Arvio: Huuhkajilla on ongelmia muuallakin kuin hyökkäyspäässä

Suomen jalkapallomaajoukkue koki jo kolmannen peräkkäisen tappionsa tiistaina harjoitusottelussa Slovakiaa vastaan. Vaikka kyseessä olikin harjoitusottelu, tulos ei luonnollisesti miellyttänyt niin Suomen pelaajia kuin päävalmentajaa Mixu Paatelaistakaan.

Ensimmäiset vajaat seitsemän minuuttia Suomi nukkui syvää unta. Slovakia pääsi rokottamaan tuona aikana kahdesti Filip Hološkon ja Marek Hamšikin osumilla. Maalien jälkeen isäntäjoukkue ei puskenut päälle aivan samalla sykkeellä, mutta Suomen peli ontui silti. Ilman Suomen maalilla pelanneen Lukas Hradeckyn paria avausjakson huipputorjuntaa lukemista olisi voinut tulla huomattavasti rumemmat.

Maalivahtipeli:

Lukas Hradecky venyi Suomen maalilla pariin erinomaiseen pelastukseen, eikä häntä voi syyttää kummastakaan takaiskuosumasta. Ensimmäisessä maalissa pallo otti kimmokkeen Niklas Moisanderista ja lirui etunurkkaan, toinen osuma tuli puolestaan poikkeuksellisen läheltä ja kovaa puskusta. Kaiken kaikkiaan Bratislavassa syntynyt koppari pelasi hyvän pelin, vaikka joutui alussa tulleiden takaiskumaalien takia vaikeaan tilanteeseen.

Puolustuspeli:

Karmaisevan alun jälkeen puolustuspeli alkoi parantua. Oli sääli, ettei Juhani Ojala pystynyt pelaamaan polvivammansa takia, vaan joutui lentämään Suomeen tarkempia tutkimuksia varten. Markus Halsti pääsi Ojalan poissaolon siivittämänä luutimaan topparina pitkästä aikaa Niklas Moisanderin vierellä, mutta ominaisempi pelipaikka Malmö FF:n miehelle on ilman muuta keskikentällä. Kun EM-karsinnat jatkuvat Pohjois-Irlantia vastaan maaliskuussa, Joona Toivio on jälleen selkeä valinta Moisanderin viereen.

Uronen pelasi ennakkoluulottomasti (AOP)

Uronen pelasi ennakkoluulottomasti (AOP)

Nuori Jere Uronen esitti jälleen ennakkoluulotonta – ja joskin hiukan riskialtistakin – pelaamista sekä hyökkäys -että puolustuspäässä. Uronen nousee hyvin mukaan hyökkäyksiin, mutta joskus tekeminen on liian hätäistä. Hänen pitäisi myös minimoida turhat riskit puolustuspäässä. Tiistaina Uronen yritti kerran jopa hassuttaa vastustajaa viemällä pallon hyökkääjän haarovälistä. Yritys epäonnistui, mutta nuorukaisen onneksi tilanteesta vihellettiin Suomelle vapaapotku. Urosen pitäisi reagoida hyökkäyspään vasemmalla laidalla vielä hiukan nopeammin silloin, kun hän saa mahdollisuuden keskittää pallon maalille. Nyt turhan moni pallo pysähtyy eteen asettuvan vastustajan pelaajan vartaloon.

Hyökkäyspeli:

Paatelainen teki tiistaina sen mitä monet odottivat. Hän ei vieläkään luopunut joulukuusitaktiikasta, mutta sen sijaan hän valitsi Joel Pohjanpalon avauskokoonpanoon Teemu Pukin sijaan. Pohjanpalo oli ottelussa energinen, mutta varsinaisille tekopaikoille pääseminen tuotti hankaluuksia. Fortuna Düsseldorffin hyökkääjä karvaa agressiivisesti ja röyhii itselleen palloja enemmän kuin Pukki, mutta sen paremmille maalipaikoille hän ei päässyt.

Kun Pukki korvasi ”Jollen” puoliajalla, kotkalaishyökkääjä tuntui olevan harvinaisen motivoitunut – ehkä juuri penkkikutsun takia. Pukki saikin pallon maaliin reilut puoli tuntia ennen päätösvihellystä, mutta oli valitettavasti ehtinyt paitsioon Jere Urosen syöttäessä pallon maalin edustalle. Pukki sai vielä toisenkin paikan hieman yllättäen ottelun loppupuolella, mutta Slovakian maalivahti Jan Mucha torjui hienosti läheltä tulleen kääntölaukauksen.

Täydet minuutit pelannut Riku Riski oli sen sijaan pienoinen pettymys. Riski sortui usein pallonmenetyksiin ottaessaan yhden kosketuksen liikaa, eikä muutenkaan pystynyt aieheuttamaan Slovakian puolustukselle päänvaivaa edes nopeudellaan.

Arvio:

Ottelun harmittava lopputulos Suomen kannalta ei ainakaan tällä kertaa johtunut Paatelaisen harjoittamasta huonosta taktiikasta, eikä se kaatunut Huuhkajien hyökkääjien huonoon peliin. Viimeistelyn olisi kieltämättä pitänyt olla parempaa, mutta alkuhetken nukkuminen puolustuspäässä maksoi Huuhkajille lopulta tappion verran. Suomi sai luotua kosolti paikkoja, mutta jälleen kerran viimeistely ontui. Palloa hallittiin pitkiä jaksoja, mutta pallo pyöri pääsääntöisesti Slovakian ryhmityksen ulkopuolella. Paatelaisen taktiikkaa on kritisoitu useasti, mutta Slovakiaa vastaan pelisysteemi toimi ajoittain hyvin.

Suomen suurin ongelma onkin tällä hetkellä ajoittaiset löysäilyt otteluiden aikana. Unkari iski edellisessä EM-karsintaottelussa voittomaalin helpon näköisesti, ja Slovakialle annettiin kahden maalin etumatka kun ottelu oli vasta ehtinyt alkaa. Myös hyökkäyspään tilanteissa ajatus pitäisi olla enemmän mukana, jotta tilanteet pystyttäisiin hyödyntämään halutunlaisesti.

Paatelainen patisti ottelun jälkeen antamissaan kommenteissa Suomen hyökkääjiä treenaamaan maalintekoa tauon aikana. Maaleja pitäisi ilman muuta syntyä enemmän, mutta se ei ole tällä hetkellä ainoa syy siihen, miksi Suomi ei voita otteluitaan. Iso syy, mutta ei ainoa.

Niin kauan kuin Suomi antaa vastustajalle kaksi maalia eteen ensimmäisten vajaan kymmenen minuutin aikana, EM-kisapaikasta ei voi kuin haaveilla.