic on aktivoinut pelaamistaan molemmissa kenttäpäädyissä ja se on myös näkynyt tulostaululla. Maaleja ei päästetä enää vanhaan malliin ja hyökkäyspelinrakenne on sarjan kirkkainta kärkeä.

Viikingit taas ovat kehittäneet peliään, josta löytyy useampaa rytmiä. Vastahyökkäykset ovat aktiivisempia edellisiin vuosiin verrattuna ja hyökkäyspään hyökkäyspelaaminen on ollut koko sarjan laadukkainta jo useampana vuotena. Suurin kysymys taktisesta näkökulmasta on se, kuinka Viikinkien puolustusalueen puolustuspeli toimii ja saako se tylsytettyä Classicin vahvat yksilöt.

25193879976_4aac6f1142_k

Juhliiko Viikingit Classicia vastaan vai loppuuko seuran taru välieriin? Kuva: Anssi Koskinen

Ketkä yksilöt nostat jalustalle?

JK: Classicin kohdalla on aika selvää, että peli kulminoituu Eemeli Salinin, Lassi Vänttisen ja Sami Johanssonin maalinälkään. Jussi Piha paransi OLS-puolivälieräsarjaan runkosarjasta ja Nico Salo jatkaa edelleen dominointiaan. Myös Krister Savonen alkaa lämmetä Classicin alakerrassa.

Viikinkien vahvuus piilee jopa yllättäen kolmen kentällisen tasaisesta tuloksenteon mahdollisuudesta. Kolmoskentän Janne Hyvönen ja Jani Hyytiäinen ovat hyviä pudotuspelipelaajia, jotka voivat ratkaista pelejä helsinkiläisille. Näitä miehiä seurataan erityisellä mielenkiinnolla kokeneiden pelimiesten lisäksi.

JT: Ottelusarjan kovin taistelupari jokaisella mittarilla on Eemeli Salin vastaan Lauri Stenfors. Uskoisin, että juuri (ja ainoastaan) Stenfors pystyy – edes jossain määrin – pimentämään Salinin. Vaikka Classicilla on tulivoimaa myös Salinin jälkeen, on Salibandyliigan parhaan pelaajan vire keskeisessä roolissa sarjan kannalta.

Maajoukkuekaksikon ohella täytyy jalustalle nostaa myös Mr. Salibandy Mikael Järvi. ”Metsuri” näyttää aina runkosarjassa hieman taantuneelta, mutta pelien kovetessa Järvi nostaa tasoaan. Älkää siis ihmetelkö jos kokenut kehäkettu dominoi aika ajoin, varsinkin kun vanha tuttu Harri Forsten on taas rinnalla.

Classicista seuraan suurella mielenkiinnolla joukkueen hiljaisia työmiehiä, etupäässä Tino Salmista ja Atte Erosta. Classicin tähtikaarti imee kaiken huomion ja saanee tiukan erityisvartionnin Viikingeiltä. Niinpä taustalla puurtavat työmiehet voivat nousta arvoon arvaamattomaan, varsinkin kun kyseiset pelurit olisivat profiilipelaajia monessa muussa liigajoukkueessa.

Mihin sarja ratkeaa ja kumpi etenee Superfinaaliin?

JT: Kuten Viikinkien tähtihyökkääjä Miko Kailiala totesi Pääkallon haastattelussa, Viikingit lähtee ottelupariin altavastaajan, vaikka tuolloin Kailiala ei tiennytkään, että vastaan astelee Classic. En lähde purnaamaan Kailialan kommenttia vastaan, Viikingit on altavastaaja. Uskonkin, että Family etenee superfinaaliin, tiukan ja vauhdikkaan sarjan jälkeen yksinkertaisesti siitä syystä, että Classicilta löytyy enemmän ratkaisijoita ja laadukkaampi maalivahtipeli. 4–2.

JK: Aika samoilla linjoilla. Viikingit pystyy pimentämään Classicin hyökkäyspelin, mutta tamperelaisten repertuaari on laajempi. Itse veikkaan, että sarja menee seitsemänteen otteluun, jossa Classic on kotikentällään parempi. 4–3 siis.

Happee – Oilers:

Päällimmäiset mietteet tästä parista:

JK: Molemmat lähtevät ottelusarjaan rampoina, joka tulee näkymään varmasti molempien joukkueiden pallollisessa pelaamisessa, kun ykkösnimiä on telakalla tai puolikuntoisena. Molempien onni on myös se, että joukkueet kohtaavat tässä vaiheessa, kun molemmat rosterit ovat rikkonaisia. Lisäksi on molempien onni, että finaali pelataan yksittäisenä otteluna edellä mainittujen syiden johdosta.

JT: Vanhempaa virkaveljeä on helppo kompata, toisessa parissa kohtaa kaksi siipirikkoista joukkuetta. Loukkaantumiset eivät kuitenkaan tule vähentämään sarjan viihdearvoa, uskon että tässä parissa pelataan aika ajoin vanhaa kunnon Havaiji-sählyä, eikä karvauksessa oteta taka-askeleita.

Millaista sarjaa odotat taktisesti:

JT: Vauhti, vauhtia ja vauhtia! Oilers karvaa korkealta ja pelaa niin sanottua ”ryminäsalibandya”. Puolivälierissä tiukille joutunut Happee taas luottaa hallittuun kaaokseen – ”rytkeeseen” kuten joukkueen pelaajat sen sosiaalisessa mediassa ilmaisevat. Oma veikkaukseni on, että sarjassa nähdään pelkästään viihdyttäviä pelejä, joissa tempo on korkealla, sillä tässä vaiheessa kautta ei pelityyliä enää muuteta.

JK: Happee oli TPS:aa vastaan suurissa ongelmissa hyökkyäspään puolustuspelin kanssa, kun joukkue hyökkäsi liian syvältä liian monella pelaajalla. TPS rankaisi Hirviä armottomasti laadukkailla vastahyökkäyksillä, kun jyväskyläläisten kenttätasapaino oli jatkuvasti ongelmissa. Tätä osa-aluetta Happeen tulee parantaa erityisesti, jos mielivät finaaliin.

Oilers on aktivoittanut karvaustaan, mutta se sopii Happeen taitaville puolustajille oikein hyvin. Mielenkiintoista nähdä lähteekö Oilers pulssittamaan karvaustaan Hirviteatterissa. Espoossa pulssitusta varmasti nähdään. Oilersin kenties sarjan paras ylivoima tulee ottaa huomioon. Ylivoima voi voittaa Oilersille tämän sarjan, jos Happee viihtyy yhtä paljon boxissa kuin Tepsiä vastaan. Happeen alivoima pelasi lähes koko sarjan hyvin, mutta paljon pyyhkeitä menee myös turkulaisten heikolle ylivoimapelaamiselle, joka on monta astetta heikompaa kuin espoolaisten vastaava.

22098464533_23fdbe56e8_k

Markus Bollström on tehnyt väkevän paluun liigakentille. Onko mies kunnossa välierissä? Kuva: Anssi Koskinen

Ketkä yksilöt nostat jalustalle?

JK: Happeen Jonne Junkkarinen on osoittautunut olevan joukkueelle lähes korvaamaton pala. Veli-Matti Hynysen poissaolon liigatasoton Lauri Liikanen on paikannut loistavasti ja Johannes Jokisen poissaolon Paul Kotilainen kiitettävästi. Liikanen ja Kotilainen ovat paikanneet Hynystä ja Jokista myös ylivoimassa ja onnistuneet erikoistilannepelaamisessa loistavasti.

Oilersista Ilari Talvitie jatkaa lentoaan ja voi ratkaista otteluita joukkueelleen kammottavalla pommillaan. Erä-sarjassa omaan silmään iski Santeri Lidforsin periksiantamattomuus ja Patrick Wardin jäätävä kokemus alakerrassa. Lisäksi nuori Olli Alanen jatkaa edelleen hienoja otteita Oscar Hännisen korvaajana espoolaisten ykköskentässä.

JT: Nostan esiin kummankin joukkueen maalivahdit, Oilersin Joonas Kaltiaisen ja Happeen Tuomas Turusen. Kumpikin koppari pelasi läpimurtokaudet ja kiilasivat runkosarjassa aivan liigan veskarieliittiin. Nyt paine on kuitenkin aivan toisenlainen ja loistokauden pelanneiden veskareiden henkistä kanttia mitataan paikassa, joka ei ole tuttu kummallekaan.

Pelaajapuolelta nostaisin tapetille Oilersin Sylvester Raikamon ja sen onko maalitykki edes pelikunnossa. Henkilökohtaisesti pidän Raikamoa heittämällä maajoukkuetason hyökkääjänä ja yhden liigan tarkimmista laukauksista omaavan laiturin poissaolo olisi iso isku Oilersille.

Mihin sarja ratkeaa ja kumpi etenee Superfinaaliin?

JT: Rehellisyyden nimissä tämä pari on aivan tyhjä arpa veikata. Lähtökohtaisesti marginaalit ovat pieniä ja otteluissa voi tapahtua mitä vaan. Sarjan ratkaisun kannalta merkittävä seikka on tietysti myös pelaajien terveystilanne, jos esimerkiksi Oilers saa Hännisen sairastuvalta on se iso boosti espoolaisille ja voi ratkaista vaikka koko sarjan. Vastaavasti Jokisen ja Hynysen paluut nostaisivat Happeen osakkeita selvästi. Game 7 nähdään ja siinä Hirvet rytkivät finaaliin, koska Happee tuntuu olevan ylivoimainen kuolemanpeleissä.

JK: Todennäköisesti Hännistä ei tällä kaudella enää kentällä nähdä. Tosin ihmeitä on nähty ennenkin. Vaikka sarja onkin paras seitsemästä, on Happeella tärkeä kotietu. Oilers ei ole pärjännyt viime vuosina Jyväskylässä ja Monnari on osoittautumassa espoolaisille pienoiseksi peikoksi, kun joukkue on voittanut Jyväskylässä viimeksi vuonna 2010 ennen Happeen kulta-aikoja. Oilers sopii Happeelle paremmin kuin TPS, koska espoolaiset ovat taito- eikä raastojoukkue. Erilainen sarja luvassa, jossa nähdään varmasti paljon hienoja tapahtumia. Myös tässä parissa on luvassa game 7 ja samoilla linjoilla edellisen kirjoittajan kanssa tämän sarjan voittajasta.

VIP-lippu Superfinaaliin?

Faneille.com tarjoaa yhdessä NordicBetin kanssa Sinulle mahdollisuuden voittaa VIP-lipun (1 kpl) salibandykauden loppuhuipennukseen, Superfinaaliin, joka pelataan 16.4. Hartwall Arenalla. Superfinaalissa pelaavat naisten ja miesten loppuotteluun selvinneet joukkueet ja finaali pelataan kerrasta poikki systeemillä ensimmäistä kertaa Suomen salibandyhistoriassa.

Lippuun kuuluu VIP-paikat Hartwall Arenan aitioon ruokailuineen ja juomineen yhdelle.

Osallistuaksesi kilpailuun sinun tulee veikata oikein välieräparien otteluvoitot ja välierien yhteismaalimäärä alla olevaan lomakkeeseen ohjeiden mukaisesti 27.3. klo 16.00 mennessä.

  Nimi (pakollinen)

  Oma rivisi (Ottelut järjestyksessä lomakkeen yllä - esimerkki 1X21X2)

  Juoksumäärä (supervuoropari mukana, ei kotaria - esim. 50)

  Sähköposti (pakollinen)

  Kotikaupunki

  Säännöt ja ehdot

  1. Kisan järjestää Faneille.com, palkinnot tarjoaa NordicBet.
  2. Palkintoina yhden (1) hengen VIP-lippupaketti salibandyn Superfinaaliin Hartwall Areenalla (la 16.4.). Lippuun kuuluu aitiopaikat, ruokailu ja ruokajuomat Hartwall Arenalla, aitiossa.
  3. Veikkaa Salibandyliigan välieräparien otteluvoitot ja välierissä tehtyjen maalien määrä. Esimerkkivastaus: Classic–Viikingit 4–2 Happee-Oilers 135. Mikäli vastaus sisältää ylimääräisiä välimerkkejä tai muuta poikkeavaa, vastausten tarkistamista vaikeuttavia tekijöitä, kisan järjestäjällä on oikeus jättää vastaus huomioimatta.
  4. Lähetä vastauksesi Faneille.comin Facebookiin tämän jutun kommenttikenttään tai lähetä vastauksesi tässä postauksessa olevalla lomakkeella.
  5. Kilpailuaika on voimassa 27.3. klo 16.00 saakka, ellei toisin ilmoiteta.
  6. NordicBetin Yleiset säännöt ja ehdot ovat voimassa.
  7. Vain suomalaiset ja täysi-ikäiset voivat osallistua.
  8. Osallistujalla on oltava aktiivinen NordicBetin pelitili ja hänen on tullut pelata vuoden 2016 aikana vähintään viidellä (5) eurolla NordicBetillä mitä tahansa urheiluvedonlyöntikohdetta, pokeria tai kasinopeliä.
   1. Tasapeliksi lasketaan tilanne, jossa kenelläkään ei ole 3/3 tulosta tai useammalla on kaikki oikein.
   2. Tasapelin ratkaisee seuraavanlainen kaavio:
    1. Eniten oikeita tuloksia välierien otteluvoitoista
    2. Eniten oikeita tuloksia finaaliin selviävistä joukkueista
    3. Lähimmäksi veikattu maalimäärä välierissä
    4. Arpa.
   3. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

   Kansikuva: Anssi Koskinen