Alamäkiluistelu – tulevaisuuden olympialaji?

Alamäkiluistelu on lajina varsin tuore. Se syntyi vuonna 2000 Itävallassa käytännössä pelkästään energiajuomayhtiö Red Bullin toimesta. Siitä lähtien laji on kasvanut vuosi vuodelta ja kerääkin nykypäivänä erityisesti Pohjois-Amerikassa mielettömiä yleisömääriä kisoihin. Kuluvan kauden avauskisaa St. Paulissa oli ihmettelemässä huimat 140 000 katsojaa – vain yhden päivän aikana. Suomen osakilpailussakin oli huomattava määrä varsinkin Keski-Euroopasta saapuneita turisteja. Myös kisoja on koko ajan enemmän. Esimerkiksi Pohjoismaiden mestaruudesta kisattiin viime vuonna ensimmäisen kerran,

Alamäkiluistelusta on tullut vakavasti otettavaa urheilua hauskojen tapahtumien sijaan. Meillä on silti hauskaa, mutta urheilijat eivät enää juhli ennen kisoja ja myös kesäisin on alettu harjoitella kovaa, kertoo Claudio Caluori Foxsportsin haastattelussa viime vuonna. Sveitsiläinen Caluori suunnittelee ja järjestää erilaisia kisoja Red Bullille.

Suuret katsojaluvut eivät ole yllätys. Alamäkiluistelu on äärimmäisen mielenkiintoinen laji, sillä vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää koko ajan. Mitä muutakaan voisi odottaa, kun neljä kilpailijaa luistelee jäistä ja jyrkkää rinnettä alaspäin lähes 70 kilometrin tuntivauhdilla? Ja ettei laskeminen olisi liian helppoa, niin radalle on lisätty kumpuja, hyppyreitä ja jyrkkiä mutkia.

Alamäkiluistelukisat ovat myös katsojaystävällisiä, koska yleisö pääsee ihastelemaan laskuja aivan radan viereen. Tuore laji sopii myös televisioon erinomaisesti, sillä rataa ympäröivät lukuisat kamerat ja lähetyksiä komistaa hienot hidastuskuvat.

Myös kilpailujen draamankaari tuo oman lisämausteensa. Ensin kisataan yksilölliset karsintalaskut, joiden nopeimmat (yleensä 32) pääsee lopulliseen kilpailuun. Kilpailussa lasketaan neljän hengen ryhmissä, joista kaksi nopeinta selvittää tiensä jatkoon. Finaalin nopein laskija on luonnollisesti voittaja. Kilpailujen laskutahti on varsin tiheä, joten katsoja ei pääse tylsistymään. Pitkälle päässeiden laskijoiden kiihtyvä laskutahti takaa sen, että tuntemattomatkin laskijat käyvät nopeasti tutuiksi.

Olympialajiksi vuonna 2022?

Alamäkluistelukisoissa yleisö viihtyy. Kuva: Niko Karumaa

Alamäkluistelukisoissa yleisö viihtyy. Kuva: Niko Karumaa

Alamäkiluistelua läheisesti muistuttava skicross lisättiin olympialajiksi vuoden 2010 Vancouverin kisoihin. Uudemmista lajeista myös slopestyle ja lumikouru kuuluvat nykyään talviolympialaisten ohjelmaan. Olympiatasolla niissä kisattiin ensimmäisen kerran Sotshin olympialaisissa viime vuonna.

Olympialaisten lajit elävät varsin paljon nykypäivänä. Varsinkin talviolympialaisiin ei ole mitenkään mahdotonta päästä, mistä kertookin viime vuosina lisätyt varsin tuoreet lajit. Kansainvälisessä olympiakomiteassa on varmasti pistetty jo merkille alamäkiluistelun nopea kasvu ja valtavat yleisömäärät.

Yleisö pääsee ihailemaan kilpailijoiden vauhtia aivan radan vierestä. Kuva: Niko Karumaa

Yleisö pääsee ihailemaan kilpailijoiden vauhtia aivan radan vierestä. Kuva: Niko Karumaa

Vaikka katsojia onkin erityisesti viime vuosina ollut paljon ja kisoja enemmän, niin alamäkiluistelu ei tule automaattisesti marssimaan olympialaisten kisaohjelmaan vielä lähivuosina, vaan sillä on edessään vielä paljon haasteita.

Ehkä suurin ongelma on, että alamäkiluistelu on Red Bullin keksimä laji ja yhtiö käytännössä päättää kaikesta, mitä lajissa tapahtuu. Kansainvälinen olympiakomitea tuskin pitää liian suuresta Red Bullin leimasta lajin yhteydessä, koska sponsorointiasioista ollaan varsinkin olympialaisissa hyvin tarkkoja. Alamäkiluistelulta puuttuu myös kattojärjestöt sekä lajiliitot, sillä Red Bull järjestää yksin kaikki suurimmat tapahtumat.

Alamäkiluistelu ei ole kovinkaan laajalle levinnyt laji. Hyvin kuvaavaa on, että Wikipedian alamäkiluistelua koskevasta artikkelista löytyy käännöksiä vain kolmelle eri kielelle, kun taas Red Bullin järjestämällä Crashed Ice -kilpailusta löytyy käännöksiä sentään kahdeksalle kielelle. Kilpailijoita löytyy kuitenkin todella monista maista, mutta suurimmat yleisömassat pyörivät silti Pohjois-Amerikassa. Laji yrittää kuitenkin levittäytyä koko ajan laajemmalle, sillä esimerkiksi seuraava Crashed Ice -kilpailu käydään Pohjois-Irlannissa.

USA:n alamäkiluistelumaajoukkueen valmentaja Charlie Wasley kertoi samassa Foxsportsin haastattelussa, että on luottavainen lajin tulevaisuuden suhteen.

Jos verrataan vaikka kelkkailuun, niin sitä harrastetaan paljon vähemmän ja se on silti olympialaisissa. On paljon ihmisiä, ketkä haluavat harrastaa alamäkiluistelua, joten siihen nähden ei ole mitään sitä vastaan, että tästäkin tulisi olympialaji. Jos olympialaisiin halutaan, niin liittoasiat ja muut pitäisi ensin saada kuntoon. Muuten ei se ei ole mahdollista.

– Minulla ei ole sisäpiiritietoa, että tuleeko tästä olympialaji eikä se ei ole minun päätettävissäni. Alamäkiluistelulla on kuitenkin mielestäni kaikkea mitä olympialajilta halutaan, joten voin hyvin nähdä sen tapahtuvan tulevaisuudessa.

Alamäkiluistelu ei tule olemaan olympialaji vielä Pyeongchangin kisoissa vuonna 2018, mutta vuoden 2022 olympialaisissa se voi jo hyvinkin kuulua kisaohjelmaan. Sen takaavat huima suosio, nopea kasvu ja kasvavat rahamäärät. Nykypäivänä osa lajin huipusta elättää itsensä alamäkiluistelulla.

Olympialaisiin pääseminen olisi melkoinen saavutus käytännössä yhden yhtiön luomalta lajilta – ja samalla melkoinen hauiksen näyttö Red Bullilta.

Nousevatko alamäkiluistelijat palkintokorokkeelle jonain päivänä myös olympialaisissa? Kuva: Niko Karumaa

Nousevatko alamäkiluistelijat palkintokorokkeelle jonain päivänä myös olympialaisissa? Kuva: Niko Karumaa