Maantiepyöräilyn MM-kilpailut sunnuntaina – kuka saa himoitun paidan?

Maantiepyöräilyn maailman mestaruuskilpailut ovat käynnissä ja sunnuntaina ajetaan päälähtö, miesten maantieajo. Tänä vuonna Ponferrada Espanjassa on saanut kunnian järjestää kilpailut ja he ovatkin palanneet MM-kilpailujen tuttuun formaattiin, kierrosajoon. Pyöräilyn erikoiksiin kuuluu maailman mestarin oikeus käyttää valkoista sateenkaaripaitaa vuoden ajan. Loppu-uran ajaja saa pitää hihoissaan sateenkaariraitoja merkkinä voitostaan. Kuka saa ensi vuodeksi paidan haltuun?

Maailman mestaruuskisojen reitti on tänä vuonna todella avoin monen tyyppisille ajajille. Reitti on mäkinen mutta ei niin paljon, että mäkikuskit saisivat tiputettua parhaiten mäkeä nousevat kirimiehet. Sanalla sanoen uskon voiton menevän niin sanotulle klassikkokuskille. 18 kilometrin kierroksen alkuun ajetaan pidempi ja loivempi mäki kaupungissa, josta jatketaan heti jyrkän ja teknisen alamäen kautta suoraan toiseen mäkeen joka on viisi kilometriä ennen maalia. Maali sijaitsee tasaisella. Sunnuntaille lupaillaan hiukan sadetta, joten sekin lisää kilpailun raskautta vielä. Matkaa kertyy päivän aikana 254,8 kilometriä.

Ennakkosuosikeista Sveitsin Fabian Cancellara on ilmoittanut Ponferradan olevan hänelle se ainoa realistinen mahdollisuus voittaa himoittu sateenkaripaita. Hän onkin ollut aikalailla median piilossa kevät kampanjan jälkeen. Hän jätti Ranskan ympäriajon väliin ja osallistui Espanjan ympäriajoon MM-kilpailut mielessään nostattaakseen kuntonsa parhaalle mahdolliselle tasolle.

Toinen yhtä kuuma ennakkosuosikki on Australian Simon Gerrans, joka antoi todella vahvat näytöt Kanadan kilpailuissa, joiden reitit ovat hyvinkin saman tyylisiä kuin Ponferradan reitti. Nähtäväksi jää kestääkö Simonin psyyke paineet ja kilpailun pienimmän kertoimen. Vedonlyöjien suosikki ja mikäli maali olisi ylämäkeen olisi melkein tyhmää olla veikkaamatta Simonia voittamaan mutta tasaisella oleva maali heikentää hiukan hänen mahdollisuuksiaan.

Aina kun puhutaan kohtuullisista mäistä ja loppukiristä on hyvä muistaa Peter Sagan. Hänellä ei ole muiden tapaan vahvaa joukkuetta, joten hän joutuu pitämään itsensä piilossa ja käyttämään järkeään. Mikäli Peter paidan ottaa kotiin on se mahtava käänne hänen kakkossijoillaan täytettyyn kauteensa.

Itse nostaisin Saksan John Degenkolbin suosikiksi, jopa voittoon mutta mitalille ainakin. Hän pystyy ajamaan mäkeä kuten viime vuoden kilpailu osoitti ja tämän vuoden reitti on helpompi. Hän on mahtavassa kunnossa kuten Vuelta osoitti. Ainoa varjo hänen menestyksekselleen on ollut kaatuminen Vueltassa ja siitä seurannut paha tulehdus. Maalin sijainti tasaisella suosii Degenkolbia ja Sagania.

Pakkaa on aina sekoittamassa Italialaiset ja varsinkin Belgialaiset. Italia luottaa Vincenzo Nibaliin mutta Belgialla on kaksi entistä maailman mestaria joukkueessaan aiheuttamassa harmaita hiuksia muille, Tom Boonen ja Philippe Gilbert.