Täydellisen salibandypelaajan jäljillä – näiden liigapelaajien ominaisuuksilla sellainen rakentuisi

Avaa tili Unibetille + tee 10 € talletus – saat pipon!

Salibandyssä, siinä missä jalkapallossa tai koripallossa on hyvin erityyppisiä pelaajia. Osa on varustettu huippuluokan peliälyllä, kun taas joidenkin suurin vahvuus on fyysisessä pelaamisessa. Jotkut ovat huippuvaarallisia hyökkäyspäässä, osa taas oman pään eksperttejä. Ja sitten löytyy esimerkiksi Nico Salon tai Jani Kukkolan kaltaisia kokonaisvaltaisia pelaajia, joiden heikkouksia saa mikroskoopin kanssa etsiä. Faneille.com päättikin hahmotella kotoisen Salibandyliigan pelaajien ominaisuuksia yhdistelemällä ”täydellisen salibandypelaajan”.

Ennen kuin mandaatin tehdä syvällisempää lajianalyysiä nousevat barrikadeille, korostettakoon tämän olevan vain ja ainoastaan allekirjoittaneen subjektiivinen näkemys. Tuotos ei pyri esiintymään absoluuttisena totuutena pelaajavalintojen tai edes valittujen ominaisuuksien suhteen. Ominaisuudet siinä missä pelaajavalinnatkin ovat luonnollisesti makuasioita ja kiisteltävissä.

Salibandy on kuitenkin joukkuepeli, jossa ympäristö on yksilön loistamisen kannalta lähes yhtä tärkeä kuin pelaajan ominaisuudet. Yksilöitä ja heidän kykyjään ei kuitenkaan sovi vähätellä. Näillä ominaisuuksilla luultavasti päästäisiin ainakin lähelle täydellistä salibandypelaajaa.

Fysiikka: Eemeli Salin, Classic

Fysiikka on varsin laaja termi, jonka voisi hajauttaa myös pienempiin kokonaisuuksiin. Jos yksi keho pitäisi valita, olisi Classicin härkämäinen Eemeli Salin päivänselvä valinta. Kori- ja jalkapallotaustan omaavaa Uudenkaupungin kasvatti voisi kuvailla ”geneettiseksi ihmelapseksi”. On poikkeuksellista, että Salinin kokoinen (n.195cm) pelaaja kykenee liikkumaan niin sulavasti. Voima, nopeus, räjähtävyys ja kyky käyttää näitä ominaisuuksia tekevät Classic-hyökkääjästä paketin, jota on lähes mahdoton peitota kaksinkamppailuissa.

Varteenotettava: Jani Kukkola, EräViikingit

Peliäly: Krister Savonen, Classic

Peliäly on paljon muutakin kuin kykyä jaella maaliin johtavia syöttöjä. Peliälyn laajaan piiriin lukeutuu pelaajan niin pallolla kuin ilman pelivälinettä tekemät ratkaisut – kyky hahmottaa peliä erilaisissa tilanteissa. MM-kisojen tähdistökentälliseen valitun Krister Savosen peliäly on poikkeuksellista luokkaa, niin pallolla kuin ilmankin sitä. Pelivälinettä Savonen osaa liikuttaa paineen alla oikeaan paikkaan, ettei vastustaja pääse riistämään sitä, myös syötöt lähtevät aina oikealla hetkellä ja ovat yleensä peliä edistäviä. Ilman palloa Savosen huima pelipää ilmenee lukuisissa syötönkatkoissa ja pallonriistoissa, joita Classic-kasvatti lähes huomaamatta tekee. Kenties hienointa Savosen kyvyssä hahmottaa peliä on se, että ratkaisut tulevat selkärangasta, kuten mies ennen kauden alkua Faneille.comin haastattelussa totesi.

Varteenotettava: Mikko Immonen, Koovee

Pallonkäsittely: Oscar Hänninen, Oilers

Pallonkäsittelytaito, eli kyky käsitellä palloa on varsin yksiselitteinen ominaisuus. Mitä pelaaja siis tekee pallo lavassaan. Tähän kategoriaan on runsaasti vaihtoehtoja, mutta lisänimeä Slowhand totteleva Oscar Hänninen nousee ylitse muiden. Terveysongelmista kärsinyt Oilers-sentteri on äärimmäisen sulava peluri, jolla ei tärrää missään tilanteessa. Hännisen pallokosketus on silkinpehmeä ja se on sitä lavan kummallakin puolella. Maajoukkuehyökkääjä hallitsee pelivälinettä ahtaissa tiloissa ja lienee liigan paras yhdellä kädellä pelaaja. Jos entiset liigapelurit olisivat valittavina, olisi muun muassa OLS:ia ja SSV:tä edustanut Tommi Ahola täydellinen ”no-brainer”. Aholan kaltaisia valonnopeudella vispaavia ”käsiä” ei todennäköisesti tulla koskaan näkemään.

Varteenotettava: Krister Savonen, Classic

Laukaus: Mikko Leikkanen, Classic

Vaikka laukauksesta puhutaan yleensä yksikössä, kätkee sana alleen monia variaatioita. Osalta löytyy ”kammolämäri”, kun taas osa laukoo hyvin kierrosta, tuttavallisemmin kantilta. Hyviä pommittajia liigassa on runsaasti, mutta Classicin Mikko Leikkanen nousee allekirjoittaneen papereissa ylitse muiden. Polvivammoista urallaan kärsinyt tamperelainen on hionut kutiaan kuntoutusjaksojen aikana ja se on näkynyt myös liigakaukaloissa. Niin hyökkääjän kuin pakinkin tonttia sujuvasti toimittavan Leikkasen kuti lähtee kantista, suoraan syötöstä, lämärillä tai näpyllä. Classic-pelurin kudista tekee liigan parhaan myös se, että tulinen laukaus lähtee kauempaakin. Ja se lähtee todella kovaa ja tarkasti, mistä kertoo viime kauden yli maali per peli tahti ja vieläpä pakin paikalta.

Varteenotettava: Sami Johansson, Classic

Syöttötaito: Jussi Piha, Classic

Syöttötaito omana ominaisuutenaan on kenties hieman kyseenalainen, sillä se linkittyy vahvasti peliälyyn ja pallonkäsittelytaitoon. Jos syöttötaito joltakin pitäisi ottaa, napattaisiin se Classic-kippari Jussi Pihalta. Samettisilla käsillä tamperelaisten kakkosviisikkoa johtavan Pihan syöttövalikoima on liigan laajin. Pallo liikahtaa kämmeneltä tai rystyltä, maata pitkin tai ilmassa, lähelle tai kauas ja poikkeuksetta omille.

Leipuri Pihan lavasta pallo liikahtaa laadukkaasti. Kuva: Miikka Jääskeläinen / AOP

Syöttötaito: Tommi Aro, EräViikingit

Puolustustaito: Lauri Stenfors, TPS

Puolustustaitokin on aavistuksen kyseenalainen ominaisuus omanaan. Se on kuitenkin vahvasti sidottuna peliälyyn, fysiikkaan sekä joukkueen tapaan varjella omaa maalia. Jos puolustustaito hypoteettisesti ajateltuna ulotetaan koskemaan omassa päässä ”raastamista” – kulmissa puolustamista, syöttöjen katkomista ja omassa päässä sijoittumista, olisi Aurajoen rannoille täksi kaudeksi palannut Lauri Stenfors valinta kyseiseen ruutuun. Huippufysiikalla varustettu maailmanmestari on kenties koko sarjan ikävin tanssipari, sillä Stenfors ei anna tuumaakaan periksi ja löytää usein keinot poimia pallon vastustajan lavasta.

Varteenotettava: Janne Lamminen, Classic

Asenne: Peter Kotilainen, Happee

Luonnonlapseksi kuvailtu MM-sankari on tietyllä tapaa ristiriitainen persoona. Liigan kiintotähtiin kuuluva Peter Kotilainen on useissa haastatteluissa todennut purkaneensa pahaa oloaan kentällä, mikä on ajoittain näkynyt ylilyönteinä. Pörssi-Kotilaisena tunnettu Happee-hyökkääjä suhtautuu lajiin kuitenkin ihailtavalla antaumuksella. Kotilainen haluaa ja myös ottaa vastuuta. MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu taiteilija ei peittele haluaan voittaa, ratkaista pelejä saatikka pettymystään. Vaikka Kotilaisten maineikkaan veljessarjan vesalta löytyy huippuominaisuudet, on asenne näytellyt varmasti isoa roolia matkalla huippupelaajaksi.

Varteenotettava: Mikael Järvi, LASB

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press