Onko tässä yleisurheilun tulevaisuuden supertähtiä? Heidät voidaan nähdä Suomessa 2018

Vuoden päästä Tampereen Ratinan stadionilla on nähtävillä kansainvälisen yleisurheilun tulevaisuuden kimalletta, kun kentällä järjestetään alle 19-vuotiaiden MM-kisat. Faneille.com pureutuu ikänsä puolesta kisoihin kelpaaviin mielenkiintoisimpiin nimiin tämän hetken perusteella. Kisojen ikäluokka on vuonna 1999–2000 syntyneet urheilijat.

5) Jakob Ingebrigtsen, 1500m

Vuonomaan vuonna 2000 syntynyt kestävyysjuoksulupaus loksautti viime kesäkuussa leuat kaasuttamalla Bislettin stadionilla hurjan ajan 3:42.44, jolla irtosi 15-vuotiaiden ME kyseisellä matkalla. Tuolla ajalla hän oli tuolloin alle 17-vuotiaiden sarjassa kausitilaston kolmas vuotta vanhempien kenialaisten jälkeen. Tämän kauden hän on puolestaan aloittanut ikäluokkansa kärkiajalla. Kaikki tämä antaa osviittaa siitä, että Ingebrigtsen kuuluu ikäluokkansa eliittiin vuotta 2018 ajatellen.

Mikäli kehitys jatkuu tasaisena ja hän säästyy vammoilta, eurooppalaisjuoksija tulee hyvinkin taistelemaan mestaruudesta Tampereella. Isoveljet Henrik ja Filip ovat molemmat aikuisten Euroopan mestareita, joten lahjoja kuopuksella luulisi olevan.

Jacob Ingebrigtsen. Kuva: AOP

4) Abdul Hakim Sani Brown, 100/200m

Miesten satanen tuntuu herättävän aina kiinnostusta, joten otetaan esiin tulevaisuuden sprintteritoivon nimi. Japanilainen herätti laajaa huomiota jo vuonna 2015 pinkomalla alle 17-vuotaiden MM-kisoissa kisaennätykset satasella (10,28) ja kakkosella (20,34).

18-vuotias Sani Brown oli viime vuonna ikäluokkansa ykkönen, ja tänä vuonna hän on tykittänyt jo ennätyksensä 10,18, joten hän lähenee vahvasti 10 sekuntia. Ellei mitään häkellyttävää ehdi tapahtua, hän on vuoden päästä Tampereella matkan yksi suurimmista voittajasuosikeista. Olosuhteiden osuessa kohdalleen Ratinan stadionilla voidaan ihailla myös todella kovaa aikaa Sani Brownin osalta.

3) Tyrese Cooper, 200/400m                  

Maaliskuussa 17 vuotta täyttäneestä amerikkalaisesta odotetaan seuraavaa suurta supertähteä pikajuoksumarkkinoille. Juoksutyyliltään hieman legendaarista Michael Johnsonia muistuttavan Cooperin paraatilajeja ovat 200 ja 400 metriä, joissa nuorukainen on pitänyt oman ikäisissään kovaa kyytiä.

Ratakierroksella viime vuonna ilmiömäistä kyytiä ikäisekseen (45,23) vetänyt Cooper voi tänä vuonna hyvinkin viedä alle 17-vuotiaiden ME:n nimiinsä. Kehityksen jatkuessa Cooperilta nähtäneen vuonna 2018 nelkulla 44 sekunnin alkuisia aikoja ja kakkosella rykäisyä jopa alle 20 sekunnin. Tampereella onkin edellytykset nauttia tulevaisuuden superjuoksijan vauhdista.

2) Armand Duplantis, seiväs

Ruotsalaisen yleisurheilun suuren luokan timantti on esittänyt alkuvuodesta maagisia otteita. Hallikauden aikana pienikokoinen Duplantis hilasi itseään kisa kisalta lähemmäs nuorten ME:tä, ja huhtikuun alussa hän kirjautti sen ulkokeleissä nimiinsä huimalla tuloksella 490. Vuonna 1999 syntynyt talentti tulee tulevaisuudessa ottamaan valtikan lajin nykyiseltä keulakuvalta Renaud Lavillenielta.

Mikäli Duplantis ei jätä nuorten MM-kisoja väliin samana kesänä pidettävien Berliinin EM-kisojen takia, Ratinan seiväspaikalla voidaan nähdä peräti kuuden metrin seiväsmies. Tampereelle saapuessaan Duplantikselle tuskin kelpaa nykykorkeuksiin peilaten mikään muu kuin mestaruus, sillä hänellä on kyseistä kisoista jo pronssia vuodelta 2016.

Armand Duplantis. Kuva: AOP

1)   Sydney McLaughlin, 400maj

Vuonna 1999 syntynyt McLaughlin on ollut juniorisarjoissa täysin omaa luokkaansa kovilla ajoillaan. Viime kesänä teinitähti hurjasteli mahtavan nuorten ME:n 54,15, jonka lisäksi hän tahkosi ikäluokkansa yhdeksän parasta aikaa. Riossa hänestä tuli olympiadebytantti jo 17-vuotiaana.

Lähellä aikuisten huippua oleva amerikkalainen voi hyvinkin taistella mitaleista jo Lontoon MM-kisoissa. Vuoden päästä ei ole aikuisten MM-kisoja, joten McLaughlin saatetaan hyvinkin nähdä Tampereella. Erityistä mielenkiintoa pitkälle aitamatkalle tuo se, että Suomen Viivi Lehikoinen on heti McLaughlinin jälkeen ikäluokan parhaimpia aitureita.

Kansikuva: GETTY IMAGES