Top 10: Salibandyliigan parhaat pelaajat kaudella 2017-18

Ruutu LogoSalibandyliigan vaiheita voit seurata muun muassa Ruutu+ -palvelusta.

Sunnuntaina alkavan Salibandyliigakauden kunniaksi päätimme listata sarjan parhaat pelaajat. Kärkijoukkueiden pelaajat olivat valttia ja etenkin hallitseva mestari Classic vahvasti edustettuna. Mutta pidemmittä puheitta, listan kimppuun.

10. Jami Manninen, Happee

Salibandyliigan nimekkäin paluumuuttaja on Happeeseen palannut Jami Manninen, 29. Sveitsissä ja Ruotsissa viime kaudet pelannut laituri voitti pari vuotta sitten liigan pistepörssin tehoilla 46+22=68. Tarkasti ampuva Manninen on takuuvarma pistelinko, joka on vuosien mittaan pystynyt monipuolistamaan pelaamistaan. Jyväskyläläinen ei ole pelkkä maalipyssy, vaan myös pallottomassa pelaamisessa viime joulukuun maailmanmestari on kovaa tasoa. Happeelle Manninen on erityisen mieluinen vahvistus, sillä hän keventää Peter Kotilaisen harteilla liiaksi roikkunutta pörssivastuuta.

9. Janne Lamminen, Classic

Classicia jo vuodesta 2011 saakka edustanut Janne Lamminen ei ollut mikään junioritähti, vaan on kehittynyt maajoukkueen runkopelaajaksi myöhemmällä iällä. Maajoukkueen valmennukseen pitkään kuulunut Juha Jäntti nimitti 31-vuotiasta puolustajaa erinomaiseksi ”tööttipakiksi”, mitä fyysinen ja lähes jokaisen kaksinkamppailun nimiinsä vievä Lamminen todellakin on. Oikea käsi alhaalla operoiva tamperelainen ei ole kuitenkaan pelkkä oman pään raastaja, vaan myös hyökkäyspäässä tapahtuu. Viime kaudella ”Liekki” lempinimeä totteleva puolustaja tekaisi runkosarjaan 24 pinnaa ja pudotuspeleihin 13. Ei pelaa koskaan huonosti.

Janne Lamminen on jo vuosia lukeutunut liigan kärkipakkien joukkoon. (Esa Takalo/Salibandyliiga)

8. Miko Kailiala, EräViikingit

Suomisählyn kultapojan aseman pari kautta sitten Tero Tiitulta perinyt Miko Kailiala, 24, tulee puhkaisemaan neljän maalin päässä odottelevan 200 maalin rajapyykin alkukaudesta. Se kertonee kuinka kovasta pelurista on kyse. Turussa Kailiala oli lähinnä maaleista elänyt snaipperi, mutta Helsingissä miehestä on kuoriutunut kokonaisvaltainen hyökkääjä. Pudotuspelien maaliennätyksen 21 osumallaan uusiksi pistänyt Kailiala pääsi viime kaudella pisteen päähän (51p) viimeisellä TPS-kaudella tullut runkosarjan pistennätystä (52p). Kenties tällä kaudella paremmaksi?

7. Henri Johansson, Nokian KrP

Pienistä vaivoista aiemmilla kausilla kärsinyt Henri Johansson pääsi harjoittelemaan viime kesän ehjänä ja tuloksena oli pistepörssin voitto tehoilla 52+21=73. 31-vuotias Johansson on vuonna 2003 alkaneen liigauransa aikana puhkaissut 50 pisteen rajapyykin peräti 11 kertaa. Kokonaistäkyt 383 ottelussa ovat hävyttömät 463+333=796. On tavallaan sääli, että salibandypelaajaksi hyvin Näädissä tienaava Johansson on hukannut parhaat pelivuotensa pudotuspelipaikasta taistelevassa joukkueessa, vaikka on ollut jo pitkään sarjan parhaita pelaajia. Tossu liikkuu edelleen terävästi, kädet käyvät ja pikkukantti löytää usein tiensä vastustajan verkkoon, joten Johansson taistelee jälleen pistepörssin voitosta.

6. Lauri Stenfors, TPS

Joulukuussa maailmanmestaruuden voittanut Lauri Stenfors kehittyi Viikinkien riveissä maajoukkuepuolustajaksi ja sarjan eliittipelaajaksi ennen kuin palasi viime kaudeksi Turkuun. 27-vuotias puolustaja on parhaimmillaan puolustuspäässä, jossa väkivahva toppari harvemmin häviää kulmavääntöjä. Vaikka Stenfors ei juurikaan pörssejä tee, on hänen pallollinen pelaamisensa aliarvostettua. Tepsin avainpelaajiin kuuluva Stenfors ei juurikaan hassaile ja pystyy tuomaan pelivälinettä ylös vastustajan pakkaa rikkovilla nousuillaan.

Lauri Stenfors on liigan ikävimpiä vastustajia. (Salibandyliiga)

5. Eemeli Salin, Classic

Uudenkaupungin lahja suomalaiselle salibandylle on ollut Classicin kahden mestaruuden kulmakiviä. Vahvasti kahteen suuntaan uurastava Eemeli Salin, 27, on fyysisiltä ominaisuuksiltaan epäreilu pelajaa, sillä lähes kaksimetrinen varsi kääntyy ja liikkuu terävästi, mikä tekee Salinista lähes mahdottoman puolustettavan yksi vastaan yksi tilanteissa. Viime kauden runkosarja oli pisteiden valossa vaisumpi (41p), mutta maajoukkuehyökkääjä vei +/-tilaston toista kertaa nimiinsä teholukemalla 52. Salinin kohdalla on mielenkiintoista nähdä, miten paljon tutkapari Nico Salon lähtö viereltä vaikuttaa, vai vaikuttaako mitenkään?

4. Sami Johansson, Classic

MM-kisajoukkueeseen viime joulukuussa noussut Sami Johansson teki viime kaudella oman henkilökohtaisen piste- ja maaliennätyksen iskettyään tehot 44+12=56. Etenkin hurjasta laukauksestaan tunnettu 24-vuotias Classic-hyökkääjä mielletään helposti pelkäksi snaipperiksi, mutta todellisuudessa Johansson on erittäin työteliäs pelaaja, joka jaksaa karvata illasta toiseen. Familyn omaa kasvattia voi hyvällä omalla tunnolla pitää sarjan parhaana maalintekijänä.

3. Jani Kukkola, EräViikingit

Yli 100 maaottelua ja viidet MM-kisat pelannut Jani Kukkola on likipitäen täydellinen salibandypelaaja. 31-vuotiaan sentterin liike on huippuluokkaa, mailatekniikka maailman ehdotonta kärkeä, pelisilmä erinomainen ja laukauskin lähtee tulisesti. Viime kaudella tehot 18+19=37 pelaamaansa 22 otteluun tehnyt Kukkola kalpenee pisteiden tekijänä liigan kovimmille pörssihaille, mutta SB-Pro-kasvatin loistokkuutta ei mitata pelkissä pisteissä. Liikkuu laajalla säteellä ja pelaa kovalla asenteella pelistä toiseen.

Viime kaudeksi Suomeen palannut Jani Kukkola kuuluu liigan kirkkaimpiin tähtiin. (Juhani Järvenpää/Salibandyliiga)

2. Peter Kotilainen, Happee

Kotilaisten veljessarjan vesa Peter nousi kansakunnan huulille viime joulukuussa pokattuaan MM-kisojen parhaan pelaajan palkinnon – täysin ansaitusti. Kunnianosoitukset eivät jääneet Riian areenalle, vaan myös Suomen Urheilugaala palkitsi Happee-hyökkääjän vuoden salibandypelaajana. 23-vuotias hyökkääjä on ”pörssi”-lempinimensä mukaan kova pistelinko, sillä viiden liigakauden aikana mies ei ole jäänyt alle 50 pisteen kuin kerran. Tuulennopea hyökkääjä on lajitaidoiltaan aivan maailman kärkeä, kun Kotilainen saa pallon vauhtiin on terävästi kääntyvää hyökkääjää vaikea pysäyttää. Parin viime kauden aikana Kotilainen on selvästi monipuolistunut, eikä ensimmäisiltä liigakausilta tuttua puskemista olla liiemmin enää nähty. Liike, taito ja röhkeys ovat paketti, joka mahdollistaa maalipaikkojen luomisen lähes jokaisessa vaihdossa, minkä vasen laituri kaukalossa viettää.

1. Krister Savonen, Classic

Koko liigauransa Classicissa pelannut Krister Savonen, 23, naulasi Kotilaisen tavoin paikkansa maailman parhaiden pelaajien joukossa Riian MM-kisoissa, jossa pienikokoinen puolustaja arvostettiin tähdistökentälliseen. Peliälyltään Savonen on täysin poikkeuksellinen yksilö, joka tekee poikkeuksetta oikeita ratkaisuja kentällä, eikä häneltä käytännössä voi riistää palloa. Rankkarispesialisti on tunnettu huimasta pallonkäsittelytaidostaan, mutta Savonen on erinomainen pelaaja myös omassa päässä. Sahalahdelta maailmalle pompannut puolustaja ei varsinaisesti raasta, vaan osaa ajoittaa liikkensä ja lukea vastustajan liikkeitä. Parin viime vuoden aikana pulskahko junioritähti on kasvanut urheilijaksi ja se näkyy myös kaukalossa.

Kansikuva: Esa Takalo / Salibandyliiga