Nooralotta Neziri hurjasta viime kesästään: ”Se oli urani kannalta yksi ratkaisevimmista asioista”

Viime vuoden iso tasonnosto oli Nooralotta Nezirille henkisesti valtava juttu. Tulevan kesän aikana kropan kuunteleminen on avainasemassa.

Nooralotta Nezirin hallikausi on ollut haastava. Hän on kärsinyt talven aikana nilkkavaivasta sekä kummallisesta väsymyksestä. Nilkka oireili vielä jonkin verran viikko sitten kisatuissa SM-halleissa.

– Olen kova stressaamaan, joten kummallinen olotila on saattanut johtua siitä. Nilkka on paranemaan päin, mutta ei se täysin terve ole. Uskon, että se kestää vielä yhden kisan, Neziri kertoi viikko sitten.

Urheilija harkitsi valmentajansa Jussi Ihamäen kanssa myös EM-hallien väliin jättämistä, mutta viimeisten kisojen parantuneet otteet antoivat Nezirille luottoa kisoihin osallistumisesta. Talven ongelmat huomioon ottaen EM-halleissa juokseminen ei ole hänen mielestään riskitekijä kesää ajatellen.

– En usko, että siellä kisaamisesta on mitään haittaa. Luulen, että sinne meneminen tekee mielen kannalta hyvää.

Helpottava juttu

Neziristä on ehditty kohista valtavasti, mutta vasta viime vuosi oli häneltä urheilijana läpimurtokausi kansainväliselle tasolle. Hän korjasi kesäkuussa viikon sisään kahdesti Suomen ennätystään komeaan lukemaan 12,81. EM-kisoissa tuli epäonnistuminen, mutta Riossa hän juoksi 12,88, jolla hän selvisi välieriin.

Euroopan sekä samalla maailman kärjen taso ei ole enää kovin kaukana. Nezirille ison loikan ottaminen olikin henkisesti todella isossa asemassa. Uudelle tasolle murtautuminen on nyt tehtynä, eikä sillä tasolla kilpaileminen ole enää vieras tilanne.

– Se oli urani kannalta yksi ratkaisevimmista asioista, mitä on tapahtunut. Joskus en edes uskonut, että Suomessa kukaan voisi juosta 12,80-alkuisia aikoja. Viime kesä näytti, että voi juosta ja vielä moneen kertaan, tuumii asiasta silminnähden helpottunut Neziri.

Neziri on toistaiseksi ainut suomalainen naisaituri, joka on viilettänyt 100 metrin aidat alle 13 sekuntiin. Hän ajattelee, että viime kesän loistavat tulokset ovat hyvä viesti kotimaisia pika-aitureita ajatellen.

– Uskon, että muutkin suomalaiset aiturit näkevät, ettei se ole mikään juttu  ja hekin pystyvät siihen.

Kilpailemisen kanssa tarkkana

Vaikka viime vuosi olikin päällisin puolin onnistunut, kauteen mahtui myös heikko vaihe EM-kisojen aikaan. Ennen Amsterdamia hän juoksi monta kovaa kisaa, jotka kuormittivat kroppaa. Tulevan kesän kilpailusesongin aikana joitakin asioita tullaan tekemään eri tavalla.

– Luulen, että harjoittelen kisakaudella enemmän ja kilpailen vähemmän. Näin ei tarvitsi olla koko ajan henkisesti niin kovilla.

– Yritän muuttaa asennetta, ettei ole koko ajan sitä painetta. On hyvä päästä harjoittelemaan, jolloin kroppa pysyy hyvässä kunnossa. Viime vuonna oli paljon kovia kisoja, joten kroppa oli herkillä, hän muistelee.

On kuitenkin kisoja, joista hän ei viitsisi olla pois, kuten viime vuonna Turun Paavo Nurmi Gamesista, joka oli vain viikko ennen Amsterdamin starttia.

– Nyt täytyy katsoa, milloin niitä kisoja kesällä oikein on ja mitä tässä tulee tapahtumaan.

Kuva: EPA/ANTONIO LACERDA / AOP