Mietteitä parin KHL-pelin jälkeen

Sitä ois nyt parin ottelun verran Jokereiden KHL-kiekkoa nähtynä paikanpäällä, yksi arkipeli ja yksi viikonloppupeli. Näistä saldona yksi voitto (Lokomotiv 3-2) ja yksi jatkoaikatappio (Dinamo Minsk 4-5). Itseni yllätti täysin, että arkipelissä oli huomattavasti enemmän katsojia (11 178kpl) kuin viikonloppu pelissä. Pidän suoranaisena ihmeenä, ettei Jokereiden KHL-historian ensimmäinen launtaiottelu ollut lähellekkään loppuunmyyty. Paikalla oli ”vain” 9 712 katsojaa. Se on jossain määrin jopa huolestuttavaa jatkoa ja keskiarvotavoitettakin ajatellen. Entäs kun alkuhuuma on ohi ja johonkin tiistaipeliin pitäisi saada taas tuo tavoiteltu yli 11 000 katsojaa? Tuntuu täysin mahdottomalta jos ei edes ensimmäiseen viikonloppu-otteluun saada yli 10 000 katsojaa paikalle. Noh, ei se auta kuin odotella, että saadaan muutamat kotipelit lisää pelattua ja katsoa sen jälkeen näitä lukuja uudelleen.

Jokereiden täytyisi saada lähes keinolla millä hyvänsä jokaiseen otteluun halli täyteen, jotta ihmiset tahoillaan ”mainostaisivat” ja puhuisivat hienoista ottelutapahtumista ja laadukkaasta kiekosta. Sitä kautta saadaan mahdollisimman monen kiinnostus heräämään ja lisää ihmisiä hallille pelejä katsomaan. 11 000-katsojan keskiarvotavoite on niin kova, että se vaatii jokaiseen otteluun täydellistä markkinointia ja ainakin alkuun reilusti ilmaislippujen jakoa eri suuntiin. Lippujen jakamisella tehtävää hallintäyttöä on mun mielestä aivan turha kritisoida tässä vaiheessa millään asteella. Sehän on nimenomaan loistavaa ”ilmaista” mainostusta ja sanan levitttämistä eri suuntiin.

Yksi monista asioista mikä mietitytti itseä ennen kauden alkua oli onko Eteläpääty enään vain muisto entisestään? Ilokseni voin todeta, että onneksi ei ollut. Komeat tifoilut ensimmäisen pelin alkuun ja tuttua chanttailua otteluiden ajan. Homma tulee varmasti peli kerrallaan vielä paranemaan ja meteli kasvamaan. Ekoiksi otteluiksi tauon jälkeen ja uudessa sarjassa homma vaikutti erittäin positiiviselta. Muutaman kerran peleissä meininki ja meteli oli jopa loistavalla tasolla. Lauantain otteluun odotin jopa hieman kovempaa meininkiä mitä pääty tarjosi. Olihan porukka kuitenkin oletettavasti ottanut reilummin mökäöljyä kuin ensimmäisessä ottelussa. Mutta mikä tärkeintä Eteläpääty on hengissä ja voi muutoksiin nähden erittäin hyvin. Saattaa olla, että sain tunnelmasta ja metelistä toisessa ottelussa vääristyneen kuvan kun istuin poikkeuksellisesti väärässä päässä hallia.

EteläpäätyUskomattoman paljon saadaan muutosta halliin ”pienillä” jutuilla. Täysin uudet ja nykyaikaiset valotaulut, valaistukset ja musiikkilaitteet. Vaikutelma, kuin koko halli olisi jollain tapaa uusi. Kyllä on ammattimiehet todella tienneet mitä tekevät. Hallia katsomoiden välissä kiertävät ledipaneelit, plekseihin asennetut valot ja tulostaulun alle asennettu ledipaneeli ovat kaikki todella upeita uudistuksia ja muuttavat koko hallin ilmettä todella paljon. Niitä katsellessa tulee mieleen, että tällänenhän tän ois aina pitänyt olla. Todella upeeta ja vaikuttavaa jälkeä kaikinpuolin. Välillä tuntui jopa hassulta ajatella, että istuu suomalaisessa hallissa. Kontrasti esim. muutamiin pienimpiin liigahalleihin on aivan valtava. Toivonkin, että ihmisiä eksyy kauden mittaan ympäri Suomea katsomaan edes yhden ottelun ihan vain nähdäkseen mitä kaikkea kunnon jääkiekkoshow voi olla.

Toinen asia mikä pisti useampaan kertaan pelien aikana silmään oli koko hallin mukaanlähteminen taputuksiin ja muutenkin eläytyminen peliin mielestäni huomattavasti paremmin kuin liiga-aikana. Se jos mikä on hienoa. Saadaanko vihdoinkin edes vähän tunnelmaa muuallekkin halliin kuin Eteläpäädyn läheisyyteen; toivottavasti. Alku vaikuttaa ainakin todella lupaavalta. Jos Jokerit rupeaa voittamaan pelejä ja ihmiset todella kiinnostuvat hyvästä kokonaisuudesta niin sen jälkeen tulevaisuudessa aivan kaikki on mahdollista.

Ensimmäisessä ottelussa varmuudella kuulin kerran, että vastustaja joukkueella oli vähintään yksi huutava fani paikalla. Toisessa ottelussa paikalle oli eksynyt jopa muutama kymmenen vastustajan äänekästä kannattajaa rumpuineen ja lakanoineen. Hienoa, että edes viikonloppu-otteluihin eksyy myös vastustajan kannattajia paikanpäälle. Varmasti muutamien tiettyjen joukkueiden saapuessa arenalle viikonloppuna tulee kannattajia olemaan jatkossa huomattavasti enemmän paikalla kuin mitä nyt nähtiin. Pääasia, että edes jonkunverran vastustajan kannattajia eksyy tännekkin. Parantaa heti kummasti hallin tunnelmaa.

Itse pelistä vielä turha mitään kovin ihmeellisiä johtopäätöksiä vedellä tai tarinoita ruveta muutaman ottelun jälkeen tarinoimaan. Muutama asia pisti kuitenkin isosti silmään verrattuna liigakiekkoon. Tuomarityöskentely on aivan loistavaa ja ammattimaista tasoa. Ei tarvinnut kirota juurikaan pelin aikana raitapaitojen viheltelyitä ja ratkaisuita. Jäähyherkkyys on todella korkealla, esim. mailalla ei anneta ronkkia yhtään vaan samantien soi pilli ja ukko boksiin. Se on kyllä mielestäni todella hyvä asia. Vaikka tiettyä kovuutta, puhtaita taklauksia ja pientä jälkipeliä peliin kyllä kaipaisinkin.

ValotKHL-kiekko pyrkii selkeästi olemaan puhdasta taitokiekkoa. Siitä kertoo tuomareiden linja ja se ettei peleissä taklata juuri nimeksikään. Taklauksia, kahnausta ja eräänlaista kovuutta peliin kyllä suomalainen yleisö tarvitsisi pysyäkseen hereillä ja äänessä, mutta näillä mennään. Toivotaan, että huikeiden yksilöiden peliesitykset pitää ihmiset jatkossa hereillä ja äänessä. Tuntuu, että koko laji jollainlailla muuttuu kun kenttä on täynnä toinen toistaan taitavampia yksilöitä ja jatkuvasti näkee jäällä todella tyylikkäitä suorituksia. On kyllä upeeta seurattavaa!

Vaikkei Jokereiden liigasta poistumisesta ole aikaa kuin pieni hetki. Nyt jo voi huomata ihmisten kanssa jutellessa tai vaikka twitteriä selatessa, että yllättävän moni vieraan joukkueen fani on jo kiinnostunut Jokereiden peleistä ja osa jopa myöntää julkisesti ”kannattavansa” Jokereita KHL:ssä. Jos ja kun Jokerit rupeaa pelaamaan hyvää, laadukasta ja voittavaa kiekkoa, niin mikä onkaan tilanne esim. vuoden päästä, kun oletettavasti starttaillaan toista kautta? Uskon, että kun aikaa kuluu ja ihmiset tottuu Jokereihin KHL-joukkueena niin yhä useampi rupeaa jollain tasolla kannattamaan Jokereita oman liigajoukkueen rinnalla ja tulee taatusti kauden aikana myös kauempaakin katsomaan muutamia otteluita paikanpäälle.

Jos fiilikset siirtymisestä on itsellä tauon aikana vaihdelleet hyvän ja huonon välillä niin tällähetkellä ei ole kyllä kuin yksi vaihtoehto. Siirtyminen oli todella loistava homma. Tullaan näkemään niin totaalisen erilaista kiekkoa ja päästään nauttimaan erittäin laadukkaista tapahtumakokonaisuuksista. Pitää toki muistaa, että vasta pari ottelua KHL:ää on pelattuna. Kausi on pitkä, nautitaan tästä ja annetaan homman edetä ja kehittyä rauhassa.

Vielä en ainakaan ole löytänyt itsestäni minkäänlaista kiinnostumista itse KHL-sarjaa kohtaan. Vaikkakin ennakkoluulot ja tiedot pelitavasta on osoittautuneet täysin vääriksi. En tiennyt yhtään, että KHL:ssä pelataan näin puhdasta ja asiallista taitokiekkoa. Jostain syystä tullut ilmeisesti nähtyä netistä vaan juuri ne kaikki pahimmat sikailuvideot. Yhtään otteluahan en ollut siis nähnyt ennen näitä Jokereiden pelejä.

Jos hallilla, katsomoissa ja jäällä on muuttunut lähes kaikki mikä vaan muuttua voi niin yksi asia on mielestäni unohtunut lähes täysin. Fanituotemyymälään kun asteli niin joutui pitkään pyörimään ja tutkimaan, että löysi sieltä edes pienen muutoksen. Samat tuotteet samoilla paikoilla ja jopa täysin samat myyjät palvelemassa. Myyjät ja henkilökunta toki saa ja pitääkin olla samoja vanhoja tuttuja, mutta kyllä tuotteet ja tuotevalikoima mielestäni kaipaisi myös kunnon KHL-tason uudistusta. Toivotaan, että olen hätähousu ja uusia tuotteita on jostain maailmankolkasta konttitolkulla tulossa. Odotellaan..

Loppuyhteenvetona sanottakoon. Kyllä aivan kaikesta näkee niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin, että Jokerit on ottanut todella ison askeleen kohti isompia ja ammattimaisempia kuvioita. Todella upeeta, ei voi kuin ylpeä omistaan olla!

IlotulitusHeittäkää ihmiset ne ennakkoluulot ja asenteet nurkkaan. Tulkaa kannustamaan vaikka vastustaja joukkuetta, aivan sama, mutta tulkaa nyt ihmeessä katsomaan mahtavaa showta, Suomen moderneinta hallia ja taatusti laadukkainta kiekkoa. Edes kerran. #KHLishere