Halfpipe palasi juurilleen – Danny Davis X Games voittoon

Lumilautamaailma ilahtui vuosi sitten ja nyt tuo ilo saatiin jälleen takaisin korkojen kera. Danny Davis on tehnyt lumilautailulle paljon hyvää yhdessä vuodessa. Vuosi sitten hän voitti X Games Superpipe nimellä kulkevan kilpailun ja viime yön X Games-voitto kruunasi kaiken vielä kertaalleen. Tällä kertaa mukana olivat tasan kaikki halfpipen huiput Shaun Whitesta Iouri Podlachikoviin. Ja draamaa!

Davis sai hallitsevana mestarina viimeisen vuoron karsintoihin, ja epäonnistui avauslaskussaan. Karsinnan viimeinen lasku oli kuitenkin taattua Davisia ilman spin-to-win temppuja ja ”dramaattinen” jääminen karsintaan vaihtui karsinnan voittoon.

Siinä kohtaa kävi selväksi, että tuomaristo arvostaa laskussa enemmän kokonaisuutta eli flowta kuin yksittäisiä supertemppuja.

Finaalistakin saatiin dramaattinen. Aluksi kärkeen kiipesi Podlachikov hyvällä avausrunillaan pisteillä 88.00. Runi sisälsi vain yhden ”väärällä jalalla” eli switchinä tehdyn tempun, mutta peräti kolme tuplakorkkia. Siksi IPod sai tyytyä alle 90:n pisteisiin.

Seuraavaa kärkimiestä saatiin odottaa kolmikierroksisen finaalin viimeiselle kierrokselle, kun japanilaiset saivat toivoa ensimmäisesta X Gamesin Superpipe-voitostaan. Taku Hiraoka täräytti todella puhtaan, ilmavan ja vaikean laskun huippupisteillä 92.33.

Lajin suurin stara keräsi jälleen huomion jo ennen kuin kisat päästiin edes aloittamaan. Nimittäin Shaun White tuli ja ilmoitti, että hän palaa vuoden tauon jälkeen snoukkakilpailuihin näissä X Gameseissa. White on X Games-legenda, joka kisaa niin kesän rullalautailussa kuin talven lumilautailussakin. Whitella on hallussaan lukuisia erilaisia ennätyksiä ja peräti kahdeksan halfpipen X Games-mestaruutta. Hänen menestyshaaveensa kuitenkin menivät huonosti ländättyihin alastuloihin. Viimeisen laskunsa jälkeen oli selvää, että White voi päästä vain kolmanneksi riippuen viimeisenä laskevasta Davisistä.

Ja dramaattisuuden maksimoimiseksi viimeisenä laskeva Davis tuli ja meni kärkeen. Ja kuin toistona karsinnasta, Davis laski huomattavan erilaisen laskun kuin muut. Huomionarvoista on tapa, jolla Davis kilpaili. Kaikki kolme Davisin finaalirunia olivat erilaiset ja sisälsivät temppuja, jotka ovat äärimmäisen vaikeita, muttei niin teknisesti vaativia suorittaa kuin tuplakorkit. Tuplakorkeissa kun kyse on eniten ajoituksen ja kehonhallinnan kombinaatiosta. Vastaavasti suoremmat hypyt vaativat äärimmäisen tarkasti toteutettua grabia ja ländäystä kehonhallinnan lisäksi.

Ai miksikö Davis palautti halfpipen juurilleen? – vastaus on selvä. Davis pitää laskussaan ominaisuuksia, jotka olivat 2000-luvun alussa lumilautailun suola. Koskaan ei tiennyt, millaisilla laskuilla laskijat tulevat mäen alas.
Valitettavasti Davis laskee vain X Games Superpipessa, joten tyylitaiturin seuraamista on jatkettava muissa medioissa. Vahvan suosittelun saa The Crash Reel-dokumentti, jossa käydään läpi vaikean aivovamman saaneen Kevin Pearcen elämää. Davis kuuluu Pearcen lähimpään ystäväpiiriin ja esiintyy dokumentissa useasti. Mm. Netflix ja iTunes esittävät dokumenttia.