Jokereille voitto kovan työn kautta

Helsingin Jokerit otti toisen peräkkäisen kotivoittonsa KHL:ssä, kun se kaatoi sunnuntain ottelussa Petri Matikaisen Slovan Bratislavan maalein 2-1. Jokereiden maaleista vastasivat Petr Koukal ja Tomi Mäki, vierailta osui Ladislav Nagy.

Valmistautumisen merkitys

Lainatakseni Jokereiden päävalmentajaa Erkka Westerlundia, eletään kaudesta niitä aikoja, jolloin valmistautumisella on iso merkitys. Ottelun alussa näki, että Slovan oli muuttanut peluutustaan edellisestä kohtaamisesta ja puolusti keskialueen huomattavasti paljon paremmin kuin kuukausi sitten Bratislavassa.

Jokereiden valmistautumista otteluun sotkivat ketjumuutokset, kun sekä Jere Karalahti että Ossi Väänänen olivat poissa ja Juhamatti Aaltonen jäi kokoonpanosta kuumeen takia sivuun vain tunti ennen ottelu alkua. Häntä ykkösketjussa paikkasi Mäki, ja Semir Ben-Amor oli nostettu neloseen Riku Hahlin ja Jani Ridan rinnalle.

– Ihan ei ehkä tänään löydetty neljän kentän osalta viisikkopeliä, mitä sotki osaltaan Aaltosen poisjäänti (kuumeen takia). Jouduttiin sotkemaan kenttiä entisestään ennen peliä, eikä sitten saatu peliä ihan kokonaisvaltaisesti toimimaan, summasi Westerlund.

Slovanin puolustuspelaamisen parantumisesta huolimatta Jokereilla oli avauserässä hyviä maalintekotilanteita, lähinnä vieraiden yksilövirheiden ja onnekkaiden pomppujen seurauksena. Esimerkiksi Johan Harju pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta yllättäen syntyneessä tilanteessa laukaus suuntautui keskelle Slovan-vahti Johan Backlundin logoa.

Maalittoman avauserän yleiskuvasta kertoo paljon laukaisutilasto, jonka kotijoukkue vei nimiinsä 6-2.

Toisessa erässä jäähyiltiin

Toista erää värittivät sekä erän alkuun että loppuun vihelletyt jäähyt. Vierasjoukkue pääsi pelamaaan toisen erän alussa reilu 20 sekuntia kahden miehen ylivoimalla, kun Ben-Amorin istuessa jäähyllä paluun tositoimiin tehnyt Atte Ohtamaa sai kahden minuutin huitomisjäähyn. Jokereiden alivoima kuitenkin kesti, mikä nousi Westerlundin papereissa yhdeksi ottelun teemoista.

– Vastustaja oli tänään erittäin hyvin valmistautunut ja vahva. Iso asia oli myös toisen erän jäähyjen tapot, meidän alivoimapelaajilta iso tappo. Onneksi kestettiin tasatilanteessa, kommentoi Westerlund ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Tarkka keskialueen pelaaminen jatkui myös toisessa erässä, ja avausmaali vaati lähes täydellisen syöttöketjun nähdäkseen päivänvalon. Petr Koukalin kenttä repi poikkikentän syötöillään Slovanin puolustuksen rikki, ja Linus Omarkin nappisyöttö löysi tilanteessa maalille nousseen Koukalin takakulmalta: Jokerit 1-0 johtoon.

Surovyn korkea maila kostautui

Toisen erän lopussa nähtiin ottelun toinen jäähyrypäs, kun Slovanin Zigas Jedlic (2 min.) ja Tomás Surovy (2+2 min.) passitettiin 14 sekunnin sisään jäähyaitioon. Jokerit sai pyörittää 1.46 kahden miehen ylivoimalla, mutta tolppaa lähemmäksi ei joukkue päässyt.

Jedlicin palattua kentälle ja Surovyn ensimmäisen kakkosen umpeuduttua Tomi Mäki siirsi hieman onnekkaastikin kotijoukkueen 2-0 johtoon ajassa 38.55. Ryan Gundersonin ampuma kiekko muutti suuntaa Mäen pelihousuista, ja se yllätti Slovan-vahti Johan Backlundin.

– Itsekin yllätyin hieman, että mitä siinä tapahtui. Katseeni kääntyi pois ja yhtäkkiä huomasin, kun yleisö alkoi hurraamaan, kommentoi Mäki maaliin päätynyttä housuohjaustaan.

Jokerit kesti takaa-ajon

Kolmanteen erään lähdettiin Jokereiden 2-0 johtoasemassa. En tiedä, hiipikö vahvan toisen erän jälkeen puseroon hyvän olon tunne vai mikä, mutta Jokereiden kiekollinen peli oli suoraan sanottuna surkeaa viimeisessä erässä. Peliä avaavat syötöt eivät lähteneet lavoista tarpeeksi nopeasti, ja sen sijaan että kiekon oltaisiin annettu tehdä työ, pelaajat puskivat kerta toisensa jälkeen prässiään nostaneen vierasjoukkueen sumppuun oman puolustusalueen siniviivalla.

Jokereiden tuskaillessa pelinsä kanssa ote siirtyi vieraille. Paineen keskellä ajassa 46.44 Koukal joutui istunnolle koukkaamisesta. Tuon ylivoiman aikana Slovan onnistui maalinteossa, kun täysin vapaaksi maalinedustalle jäänyt Nagy ohjasi todella tyylikkäästi Michal Sersenin laukauksen Karlssonin vartioiman maalin ylänurkkaan.

Nagyn maalista lisävirtaa saanut Slovan taisteli urhoollisesti ja paineisti Jokereiden puolustusta, mutta muutamia todella kovia torjuntoja ottanut Karlsson piti Jokerit johtoasemassa.

Ottelun lopussa Slovan haki tasoitusta ilman maalivahtia, mutta vaaralliset laukaukset jäivät puuttumaan Jokeri-pelaajien onnistuttua purkamaan paineen kerta toisensa jälkeen keskialueelle. Näin pisteet jäivät Helsinkiin maalein 2-1.

Bratislavalla kapea materiaali

Vierasjoukkue taisteli vimmatusti ja pelasi viisaasti ennakkoon vahvempaa joukkuetta vastaan. Omalla alueella ei otettu turhia riskejä kiekon kanssa ja Jokereiden kiekollista pelaamista vaikeutettiin hyvin toimineella keskialueen ohjauspelillä.

Silmiinpistävintä Slovanin pelissä tällä hetkellä on materiaalin kapeus. Nagyn kenttää lukuunottamatta peliä ei juurikaan saada vietyä vastustajan päätyyn. Joukkue tarvitsisi kipeästi leveyttä kokoonpanoonsa, ja saman asian nosti esille myös vieraiden valmentaja Matikainen.

– Puolustaminen on jo sisäänajettu, tietysti hyökkääminen ja erikoistilanteet ovat välillä vaikeita. Samat pelaajat pelaavat ali- ja ylivoimaa, niin kyllä pelaajat aika puhki siinä ovat. Ei se helppoa ole. Nuoria pelaajia ollaan koitettu opettaa, mutta emme uskalla vielä laittaa heitä kentälle kovissa paikoissa. Tässä sarjassa se on 1-2 paikkaa ja peli on menetetty.

Tappiosta huolimatta Matikainen jakoi kiitosta joukkueelleen.

– Pelissämme oli tänään balanssia ja olen tyytyväinen pelilliseen otteeseen ja tasoon, vaikkei tänään pisteitä mukaan tullutkaan. Kyllä me eteenpäin ollaan menossa. Jossain vaiheessa tullaan joku pisteputkikin ottamaan, jos jaksetaan painaa.

Sunnuntaisen tappion myötä matkaa pudotuspeliviivaan on kahdeksan pistettä, ja maalien puuttuessa täysiä pistepotteja on vaikea raapia. Vaikka kausi on vielä nuori, paljon pitää muuttua, jotta Bratislavan kevät jatkuu pidemmälle kuin helmikuuhun.