Argentiina – Sveitsi, klo 19.00

Sao Paulon Arena Sao Paulolla kisojen ennakkosuosikki Argentiina joutuu kovaan testiin kohdatessaan ailahtelevasti esiintyneen Sveitsin. Jatkuuko Kirpun maali-iloittelu, vai yllättääkö Sveitsi Argentiinan housut kintuissa?

Asetelma

Argentiinalla on vain hävittävää, Sveitsillä vain voitettavaa. Valtavien paineiden keskellä pelaavan Albicelesten peli ei kuitenkaan missään nimessä ole vakuuttanut ja toistaiseksi vain Lionel Messin otteet ovat pelastaneet Argentiinalle voitot sekä Irania että Nigeriaa vastaan. Sveitsi puolestaan hävisi Ranskalle 2-5, mutta tuossa ottelussa les Bleus pelasi hurmioituneesti onnistuen lähes kaikessa. Kahdessa muussa ottelussaa Sveitsi nappasi 2-1 voiton Ecuadorista ja vakuuttavan 3-0 voiton Honduraksesta Shaqirin hattutempun siivittämänä.

Vedonlyöntiyhtiöt pitävät Sveitsiä suurena altavastaajana. Esimerkiksi Betsson antaa Sveitsille kertoimen 7.00 ja tasapelillekin 4.25. Eli näiden mukaan Sveitsi voittaisi vain noin 14 kertaa sadasta matsista, tasan pelattaisiin 24 kertaa ja Argentiina voittaisi 62. Itse en ollenkaan pidä ottelua näin läpihuutojuttuna, sillä Sveitsi on laadukas joukkue täynnä maailman huippuseuroissa pelaavia yksilöitä.

Joukkueet ovat kohdanneet historian saatossa kolmesti. Vuoden 1966 MM-kisoissa Argentiina oli parempi lukemin 2-0, huomattavasti tuoreemmat kohtaamiset 2000-luvulta ovat päättyneet tasapeliin 1-1 (2007) ja Argentiinan 1-3 voittoon (2012). Tuossa ottelussa muuan Messi iski kolme maalia Sveitsin verkkoon.

Argentiina

Joukkue on ollut täysin ”Kirpun” varassa. Toisaalta, asetelmassa ei ole mitään huonoa niin kauan kun Messi osuu maalipuiden väliin. Alkulohkon vastustajat Iran, Nigeria ja Bosnia ja Hertsegovina olivat kuitenkin pari napsua heppoisempia kuin Sveitsi. Sveitsillä on ollut myös aikaa opiskella Argentiinan pelitapaa kolmen ottelun ajan, kuten myös Argentiinalla Sveitsin pelitapaa. Albiceleste ei kuitenkaan hyödy tästä asetelmasta aivan yhtä paljon kuin altavastaajana otteluun lähtevä Sveitsi.

Argentiinan isoin ongelma on ollut hyökkäyspelaamisen yksipuolisuus. Tilanteeseen ei tuo helpotusta Kun Agüeron puuttuminen tiistain ottelusta. Vastustajalla on sinällään suhteellisen helppo tehtävä taktisessa mielessä: pelataan Messi ja hänen vasen jalkansa ulos ja tulevaisuus on kirkas. Puolustuspäässä joukkue ei vielä ole joutunut todelliseen testiin, mutta tänään Zapata, Fernandes, Garay ja Rojo saavat eteensä aivan erilaisen haasteen. Ja mikäli Albiceleste selviytyy jatkoon, saa se vastaansa joko Hollannin tai Costa Rican liukkaat pelaajat, joten tämän illan ottelu on hyvää esimakua myös mahdolliseen tulevaan.

Argentiina lähtee otteluun ilman Kun Agüeroa, mikä entisestään luo haasteita ”Messi-dependeciasta” kärsivälle hyökkäykselle. Sabellan 4-3-3-ryhmityksessä Lavezzi ottanee paikkansa vasemmalta. Kuten arvata saattaa, Argentiina elää ja kuolee Messin onnistumisten mukana, mutta lähes yhtä tärkeässä roolissa on Fernando Gagon ja Ángel di Marían onnistuminen keskikentällä. Mikäli he eivät saa ruokittua Messiä tarpeeksi, on vaarana Argentiinan jääminen nollille.

Valmentaja Sabellaa ei tunneta maailman proaktiivisempana valmentajana, joten en yllättyisi, mikäli mitään järisyttävää muutosta ei pelitavassa nähdä. Miksipä muuttaa taktiikkaa, joka toi kolme voittoa alkulohkossa, olkoonkin että ne tulivat tuskaisen taipaleen kautta.

Loukkaantumiset ja pelikiellot

Kun Agüero on varmuudella sivussa. Varoitus rasittaa vain Rojoa. 

1.7.Sveitsi

Halt! Älkää aliarvioiko Sveitsiä. Valmentaja Hitzfeldin 4-2-3-1-ryhmitys sopii käkikellomaalle kuin pitkä nokka tikan naamatauluun ja joukkue on täynnä potentiaalia. Ehkäpä isoin kysymysmerkki FIFA:n rankingissa sijalla kuusi majailevalle joukkueelle löytyy puolustuslinjasta. Toppari von Bergenin kisat päättyivät silmäpohjan luun murtumiseen Ranska-ottelussa, mikä voi osoittautua yllättävän isoksi tekijäksi jatkopeleissä. Honduraksesta ei juurikaan ollut mittaamaan Sveitsin uusittua puolustuslinjaa, mutta Messi ja Higuain sen tekevät.

Sveitsi on pelillinen kameleontti Algerian tavoin. Vaikka miehitys pysyy samana, pienillä muutoksilla joukkue kykenee varioimaan pelitapaansa todella paljon vastustajan pelitavan mukaan. Tiistai-iltana odotan näkeväni proaktiivisen Sveitsin, joka iskee kentän ylimmällä kolmanneksella aavistuksen verran epävarmasti esiintyneeseen Argentiinan puolustuslinjaan.

Tärkeimmät pelaajat Sveitsin joukkueesta löytyvä keskikentältä. Sekä peliä rakentavana että rikkovana pelaajana Gökhan Inler on isossa roolissa, voitti tai hävisi Sveitsi Argentiina-ottelun. Toinen tärkeä linkki keskikentältä on Bayern Müncheniä seurajoukkuetasolla edustava Xherdan Shaqiri, joka kantaa pitkälti vastuun Sveitsin pelinrakentamisesta ja on myös alati vaarallinen kun antaa vasurinsa puhua. Sveitsistä on huomioitava kuitenkin se, että joukkue on enemmän kuin yksilöidensä summa. Hitzfeld on iskoistanut joukkuepelaamisen maajoukkueen selkärankaan. Sillä se on tähän asti elänyt ja on vain nähtävä kaatuuko joukkue nyt ylivoimaisten yksilöiden edessä saappaat jalassa vai jatkaako käkikello kukkumista todellisen yllätyksen siivittämänä.

Loukkaantumiset ja pelikiellot

Von Bergenin kisat ovat ohitse. Vain Djoroulla on keltainen alla.

sveitsi 25.6.Pelin kulku

Pelistä tulee varmasti tasainen. Messi onnistuu omalla henkilökohtaisella panoksella ainakin rakentamaan muutamia paikkoja, di María antaa taustatukea. Argentiinan kannalta on mielenkiintoista nähdä, miten Agüeron puuttuminen vaikuttaa hyökkäyspelaamiseen. Toisaalta, mies on ollut suhteellisen näkymätön tähän asti, joten peli tuskin tulee siihen kaatumaan.

Sveitsin kannattaa prässätä kovaa ja korkealta. Ajatusmalli ’pallo pois Messiltä, pallo pois omalta alueelta’ -on tänään avainasemassa. Hyökkäys tulee olemaan Sveitsin paras puolustus, sen ei hirveästi kannata vetäytyä ja jäädä tuleen makamaan. Henkilökohtaisesti odotan vieläkin enemmän Gökhän Inlerilta ja Behramilta keskikentän pohjalla.

Kärjistetysti pelin kuvan voisi tiivistää seuraavan asetelmaan: di María ja Messi vs. Sveitsi. Se, kumpi osapuoli pelaa paremmin vahvuuksillaan, voittaa. Ja Messi on aina Messi, hän voi yksin ratkaista ottelun joukkueelleen, kuten olemme jo nähneet.

”Sveitsi otti isosti pataan Ranskalta, mutta uskon silti, että he tulevat pistämään kampoihin Argentiinalle. Argentiinalta löytyy mielestäni leveyttä Messin takaakin. Siellä on iso liuta maailman luokan jätkiä. Siitä tulee tasainen peli, mutta Argentiina vie jatkopaikan nipin napin.” – Joni Kauko, Huuhkajat

Vedonlyönti

Emme ollenkaan lähde Argentiinan kelkkaan tässä pelissä. Luotamme, että ottelusta tulee tasainen, jossa maalejakin voidaan nähdä. Messin yksilöpanos ja Sveitsin kollektiivinen voima (7 maalia kolmessa ottelussa) joutuvat törmäyskurssille, jossa voittajaa haetaan lisäajan ja mahdollisesti rankkareidenkin kautta. Sveitsi tulee prässämään, mikä avaa tilaa toisaalta puolustuksessa, toisaalta taas luo varmasti tilaisuuksia myös hyökkäyspäässä. 0-0 peli ei tule päättymään. Haarukassa ovat tulokse 1-1, 2-1, 1-2, 2-2, joista luotamme tasapelin olevan se todennäköisin vaihtoehto.

ArgotSwiss

 

 

Tuplaa talletuksesi Betssonilla. Lunasta 100€ bonus tästä.