Pohjoisen helvetti – viimeinen mukulakiviklassikko

Flanderissa pettynyttä Tom Boonenin odotetaan päätyvän kärkitaisteluun (Getty Images)

Flanderissa pettynyttä Tom Boonenin odotetaan päätyvän kärkitaisteluun (Getty Images)

Ennenkuin mukulakivet vaihtuvat Wallonien puolen mäkiin on ajajilla vielä edessään kevään suurin klassikko, Paris- Roubaix. Niin monen ajajan unelmat (ja luut) ovat murtuneet matkalla Roubaixin velodromille Pariisin esikaupunkialueelta.

Kilpailumatka on 257 kilometriä ja sisältäen 51,1 kilometriä ja 28 sektoria mukulakiveä, jotka ovat saaneet ”tähdityksen” vaikeutensa ja pituuden mukaan. Yhden ja kahden tähden sektorit ovat vielä ihan ajettavia mutta viiden tähden pätkät ovat, mielestäni, todella pahoja. Ensimmäinen kulmakivi kisassa on Trouée d’Arenberg, joka on myös ensimmäinen viiden tähden sektori. Tässä yleensä tehdään iso jako. Porukka menee useaan osaan ja voittaja löytyy keulaporukasta. Matkaa on tässä vaiheessa taitettu vasta 160 kilsaa, joten paljon on vielä edessä. Oikeastaan kisan voi hävitä jokaisella sektorilla tämän jälkeen. Rengasrikko tai kaatuminen voi aiheuttaa porukasta putoamisen ja mukulakivisektorien jatkuva alkaminen ja loppuminen tekevät ajamisesta todella raskasta ja epätasaista.

Molemmat ennakkosuosikit Tom Boonen ja Fabian Cancellara ovat voittaneet kisan yli 50 kilsan soololla sekä pienen porukan kirissä joten mitä vain voidaan odottaa. Jännittävää on myös nähdä kuin Omega Pharma-Quick stepin sisäinen roolitus menee, Niki Terpstra voi löytää itsensä hyvinkin ilman kapteeniaan Boonenia Cancellaran peesistä. Jos Fabu ei pysty tiputtamaan Terpstraa perästään ennen velodromia niin mukulakiveä podiumilla nostelee Terpstra. Nähtäväksi jää myös Peter Saganin vauhti, hän ajoi Flandersissa alle odotusten mutta nyt hänen pitäisi taas olla motivoitunut. Samoin viime vuoden kakkonen ja Flandersin kolmonen Sep Vanmarcke on varmasti sotkemassa Cancellaran haaveita

Paris-Roubaix asettaa myös väleineille paljon haasteita ja kaikki ajavatkin 28 tai jopa 30 millimetrin levyisillä renkailla normaalien 23-25-millisten sijaan. Tangoissa on tuplatankonauhat ja usein rungot ovat erilaisia kuin sileällä tiellä käytetyt. Myös välitykset on vaihdettu suosimaan reitin pannukakkumaista tasaisuutta.

Usein tällaisessa kisassa voi käydä vaikka mitä mutta jaksan siltikin uskoa, että Fabian Cancellara ottaa neljännen voiton ja nousee voittojen määrässä tasoihin Tom Boonenin kanssa. Yllättäjäksi podiumille tähän kisaan povaan viime viikolla todella vahvasti ajanutta Norjan Alexander Kristoffia.

Eurosport aloittaa lähetyksen kello 14:15 ja Arenbergin metsään ajajat saapuvat samoihin aikoihin. Voittaja on selvillä puoli viiden jälkeen.

Korkeimmat kertoimet Paris-Roubaixiin

  • Cancellara 2,88
  • Boonen 11,9
  • Vanmarcke 8,79
  • Kristoff 13,8 (podium sijoitus 3,28)
  • Terpstra  21

Päivitys 12.4.2014 klo 19:24:  Peter Sagan ei osallistu kilpailuun, vaan lomailee sen sijaan.