Neziri hakee kesällä 12,80-alkuista aikaa

EM-kisat päätähtäimeksi asettava aitajuoksija Nooralotta Neziri uskoo, että olympiavuoden takia lajin hallitseva Euroopan mestari Tiffany Porter jättää Amsterdamin koitoksen väliin.

Päättyneellä hallikaudella Neziri ei ollut 60 metrin aidoissa viime vuoden kaltaisessa lyönnissä, milloin hän kirmaisi esimerkiksi hienon SE:n 7,97. Tänä vuonna hallikaudella ei kuitenkaan ollut vielä tarvetta olla ennätysiskussa, sillä kaikki tekeminen tähtää siihen, että tärkeänä arvokisakesänä ollaan kunnossa. Talven parhaaksi noteeraukseksi jäi Tampereen SM-halleissa juostu 8,10, joka oli hänelle tyydyttävä aika.

– Hallikaudella ei tähdätty herkkyyteen, vaan tehtiin esimerkiksi paljon raskasta voimaa. Totta kai se aika tuntuu vähän valjulta, kun viime vuonna jokainen kisa kulki melkein sinne kahdeksaan sekuntiin. Se 8,10 ei ollut kuitenkaan mikään hävettävä tulos, Neziri näkee.

Pienten vaikeuksien jälkeen hän sai talven lopussa alle kaksi kauden parasta juoksuaan, sillä ennen SM-halleja hän aitoi 8,11. Nezirin mukaan nämä kaksi aitakisaa olivat jo lupauksia antavia. Viime kevään vire on muhimassa.

– Molemmista juoksuista näki, että alkoi kulkea vasta kolmannen aidan jälkeen. Uskon, että 100 metrin aidoissa nuo molemmat juoksut olisivat olleet siinä 13 sekunnin paikkeilla. Ei se kaukana ole ja kesällä saattaisi olla myötätuulikin auttamassa, ajattelee Turun Urheiluliiton urheilija, jonka SE-aika 100 metrin aidoista on 12,98.

Talven harjoittelussa keskityttiin nyt enemmän voimapuoleen ja  juostiin paljon vähemmän.

– Keväällä se kääntyy taas päälaelleen. Tehdään nopeusvoimaa, ylläpidetään voimaa ja juostaan vain paljon. Taktiikkana oli kerätä syksyllä voimat ja keväällä juostaan, jotta 100 metrin aidat kulkee.

Tärkeä Amsterdam

Tulevan kuukauden alussa Neziri suuntaa puoleksitoista viikoksi Maltaan leirille. Toukokuussa ohjelmaan kuuluu mahdollisesti leireilyä Italiassa, minkä jälkeen hän avaa kilpailukautensa luultavasti ulkomailla.

Vuoden 2013 Tampereen alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa hän aitoi pronssia. Mikäli viime talven EM-hallien kuudetta sijaa ei lasketa, aiturin läpimurto esimerkiksi aikuisten Euroopan tasolle on antanut odottaa vielä itseään. Tänä vuonna Amsterdamin EM-kisat ovat hänelle selkeä ykköstavoite. Hän kuitenkin tiedostaa, että siellä onnistuminen vaatii paljon.

– Siellä on nyt sauma menestyä, jos kaikki menee hyvin. Se vaati silti sitä, että keväällä pysytään ehjänä ja tehdään oikeita ratkaisuja, kertoo Neziri, joka loukkasi viime vuonna etureitensä juuri kilpailukauden kynnyksellä.

EM-kisojen jälkeen häämöttää mahdolliset olympialaiset, jotka olisivat Nezirille uran ensimmäiset.

– Jos EM-kisoissa on finaalissa ja jopa ylemmillä sijoilla, on Riokin sen jälkeen hyvä tähtäin. Siellä pitää juosta kovaa, mutta kovaa minä haluankin juosta, hän täsmentää.

Hakusessa kova aika

Kun olympiavuonna ovat myös EM-kisat, jotkut Euroopan huiput saattavatkin jättää Amsterdamin väliin. Tällainen nimi voisi olla esimerkiksi parin vuoden takainen Euroopan mestari ja viime vuoden MM-vitonen Tiffany Porter

 – Uskon, että Porter jättää EM-kisat väliin. Olen ymmärtänyt näin, että brittejä, jotka ovat mahdollisia olympiamenestyjiä, ei päästettäisi EM-kisoihin, mikä sopisi minulle ihan hyvin.

– Tosin ei tiedetä, millaisessa kunnossa Porter silloin on, että onko hän edes maailmanhuippuja, hän muistuttaa.

Vaikka muutama huippuaituri jättäytyisikin EM-kisoista pois, on Nezirin tehtävä uransa paras juoksu, jotta loppukilpailupaikka irtoaisi. Ajallisesti hän tähtää kesällä 12,80-alkuiseen aikaan.

– Toivon että nyt tulisi se hypähdys. Se tarkoittaisi sitä, että ajan pitää olla vähintään 12,80-alkuinen. Siitä 13:sta sekunnista pitäisi saada nyt repäistyä vähän pois, hän linjaa.

Amsterdamissa pika- ja aitamatkoilla otettavaa uutta systeemiä, jossa rankingin perusteella 12 parasta saa ilmaisen välieräpaikan, Neziri ei ole märehtinyt. Yhtä hyvin hänkin voi olla tuossa aiturijoukossa.

– Jotkut ovat siitä meuhkanneet, mutta minä en ole jaksanut vaivata sillä mieltäni. Tavoite on olla 12 parhaimman joukossa ja siitä on hyvä lähteä juoksemaan. Jos en ole, sitten juostaan kolme juoksua. Se on tiedossa etukäteen ja sille ei voi mitään.

Kansikuva: All Over Press