Päänavaus: LeBron James – Aikamme paras koripalloilija

Ruutu LogoSeuraa maailman parhaan koripalloliigan vaiheita Ruutu+ -palvelusta.

Tällä viikolla sattui ja tapahtui paljon, mutta yksi uutinen jäi kotimaisessa urheilumediassa vaille sen ansaitsemaa huomiota. LeBron James ylitti Michael Jordanin ennätyksen peräkkäisissä yli kymmenen pisteen otteluissa. Jamesilla on niitä nyt 867. Luku on häkellyttävä, sillä kymmenen pisteen tekeminen ei todella ole koripallo-ottelussa ja ennen kaikkea sen korkeimmalla sarjatasolla helpoin mahdollinen asia.

Jamesin yli kymmenen pisteen otteluiden putki alkoi tammikuussa 2007 ja se mitä todennäköisemmin tulee jatkumaan pitkään, ellei pelien sisällä tapahtuvia ikäviä loukkaantumisia tapahdu. Pelaajan kovaäänisimmät fanit saivat jälleen syyn pitää idoliaan myös kautta-aikojen parhaana pelaajana. Vaikka itse olenkin toista mieltä, niin on tunnustettava, että monet henkilökohtaiset tilastot puhuvat sen puolesta, että Jamesia tulisi pitää historian parhaana pelaajana.

Eri epookkien pelaajien vertailu on ihan yhtä antoisaa kuin ruohon kasvun seuraaminen. Lapsikin ymmärtää, että Michael Jordanin ja LeBron Jamesin tilastot eivät ole keskenään millään lailla vertailukelpoisia. Itseasiassa koko keskustelu kaikkien aikojen parhaista tulisi mielestäni jättää aivan omaan arvoonsa. Esimerkiksi minä en mitenkään pysty vertailemaan jalkapallon puolella Messin ja Maradonan statistiikkaa toisiinsa. Eikä jalkapallossa edes se ole kiveen hakattua, että Messi olisi tämän ajan paras palloilija, ainakaan jos asiaa kysyy käsittämättömän avauksen Yhdysvalloissa tehneeltä Zlatan Ibrahimovicilta tai Real Madridin sielulta Cristiano Ronaldolta.

Koripallon puolella kaikki on kuitenkin toisin. Ei tuntuisi uskottavalta väittää, että LeBron James ei olisi tämän ajan ehdottomasti paras koripalloilija. Niin ylivoimaisiin suorituksiin hän on yltänyt NBA-parketeilla vuodesta toiseen ja pelien panoksista riippumatta. Onkin mielestäni täysin selvää, että LeBron saa pitää kruunuaan juuri nyt ja vaikka tämän kauden MVP-pysti menneekin James Hardenille, ja ihan syystä, niin aivan yhtä lailla pytyn voisi ojentaa LeBronille. Niin dominoiva osa hän on ollut muuten ontuvaa Cleveland Cavaliersin palettia.

Itsekkyys on sana, joka tulee mieleen, kun pohtii suurimpia koripallotähtiä. Tämän tosin ymmärtää, sillä amerikkalaisilla kentillä joukkueet usein rakennetaan supertähtien varaan. Myös LeBron Jamesin nuoruudesta on löydettävissä haastatteluja, joissa hän suoraan sanoo, että hänen kaltaistaan pelaajaa ei ole koskaan nähty koriskentillä, ja tuskin tullaan näkemäänkään. Eikä LeBron tässä ole kovin väärässä, niin monelta suunnalta häntä hehkutetaan historian parhaaksi.

Nykyään supertähti kuitenkin kääntää mieluummin keskipisteen kohti joukkuettaan. Tällä hetkellä hänellä onkin kaikki työ edessään, jotta Cleveland Cavaliers saisi pidettyä kotiedun tuleviin pudotuspeleihin. Nykyisellä joukkueella se ei ole lainkaan helppo tehtävä.

 

Kansikuva: AOP