Unelmafinaalien neljäs koitos – mestaruus katkolla SPV:lle

Miesten Salibandyliigan unelmafinaalit Jyväskylän Happeen ja Seinäjoen Peliveljien välillä jatkuu lauantaina kello 15.30 Seinäjoki Areenalla neljännellä kamppailulla. Ensimmäisen finaalin voittanut Happee on ottanut dramaattisesti turpiinsa kaksi edellistä finaalia, joten mestaruus on lauantaina katkolla kotikentällä pelaavalle SPV:lle.

SPV kasvanut huimasti pudotuspelien aikana

SPV:n peli on kehittynyt huikeasti pudotuspelien, ja varsinkin finaalien edetessä. Se on jäänyt mystisesti jokaisessa finaalissa maaleitta kahdessa ensimmäisessä erässä, mutta osoittanut todella kovaa henkistä ja pelillistä vahvuutta jokaisen finaalin viimeisissä erissä. Ensimmäisessä finaalissa viimeisen erän kiri ei riittänyt, mutta viime viikonloppuna pelatuissa toisessa ja kolmannessa finaalissa se nousi todella hienosti Happeen rinnalle ja ohi ottelun loppuhetkillä.

Vieläkö Happee nousee suosta? Kuva: Salibandyliiga

Vieläkö Happee nousee suosta? Kuva: Salibandyliiga

Paljon on eri medioissa puhuttu SPV:n paremmasta kestävyyskunnosta ja tämän vaikutuksesta ottelun loppuhetkien nousuihin. Itse näen asian hieman eri tavalla. Kestävyyssuorituskyvyllä ei ole niin suurta merkitystä nykysalibandyssä ja väitän, että Peliveljien nousujen takana on joukkueen henkinen kapasiteetti. SPV:n valmentaja Tommy Koponen onkin todennut otteluiden jälkeen, ettei joukkue luovuta ikinä ja tämä ei ole selvästikään pelkkää sanahelinää. Henkisen voiman ansiosta seinäjokiset ovat hallinneet viimeisissä erissä pelitapahtumia lähes suvereenisti. SPV on päässyt pelaamaan omilla vahvuuksilla, kun Happee ei ole ollut henkisesti enää niin vahva ottelun ratkaisuhetkillä.

Ratkeaako mestaruus Seinäjoella?

Peliveljien harmiksi kolmannen ja neljännen ottelun välillä on ollut viikon tauko. Tämä johtuu siitä, että YLE näyttää kaikki finaalipelit ja ottelut on pelattava tämän takia viikonloppuisin. Nälkäinen Happee on nyt ahdistettu nurkkaan ja toivottavasti Jyväskylässä on nyt käännetty kaikki kivet Peliveljien pelikirjan suhteen. Pelkkä oma suorittaminen, kun ei ole riittänyt aiemmissa finaaleissa.

Happeen valmennuksella on ollut viikko aikaa miettiä miten SPV kaatuu lauantaina. Kuva: Salibandyliiga

Happeen valmennuksella on ollut viikko aikaa miettiä miten SPV kaatuu lauantaina. Kuva: Salibandyliiga

Peliveljien nousun taustalla on myös Koposen loistava ratkaisu siirtää kakkoskentässä aloittanut Janne Hulmi ykköskenttään. Lisäksi Koponen peluutti kahdessa edellisessä ottelussa vihdoin Kuuselan kakkoskenttää Happeen kakkoskenttää vastaan. Kuuselan kentän puolustajat Jalo Kouvonen ja Petri Hakonen pystyvät puolustamaan paremmin Happeen Lassi Kotovaaran kentän liukkaita laitureita Peter Kotilaista ja Jami Mannista.

Happeen paras kentällinen kahdessa viime ottelussa on ollut Joonas Kaasalaisen johtama kolmoskenttä. Tämä tuhkapilveksi kutsuttu kentällinen pelaa yksinkertaista peliä molemmissa kenttäpäädyissä. Pallo yksinkertaisesti hyökkäysalueelle ja vahvan kulmapelaamisen kautta suoraviivaista pelaamista maalia kohden. Tästä voisi ottaa Happeen kaksi kärkikenttääkin mallia. Jyväskyläläisten kaksi ensimmäistä kenttää menettää vielä turhan paljon palloja keskialueella, joista SPV pääsee rokottamaan vaarallisilla vastahyökkäyksillä.

SPV pääsee kotikentälleen henkisesti vahvempana, mutta uskon, ettei Happee-leirissä ole vielä pelattu finaalien parasta ottelua. Tämä pitää tapahtua lauantaina, jotta finaalisarja saa arvoisensa päätöksen viidennessä ottelussa. Mielenkiintoista nähdä miten Happee on reagoinut SPV:n pelitapaan vai onko mitenkään. Mitä käy, jos Happee on jälleen parin maalin johtoasemassa, kun lähdetään viimeiseen erään? Onko virheistä opittu?

Hirvilasien läpi katsottuna uskon, että Happee vie neljännen ottelun ja siirtää ratkaisun viidenteen finaaliin, joka pelattaisiin viikon päästä lauantaina Jyväskylän Synergia Areenalla.

Salibandyliigan neljäs finaali Seinäjoki Areenalla kello 15.30. Ottelu suorana YLE TV2 kello 15.25 alkaen

Liput 4. finaaliin: SPV:n sivujen kautta