Nähdäänkö kesällä suomalainen mitalisuihku? Näillä nuorilla yleisurheilijoilla on eväät menestykseen

Tulevana kesänä kilpaillaan yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisat Puolan Bydgoszczissa. Kaksi vuotta sitten Suomi onnistui kisoissa hyvin saavuttamalla yhden mitalin ja 12 pistesijaa. Nyt voidaan odottaa vieläkin parempaa kokonaispanosta. Suomella on vuonna 1995–1997 syntyneiden ikäluokassa iso läjä sellaisia urheilijoita, joilla on onnistuessaan mahdollisuus joko mitaliin tai pistesijaan.

10) Topi Raitanen 3000m esteet, 8.52      

Estekisoihin tänä kesänä panostavalla Raitasella on Puolassa hyvä sauma pärjätä. Kahden vuoden takainen Euroopan kolmosaika ikäluokassa kertoo potentiaalista tällä matkalla. Jos finaalissa ei vauhtia pidetä, Raitasen osakkeet nousevat vahvan kirin myötä. Ratakisojen ohella hän aikoo kuitenkin myös kisata toisessa lajissaan suunnistuksessa. Kahden lajin kanssa taiteileminen kilpailukaudella luo haasteensa.

9) Tomas Wecksten seiväs, 550

Tässä lajissa pakasta voisi nostaa kenen tahansa suomalaisen, mutta otetaan esiin hallitsevan Suomen mestarin nimi. Ensi kesänä 550–570 haarukkaan hyppääminen voisi olla realistinen tavoite. Weckstenin ikäluokka on tasaisen hyvä. Hän taistelee pisteistä, mutta hurmoksen ja sopivan seiväskaluston löytyessä voi yltää parempaankin.

8) Alisa Vainio 10 000m, 32.58

Kahden vuoden takaisen komeetan viime kausi meni piloille jalkavaivojen takia. Vainion potentiaali on kuitenkin tiedossa.  Puolassa nuoren naisen päämatka on kymppi, jossa hän on nykyisellä ennätyksellään kärjen tuntumassa.  Jos välttyy vammoilta, on mielenkiintoista nähdä, mihin Vainion vauhti riittää eurooppalaisten ikätoveriensa seurassa.

Inga Linna. Kuva: VILLE HONKONEN / AOP

7) Inga Linna moukari, 68.25

Kaksinkertaiselle Kalevan kisojen voittajalle Inga Linnalle Puolan kisa on viimeinen paikka saada kansainvälistä juniorimenestystä. Hän oli kaksi vuotta sitten terävässä vedossa, mutta viime vuosi ei tuonut tuloskehitystä. Menisikö tänä kesänä uuden valmentajan Anssi Mäkisen opeissa Miia Strömmerin 16 vuotta vanha SE 69.63 puhki? Puolassa sellaisella riuhtaisulla ollaan korkealla.

6) Samuli Samuelsson 200m, 20,84

Kahden vuoden takainen kuutonen voi hyvinkin loistaa Puolassa paraatimatkallaan. Samuelsson suorittaa kaarteen parhaimmillaan todella lennokkaasti, mutta suorituksen lopussa juoksu hajoaa välillä. Jos on kevään aikana kehittynyt nopeuskestävyyden puolella, miehen osakkeet nousevat entisestään. Pikamatkojen leikki on hurjaa, mutta 20,60–70 alkuisen ajan juostessaan Samuelsson on mielenkiintoisen sijoituksen äärellä.

5)   Aleksi Jaakkola moukari, 73.77

Vuonna 1997 syntyneet Unkarin Bence Halasz ja Aleksi Jaakkola olivat viime vuonna alle 19-vuotiaiden MM-kisojen ykkönen ja kolmonen. Ensi kesänä Puolaan ikänsä puolesta kelpaavista heittäjistä Jaakkola oli viime vuonna miesten välineellä Halaszin jälkeen toinen. Suomalaisella moukarilupauksella onkin loistavat lähtökohdat pärjätä kesällä kaksi vuotta vanhempien urheilijoiden seassa.

4)   Hilla Uusimäki 400 metrin aidat, 56,33

Uusimäki oli viime yleisurheilukesän piristävin suomalaisurheilija. On kiehtovaa seurata, millaiseen aikaparannukseen viime kesänä roimasti ennätystään petrannut aituri pystyy tänä vuonna. Uusimäki kuuluu ikäluokkansa kärkiluokkaan, mistä kertoo viidenneksi paras tilastoaika viime vuodelta. Loppukilpailuun päästessään hänellä on mahdollisuudet vaikka mihin.

3)   Reetta Hurske 100m aidat, 13,16

Useat nuorten arvokisat kokeneen pika-aiturin tähtäimessä on nyt loppukilpailussa pärjääminen. Kisoihin ikänsä puolesta kelpaavista aitureista hän oli  viime kesän tilaston kolmas. Hurskeen onnistuneen suorituksen edellytys on vahva alku, minkä hän osoitti viime kesän ennätysjuoksun lisäksi myös hallikaudella.  Hurske lähestyy 13 sekuntia, joka voi olla hyvinkin mitalivauhtia.

Kristian Bäck. Kuva: AOP

2)   Kristian Bäck pituus, 795

Bäck ponnahti viime vuonna EM-kisojen viidennellä tilallaan lajinsa mielenkiintoisimpien eurooppalaisnuorten joukkoon.  Ensimmäisissä aikuisten arvokisoissa onnistuminen antoi viitteitä nuorukaisen kylmäpäisyydestä kovissa paikoissa. Ikäluokan taso ei päätä huimaa, joten potentiaalinsa osoittaneella Bäckilla on olemassa taito hypätä näissä kekkereissä aina mestariksi asti.

1)   Simo Lipsanen kolmiloikka, 16.84 (ennätys)

Hallikaudella vakuuttanut Lipsanen on mitaleita ajatellen Suomen kovimpia valttikortteja. Päällimmäisenä talvesta jäi mieleen sisäratojen SE 16.84, mutta ennen kaikkea kovin juttu oli hyppyjen vakiintuminen 16,60–80 tuloksen välimaastoon. Valtaisa tasonnosto antaa suurta odotusarvoa kesään ja nuorten kisoihin. Euroopan mestari Max Hess on muiden edellä, mutta heti seuraavana tulee Lipsanen.

Muita varteenotettavia finaali- ja pistetason urheilijoita: Salla Sipponen (kiekko), Suvi Koskinen (moukari, Krista Tervo (moukari), Jami Kinnunen (keihäs), Urho Kujanpää (seiväs), Niko Koskinen (seiväs), Anniina Kortetmaa (200m), Elmo Savola (10-ottelu), Samu Mikkonen (kestävyysjuoksu).

Yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisat kilpaillaan Puolan Bydgoszczissa 13–16.7.

KUVA: AOP

Pävitetty klo 17:54: Otsikon tyyliä muutettu.