Viikon TV-ottelussa siipirikkoinen Kitee kohtaa Vimpelin

Kiteen Pallon Toni Laakso pelasi Jyväskylässä kauden ensimmäisen ottelunsa lukkarina. Onko mies taas tänään lautasen äärellä? (Kuva: Juha Tamminen/AOP)

Perjantain ainoassa miesten Superpesiskamppailussa kohtaavat Kiteen Pallo-90 ja Vimpelin Veto. Klo 18.00 alkava ottelu on samalla Nelonen Pron viikon TV-ottelu. Kotijoukkue Kitee kärsii avainpelaajien pikkuvammoista, ja kokoonpano on elänyt edellisten otteluiden aikana ja tuloksena on ollut kaksi peräkkäistä tappiota (Kouvola ja Jyväskylä). Vimpeli puolestaan palasi Sotkamo-tappion jälkeen vakuuttavasti voittokantaan edellisessä ottelussa kaatamalla kotonaan Raahen jaksoin 2-0 (4-1, 6-1).

Kuntopuntarit osoittavat eri suuntiin

Edellisessä kahdessa ottelussa Kitee on menettänyt jaksot ja ottelut henkilökohtaisiin virheisiin. Supervuorossa tappioon päättyneessä Kouvola-ottelussa joukkue teki helppoja ulkopelivirheitä ja Jyväskylässä joukkueen sisäpeli lamaantui typeristä lyöntiratkaisuista sekä merkki- ja etenemisvirheistä.

Kiteen peliä verottaa tällä hetkellä avainpelaajien Topi Hurskaisen, Jere Vikströmin ja Ville Hämäläisen pikkuvaivat. Täydessä kunnossa ollessaan kolmikko on iso osa joukkueensa sisäpeliä, mutta tällä hetkellä Hämäläisen pelikunto on täysi arvoitus ja Hurskainen-Vikström -kaksikko on vain ”pelikuntoinen”.

Vimpeli oli juuri niin vakuuttava Raahea vastaan kotonaan kuin saattoi olettaakin. Sotkamoa vastaan kärsitty tappio viime viikon TV-ottelussa herätteli joukkuetta loistavasti sujuneen alkukauden jälkeen ja osoitti, että jokaisessa ottelussa pitää tehdä töitä pisteiden eteen. Suomen tehokkain kärki Teemu Isoketo-Mikko Kanala-Sami Haapakoski jauhaa tilannetta kovalla prosentilla ja huononakin lyöntipäivänä Veto kuuluu sarjan top 3 -sisäpelijoukkueisiin. Ottelun muita joukkueita vähemmän pelannut Veto on lyönyt sarjassa kymmenen juoksua enemmän kuin toisena tilastossa oleva Kouvola.

Viime vuosina tiukkoja vääntöjä

Vaikka Vimpeli lähtee suurena suosikkina otteluun, on kaksikko pelannut viime vuosina runkosarjassa tiukkoja otteluita. Kahtena edellisvuonna Vimpelin vierailut Rantakentälle ovat päättyneet äärimmäisen niukkiin vierasvoittoihin: viime vuonna Veto vei jaksot 2-3 ja 2-3, kaudella 2013 lukemat olivat 1-2 ja 2-3.

Vain yksi suosikki

Kiteen peli näytti silmiinpistävän tuskaiselta Jyväskylää vastaan tiistaina. Käytettävissä oleva miehistö on laadukas, mutta joukkueen leveys ei kestä poissaoloja – ainakaan tässä mittakaavassa. Vimpeli lähtee jahtaamaan nälkäisenä täyttä pistepottia, jonka turvin se nousisi takaisin sarjakärkeen tasapistein Sotkamon Jymyn kanssa.

Molemmilla joukkueilla on sarjan parempaan kolmannekseen kuuluvat ulkopelit, joten odotettavissa on vähäjuoksuista vääntöä. Samaan aikaan Kiteen kentästä ei kuulopuheiden mukaan 1-rajasta nouse pomppu ollenkaan ja 2-rajastakin vain räkäisesti, joten sisäpeli vaikeutuu huomattavasti. Isännät ovat olosuhteisiin tottuneet ja odotan heidän hyökkäävän enemmän pienillä vaihtolyönneillä Vimpelin etukenttää vastaan. Veto luottanee Mikko Kanalan ja Sami Haapakosken pystäreihin ja viljelee muutenkin enemmän vapaita lyöntejä kaikkiin tilanteisiin.

Vimpelin sisäpelissä ei yllätyksiä nähdä, vaan joukkue myllää omilla vahvuuksillaan luottaen ykköskeulaansa ansaitusti hamaan loppuun saakka. Kiteen peluttaminen huutaa Toni Laaksoa jokeriksi tai ainakin numerolle kolme, mutta vaivat ja loukkaantumiset määrittelevät pakon edessä sisäpelin peluuttamista.

Terveenä ollessaan Kitee pystyisi haastamaan Vimpeliä, mutta olisi silloinkin altavastaaja. Epäselvä tilanne käytettävissä olevien pelaajien suhteen ja tuskainen ilme kallistavat vaakaa entistä enemmän Vedon suuntaan.

Vimpeli tulee ottelun voittamaan, mutta juoksumääristä on vaikea sanoa vielä mitään. Pitää ensin odottaa, millaisilla kokoonpanoilla joukkueet otteluun lähtevät. Veikkauksemme: Vimpeli vie jaksoin 2-0.

Vedonlyönti

Eilinen kierros toi kaksi osumaa kolmesta, kun Kouvola muilutti kolme pistettä aneemisesti esiintyneeltä Seinäjoen JymyJusseilta, ja sisäpelinsä kanssa tuskailleet Hyvinkää ja Koskenkorva jäivät odotetusti alle 15.5 juoksun lopputulemaan. Sen sijaan iso kasa lämmintä suklaajäätelöä haukattiin Sotkamo-Joensuu -matsissa, jossa nähtiin kaksi juoksua odottamamme 15 sijaan. Roope Korhosen poissaolo jäi meiltä huomioimatta, ja kun ensimmäisen jakson alun runsaista kotiutustilanteista huolimatta kumpikaan joukkue ei saanut päätä auki, jäi 100 % suoritus haaveeksi. Mutta, oikean panostuksen ansiosta eilinenkin oli jälleen kerran ihanan voitollinen päivä!

Koulujen päättymisviikonloppu on perinteisesti pesiksen parissa hiljainen, ja tänään valittavissa on kohteita kahdesta ottelusta. Superpesiksestä löytyy yllä mainittu Kitee-Vimpeli ja miesten Suomensarjasta kamppailu Siilinjärvi-Jyväskylä.

Suomensarjassa vieraiden kerroin oli vielä alkuviikosta 4.15, mutta rankan panostuksen jälkeen lukema on tippunut jo 2.50:een. Täyttä selkoa Kirin kokoonpanosta ei ole, joten odotetaan sen suhteen tarkempia tietoja  ja kokoonpanojen julkistamista.

Superpesiksestä valitaan lapulle kaksi kohdetta, Vimpelin vierasvoitto kertoimella 1.75 sekä koko ottelun juoksumääräksi alle 13.5 kertoimella 2.06. Tilanteiden rakentelu tulee olemaan kiven alla hyvästä kelistä huolimatta, ja Kiteen sisäpeli takkuaa tällä hetkellä pahemman kerran. Tämä yhdistettynä edellisvuosien vähäjuoksuisiin kamppailuihin saa meidät kallistumaan under-malliseen ratkaisuun.

Vetovalinnat

Vimpelin Veto 1.75, 4 yks.
Kitee-Vimpeli under 13.5 juoksua 2.06, 2 yks.

Kohteet ja kertoimet on poimittu NordicBetin sivustolta. Kertoimiin pääset käsiksi täältä!

Screenshot 2015-05-29 12.35.55