Legendaarinen Burton European Open toi parhaat lumilautailijat jälleen Eurooppaan

Lumilautailun ykkösnimiä keräävä World Snowboard Tour-kiertue palasi Eurooppaan. Legendaariseksi muodostunut Burton European Open eli BEO Sveitsin Laaxissa antoi laskijoille jälleen aihetta iloon. Tosin meille katsojille ilonaiheen syy käy vähän oudoksi. Nimittäin sankka lumisade ja sumu päästivät lautailijat Sveitsin Alppien puuterilumen kimppuun.

Kilvoitteluun päästiin torstain sijaan lopulta vasta lauantaina, mutta laskijoista varmaan yhdellekään tauko puuterilumen keskellä ei ollut haitaksi. Eipä tosin lumilautailijoiden hyvää fiilistä taida mikään muukaan viedä pois.

Slopestylen kisamuotoa vaihdettiin, koska karsinnat peruttiin kokonaan. Täten kaikki laskijat laskivat kaksi laskua, joista paras jäi voimaan.

Miehissä X Gamesissakin voittotaiston käyneet Norjan Ståle Sandbech ja Kanadan Mark McMorris vaihtoivat BEOssa paikkaa ja tällä kertaa Ståle vei voiton, McMorris toiseksi ja norjalainen Torstein Horgmo taiteili kolmanneksi. Peetu Piiroinen oli viides ja Roope Tonteri 11. Molemmat onnistuivat kohtuullisesti laskuissaan, mutta pienet virheet veivät tällä kertaa paljon sijoituksia mukanaan.

Naisissa Enni Rukajärvi päästeli kolmanneksi parhaan laskun, kun Jamie Anderson oli toinen. Voittoon laski uusi-seelantilainen Christy Prior.

Taso kummassakin sarjassa hiveli kattoa. Tyypilliseen tapaan BEOn slopestyle-rata oli tälläkin kertaa monin tavoin erilainen kuin muissa kisoissa. Tällä kertaa rinteeseen oli saatu ennen hyndä-osuutta rakennettua pienehkö halfpipe sekä molempien pipekaarten päälle vielä pikkuhyndät. Tästäkin mielenkiintoisesta yhdistelmästä tehtiin esimerkiksi tuplavoltteja. Lajin harrastajalle kyseiset erikoisuudet tuovat erittäin toivottua vaihtelua ”perinteiseen kaavaan”.

https://www.youtube.com/watch?v=X_lzSSzAY0Y

Halfpipessä sveitsiläistynyt (syntyjään venäläinen) Iouri Podlachikov otti kotikisassaan voiton, vaikka japanilainen Ayumu Hiranokin onnistui laskussaan hyvin. Toiseksi tällä kertaa jäänyt Hirano alkaa näyttää laskussaan jo nyt sellaisia merkkejä, että vasta 16-vuotias japanilainen saattaa dominoida halfpipeä tulevaisuudessa.

Hiranon ns. mentorina toimii Kazuhiro Kokubo, joka tunnetaan lajin sisällä rocktähden elkeistä. Eikä suinkaan lainkaan pahalla tavalla vaan Kokuboa arvostetaan lajin sisällä äärimmäisen paljon. Kokubo on hiljalleen vähentänyt kisaamista ja keskittynyt videotuotantoihin ja kiertää juurikin mentoroimassa Hiranoa. Mikäli Hirano ottaa Kokubon tyylistä (niin elämäntyyli kuin laskutyylikin) mallia, niin lumilautapiireissä otetaan mies vastaan entistä suuremmalla ilolla. Nimittäin vastaavanlaiset persoonallisuudet saavat elää täysin omaa elämäänsä lumilautailun rennossa kulttuurissa.

Naisten halfpipessa yhdysvaltalaiset Kelly Clark ja Chloe Kim vaihtoivat sijoituksiaan päittäin viikon takaisesta X Gamesista. Clark otti äärimmäisen niukan voiton tällä kertaa, mutta samoin kuin Hiranosta on nähtävissä tulevaa dominointia, niin myös Kimistä. Tyttö on vasta 14-vuotias ja tekee jo nyt ison liudan temppuja, joita monet eivät osaa. Kaksikko oli kisassa täysin omaa luokkaansa ja Sveitsin Nadja Purtschert yli 20 pistettä heistä.

Sydäntalvi on perinteisesti aikaa, jolloin laskijat käyvät mainoskuvauksissa ja muissa produktioissa ja kisaamiseen palataan kukin tavallaan hieman keväämmällä. Toki tälläkin viikolla Kalifornian Mammothissa lasketaan erittäin kovatasoinen kilpailu, jonne on kutsuttu paljon X Games-mitalisteja. Aivan kevään lopuksi kisat muuttuvat taas lähinnä hauskanpidoksi.