Faneille kirja-arvostelu ”Lasten ja nuorten hyvä harjoittelu”

”Lasten ja nuorten hyvä harjoittelu” nimenä kuulostaa melko perinteiseltä urheilukirjalta, joita näkee usein valmentajien kirjahyllyissä. Odotukset sisältöä kohtaan olivat aluksi aavistuksen laimeat. Isohko sivumäärä 375 antoi lukijalle kuitenkin uskottavuutta siitä, että jotain hyvääkin sisältöä kansien välistä voisi löytyä.

Opasta onkin positiiviseksi yllätykseksi kirjoittanut peräti 12 Suomen urheilualan huippua, joilta jokaiselta löytyy valtavasti kokemusta liikunnan ja urheilun parissa, joko valmennuksen puolelta tai omien huippu-uriensa kautta.

Aihealueet ovat pitkälti samoja, mitä valtakunnallisesti koulutetaan kurssimuotoisesti eri valmennuspiireissä. Kirjan ovatkin valinneet kurssimateriaalikseen jo kymmenkunta lajiliittoa (mm. Salibandyliitto), joten kirja tulee näkymään useammankin lajin valmentajien käytössä.

Lasten harjoittelussa on samat elementit kuin aikuistenkin, mutta lasten näkökulmasta. Kirjassa käydään läpi esimerkiksi ruokatottumukset, lämmittelyt, jäähdyttelyt, motoriikkaharjoitteet lasten ja nuorten näkökulmasta niin, että aloittelevat valmentajatkin asian voivat helposti sisäistää.

Kirjassa tuodaan hyvin esille, että reittejä menestyjäksi voi olla hyvinkin erilaisia, eivätkä ne ole toisiaan poissulkevia. Epäonnistuminen ei ole enää negatiivinen sana, vaan kuuluu osana harjoittelua. Oppiminen tapahtuu paljon toistojen ja virheiden kautta. Urheilussa saa ja pitää epäonnistua, jotta voi oppia. Myöskään ehkä tulevaisuudessa urheilemista ei tarvitse lopettaa epäonnistumiseen, vaan voi jatkaa urheilusta nauttimista läpi elämän.

Kirjaa suosittelisin kaikille, ketkä pitävät liikunnallista elämäntapaa tavoiteltavana asiana. Myös ne, jotka kouluttavat itseään valmennuskursseilla saavat kirjasta irti ennen kursseille menoa, ja jälkeenpäin kirjasta pystyy helposti hakemaan tietoa ja vinkkejä. Liikunnallisen lapsen vanhempi voisi myös kirjan lukea ja näin ymmärtää paremmin, mistä liikkunnassa on kysymys. Lapsille voi myös aktiivisesti antaa mahdollisuuksia, haasteita ja olla tukena harrastuksissa koko lapsuuden ajan. Valmentajille, jotka eivät ole kaikkien alojen asiantuntijoita, kirja antaa hyvät valmiudet tuottaa niin elämäntapaliikkujia kuin huippu-urheilijoitakin.

Lisätietoja kirjasta ja tilaukset kustantajan sivuilta: http://www.vk-kustannus.com/kaikki-tuotteet/lasten-ja-nuorten-hyva-harjoitte/

Kirjan voi tilata myös [email protected] 55€ tai faneille.com maininnalla hintaan 49€ 22.4.2016 saakka.