Viime kesän kolmiloikan valopilkku mielii EM-kisoihin

Miesten kolmiloikan hallitseva Suomen mestari povaa, että tulevalla kaudella lajissa tehtaillaan uusi maailmanennätys.

Simo Lipsanen oli viime vuonna yksi suomalaisen yleisurheilukesän ilonaiheista. Hän otti kauden aikana harppauksen 16 metrin ylittäjäksi. Juhannuksena Euroopan joukkuemestaruuskisoissa Venäjällä nuorukainen läväytti tauluun hienon tuloksen 16,62, jolla irtosi kilpailun kolmas sija. Vaikka suorituksessa olikin liikaa myötätuulta, hyppy antoi kuitenkin viitteitä pomppijan potentiaalista.

Vahvaan kilpailukauteen sisältyi myös aikuisten Suomen mestaruus sekä seitsemäs sija alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Tallinnassa. Ruotsi-ottelussa mies kirjautti sallituissa oloissa oman ennätyksensä 16,18. Ennen viime kesää hänen ennätyksensä oli 15,64, joten kauden aikana hän otti kehityksessä hienoja harppauksia ylöspäin. Kuinka miellyttävältä urheilijasta itsestä tuntui startata lupaavan kilpailukauden jälkeen uuteen treenikauteen?

– Kyllä siitä aina tietysti uutta intoa saa, kun tapahtuu kehitystä. Huomasi treenaamisen ja sen tavan, miten on menty eteenpäin tuottavan tulosta. Sillä samalla kaavalla on jatkettu eteenpäin, hän toteaa.

Talvella Lipsanen kirjautti sisäratojen ennätyksekseen 16,23. Parannusta viime talvesta tuli peräti 59 senttiä. Terveenä säilyminen on ollut avainasemassa, jotta on tapahtunut kehitystä.

– Olen säästynyt suuremmilta vammoilta, joten olen päässyt harjoittelemaan kovaa ja siten ominaisuudetkin ovat kehittyneet. Se on mahdollistanut sen, että pystyy  tekemään tulosta, valaisee Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Suomen tulevaisuuden kolmiloikkatoivo.

Ominaisuuksien puolesta Lipsanen kertoo voima-arvojen kehittyneen.

– Voima-arvojen parantuminen heijastuu myös juoksunopeuteen. Loikkiin olen saanut myös tehoa lisää. Ominaisuuksien puolesta ei ole mitään suurta heikkoutta, vaan kaikki ovat menneet hyvin eteenpäin.

Maailmalla tapahtuu

Amsterdamin EM-kisojen miesten kolmiloikan tulosraja on 16,55 josta Lipsasen viime kesänä loikittu ennätys jää 37 senttiä. Mikäli nuorukainen pysyy vain ehjänä, hän voi olla hyvinkin mukana Hollannissa. Olympialaiset eivät ole vielä tänä vuonna 20-vuotiaan urheilijan mielessä.

– Tavoitteena on rikkoa tuo raja, ja että pääsisi kilpailemaan aikuisten EM-kisoihin. Kesää edeltävän harjoituskauden on tietenkin onnistuttava ja on pysyttävä terveenä, mutta luottoa löytyy.

Viime kaudella miesten kolmiloikka oli kansainvälisesti valovoimainen yleisurheilulaji kahden huipputekijän osalta. Kuuban Pedro Pablo Pichardo ja Yhdysvaltain Christian Taylor pommittivat kilpailukauden aikana yhteensä viisi kertaa maagisen 18 metrin rajan rikki.

Ilotulitus sai näyttävän huipennuksen Pekingin MM-kisoissa, missä Taylor pomppi kautta aikojen toiseksi parhaan tuloksen 18,21. Sillä hän jäi vain kahdeksan sentin päähän Jonathan Edwardsin maailmanennätyksestä. Lipsanen odottaa lajinsa keulakuvilta kovia tekoja myös tulevalta kaudelta.

– Odotan, että jompikumpi näistä kavereista rikkoo Edwardsin maailmanennätyksen. He ovat kirineet hyvin toisiansa. Onhan se tietysti mukava seurata, että kolmiloikassa on maailmalla hyvä buusti päällä, Lipsanen tuumii.

Kansikuva: All Over Press