Kommentti: Yksi pikasiirto saattoi tuhota venäläisflopin uran

Daniil Kvyat on ajautunut formula ykkösissä hankalaan tilanteeseen. Nuorukainen olisi tarvinnut aikoinaan enemmän aikaa kasvaakseen kuljettajana.

Venäläinen Daniil Kvyat lähti vielä kauteen 2016 erittäin lupaavista asetelmista. Toista vuottaan Red Bullin kisakuljettajana aloitellut vuonna 1994 syntynyt kuski oli edelliskaudella lyönyt pisteissä monien yllätykseksi tallikaverinsa Daniel Ricciardon.

Viimeisen puolentoista vuoden ajan lahjakkaan nuoren miehen ura on kuitenkin syöksynyt rajusti alaspäin. Viime kauden neljännessä osakilpailussa Sotshissa hän pamautti lähdössä kahdesti Ferrari-kuljettajan Sebastian Vettelin perään, ja viimeisestä osumasta saksalaisen meno päättyi seinään.

Ailahtelevan miehen kyseinen selkkaus oli liikaa Red Bullin kuskipolitiikasta vastaavalle Helmut Markolle, ja seuraavassa kisassa Kvyatin korvasikin tallin junioritiimistä Toro Rorrolta tullut kultakimpale Max Verstappen. Toro Rossolle pudotetun Kvyatin tilannetta ei mitenkään helpottanut se, että Verstappen otti heti sensaatiomaisen voiton Red Bullilla. Tallin uusi lempilapsi oli syntynyt, ja tämän jälkeen Venäjän poika on vain valunut Red Bullin nuorten kuljettajien hierarkiassa alaspäin.

Hänen otteensa Toro Rossolla eivät olleet viime kaudellakaan mairittelevia, ja viimeistään tänä vuonna hän jäi saman ikäisen espanjalaiskuljettajan Carlos Sainzin varjoon. Kvyatin neljä pinnaa on eittämättä liian vähän Sainzin kerättyä tallille peräti 48 pojoa.

Siinä missä lupaavana pidetyn espanjalaisen hyvät otteet palkittiin Renault-siirrolla ensi kaudeksi, Kvyat joutui luovuttamaan niin Malesiassa kuin Japanissa Toro Rosson toisen kuljettajan paikan viime vuoden GP2-mestarille Pierre Gaslylle. Onkin karua, miten sekä Verstappen, tämän kauden neljä viimeistä kisaa Rellulla ajava Sainz sekä  Gasly ovat menneet puolentoista vuoden aikana Kvyatin ohi. Vaikka hänen kohtalonsa onkin vielä auki, tilanne ei näytä venäläisen kannalta mitenkään ruusuiselta.

Mielenkiintoista Kvyatin tilanteessa on se, että hän oli ajanut vain yhden kauden ajan Toro Rossolla ennen Red Bullille siirtymistään. Tuolloin hän oli vain 20, joten hän saattoi olla vielä henkisesti liian nuori hypätäkseen isompiin ympyröihin. Ehkä Kvyatin olisi ollut hyvä ajaa vielä toinen kausi Toro Rossolla saadakseen tarpeeksi kokemuspankkia erilaisista tilanteista tulevaisuutta varten.

Oliko lopulta niin, että henkisesti hauras Kvyat joutui aikoinaan pelinappulaksi? Kun Sebastian Vettel siirtyi Ferrarille, Red Bullin piti nostaa omista nuorista joku Ricciardon viereen.

Kvyatin tallikaverina 2014 olleen Jean-Eric Vergnen loru oli ykkösissä jo lopussa, joten hän ei ollut vaihtoehto. Superlupaavat Verstappen ja Sainz olivat vasta tulossa sarjaan, minkä takia valinta napsahti Kvyatiin.

Red Bullille siirtyminen oli Kvyatille ainutlaatuinen mahdollisuus, joka piti tietenkin käyttää tilaisuuden siunaannuttua. Voi kuitenkin vain kuvitella, olisiko nuorukaisen uran suunta ollut erilainen, jos hän olisi voinut rauhassa kypsyä Toro Rossolla.

Kuva: AOP