Näkökulma: Verstappenin epäonni saa Ricciardon näyttämään suurenmoiselta

Red Bullin Daniel Ricciardo on kerännyt tällä kaudella lähes sata pistettä enemmän kuin tallikaveri Max Verstappen. Onko hän silti todellisuudessa ollut tallikaveriaan niin paljon parempi?

Vuodesta 2011 asti formula ykkösissä ajanut Daniel Ricciardo kuuluu sarjan laatukuljettajien joukkoon. Tänä vuonna 28 vuotta täyttänyt australialainen on nopea, varma ja älykäs kuljettaja, joka tekee harvoin virheitä. Ricciardon meriittilistalta löytyy muun muassa Sebastian Vettelin lyöminen tallikaverina.

Kun aina hyväntuuliselta ja hauskalta veijarilta löytyy myös valloittava hymy, F1-maailmassa harva voikaan olla pitämättä Ricciardosta. Meneillään oleva kausi on asettanut miehen niille mittapuille, että jotkut voisivat puhua hänen kohdallaan maailmanmestaruuspotentiaalista.

Yksi voitto ja peräti seitsemän podiumpaikkaa ovat Ricciardolta eittämättä vankkaa tavaraa Mersua sekä Ferraria heikommalla menopelillä. Kun hänellä on myös lähes sata pistettä enemmän kuin superlupaavalla tiimikaverillaan Max Verstappenilla, aussin sädekehä näyttäytyy ulkopuolisille erittäin ruusuisena. Ricciardon 94 pisteen johto suhteessa Verstappenin antaa kuitenkin väärän kuvan voimasuhteista.

Tallikaverin riepoteltavana

Formula ykkösissä vertailua on aina helppo tehdä tallin kahden kuljettajan välillä. Kun silmäillään tallikaverien paremmuutta aika-ajoissa, kertoma on tylyä Ricciardon näkökulmasta. Kauden 14:nnen osakilpailun aika-ajoissa Verstappen on ollut peräti kymmenen kertaa niskan päällä.

Välillä kuulee ihmettelyä siitä, miten Ferrarin Kimi Räikkönen on aika-ajoissa helisemässä Sebastian Vettelin kanssa. Samaa pohdintaa voisi tehdä myös Ricciardon kohdalla, sillä hän sekä Räikkönen ovat hävinneet tällä kaudella tiimikavereilleen peräti 10-4.

Vaikka Britanniassa Ricciardon menopeli hyytyi ensimmäisen session aikana, niin Australiassa sekä Bakussa aika-ajo meni pieleen kuljettajan omien virheiden takia. Vaikka noissa kahdessa aika-ajoissa hän ei päässyt kunnolla mittaamaan Verstappen vauhtia, niin joka tapauksessa vähemmän virheitä tekevä on aika-ajoissa lopulta etevämpi.

Mikäli kisoissa pääsee starttaamaan samalla kalustolla ajavan kuljettajan edestä, se tarjoaa suuren mahdollisuuden kilpailua ajatellen. Tässä mielessä Verstappen onkin pystynyt taikomaan ekstraa Ricciardoon nähden, vaikkei se pistetaulukosta näykään. Viimeisimmässä kymmenessä aika-ajoissa Ricciardo on ollut vain kerran parempi.

Aika-ajovauhdin lisäksi nuori hollantilainen on pystynyt muutenkin takomaan lisähyvää tallikaveriinsa nähden. Vaikka Verstappen saakin välillä rapaa rämäpäisistä otteistaan, niin juuri tuon räjähtävyyden takia hän on parannellut asemiaan.

Tämä näkyy starteissa, joissa Verstappen on ollut tällä kaudella pääosin hyvin hereillä. Sekä Bahrainissa että Venäjällä, joissa hän joutui lähtemään Ricciardoa huonommista asetelmista, nuorukainen kuittasi tiimikaverinsa välittömästi startin jälkeen. Läpi kauden Verstappen on myös pystynyt pitämään lähdöissä tallikaverinsa takanaan, mikä kielii hanakoista otteista.

Menetetyt palkintosijat

Kun Verstappen on ollut aika-ajoissa tai lähdöissä etevämpi, hän on päässytkin oivallisimmista astelemista palkintopallitaisteluihin verrattuna Ricciardoon. Näin hollantilaisella on ollut myös tietynlainen etulyöntiasema, joka on kuitenkin murentunut peräti seitsemään keskeytykseen.

Miehellä on ollut pääosin huonoa tuuria joko kolareiden sijaiskärsijänä tai teknisistä ongelmista johtuen. Tänä vuonna vain Kiinassa podiumille ajaneen Verstappenin tuskaillessa erinäisten vastoinkäymisten kanssa, Ricciardo on kahminut seitsemän pallipaikkaa.

Silti mikäli Verstappen ei olisi joutunut keskeyttämään tiimikaverinsa edeltä, Ricciardolla voisi olla tämän kauden osalta nykyistä vähemmän podiumpaikkoja. Esimerkiksi Kanadassa loistavan startin myötä kakkoseksi nousseen Verstappenin tie nousi nopeasti pystyyn moottorivian takia, ja Ricciardo oli kolmas.

Bakun sekalaisessa GP:ssä Verstappen oli ennen keskeytystään aussin edellä, josta kruunatiin lopulta kisan voittaja. Singaporessa koko viikonlopun vahvasti ajanut parikymppien olisi voinut taistella jopa kisan voitosta, ellei hän olisi joutunut kisan alussa Vettelin töytäisemäksi. Tallikaverinsa takaa lähtenyt Ricciardo puolestaan käytti tilaisuuden ja ylsi toiseksi.

Jossittelu on aina turhanpäiväistä, mutta mikäli jatkuvasti palkintopallisijoille yltävä Vettel joutuisi keskeyttämään Räikkösen edeltä, suomalaisen näyttäisi Vettelin rinnalla huomattavasti paremman luokan kuskilta.

Ensi kauteen Red Bull kaksikko lähtee nollista, ja kausi tuleekin olemaan Ricciardolle erityisen tärkeä. Jos hymyilevässä aussissa piilee tulevan mestarin ainekset, hänen on pistettä Verstappenille paremmin kampoihin myös silloin, kun nuorukaisen lelut kestävät leikin.

Kuva: AOP

Korjaus 1.10: Muutettu Bahrain Kiinaksi