Bayern Münchenissa kuohuu – Robert Lewandowski ravistelee kommenteillaan FC Hollywoodin rakenteita

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Viime viikonloppuna Bundesliigassa Bayern München taipui ennakkoon yhdelle kovimmista haastajistaan, kun Hoffenheim voitti hallitsevan mestarin kotonaan maalein 2-0. Periaatteessahan kyseessähän oli vain yksi tappio pitkässä sarjassa, ei muuta. Imagollisesti kyse oli silti isommasta asiasta. Raikas Hoffenheim sai peitottua jo toista kertaa peräkkäin nuoren valmentajansa Julian Nagelsmannin johdolla Carlo Ancelottin viisi edellistä Bundesliiga-mestaruutta vieneen FC Bayernin.  Tiistaina joukkue palasi kuitenkin taas voittokantaan, kun se kaatoi Mestarien liigan avauskierroksella belgialaisen Anderlechtin hieman väkinäisen, mutta rutiininomaisen esityksen jälkeen 3-0 lukemin.

Voitosta huolimatta kaikki ei tunnu olevan ”FC Hollywoodissa” parhain päin ja turhautuneisuus on alkanut läikkyä jo ulospäinkin.

Tähtihyökkääjä Robert Lewandowski on ollut viime aikoina avoimen kriittinen Bayernin pelaajahankintoja kohtaan. Puolalaiskärki on rautainen jalkapalloammattilainen, joka suhtautuu harjoitteluun ja oman fysiikkansa hoitamiseen äärimmäisellä vakavuudella. Sen vuoksi Lewandowskin varsin amatöörimaiset kommentit ihmetyttävät. Hän on arvostellut voimakkaasti seuran siirtopolitiikkaa ja hänen mielestään Münchenissä ollaan jääty jälkeen muista seuroista niukkojen hankintojen vuoksi. Lewandowskin mielestä seuran pitäisi tehdä enemmän, houkutellakseen maailman suurimpia jalkapallotähtiä Müncheniin.

– Jos haluamme olla etulinjassa, me tarvitsemme laatupelaajia. Tähän mennessä Bayern ei ole maksanut yhdestäkään pelaajasta ikinä noin 40 miljoonaa enempää. Sehän on kansainvälisessä jalkapallossa vain keskitasoa. Esimerkiksi PSG on kasannut aivan huippuluokan kokoonpanon, josta saattaa vielä muovautua huippuluokan joukkue, Lewandowski purkautui saksalaisen Der Spiegelin haastattelussa.

Äkkiseltään ajateltuna kritiikki tuntuu toki luonnolliselta. Olihan kesän siirtoikkuna oli monella tapaa hullu ja poikkeuksellinen, Neymarin absurdin siirron Barcelonasta Pariisiin määrittäessä pelaajista maksettavat siirtosummat uudelleen. Toisaalta Lewandowskin ulostulo kummastuttaa. Monivuotisena Bayern Münchenin pelaajana hänen luulisi jo tietävän, ettei seura ole pelaajakauppojen suhteen kuin muut Euroopan huippuseurat. Se ei ole koskaan maksanut mottipäisiä summia yhdestäkään pelaajastaan. Bayern kylpee rahassa, mutta se on pystynyt rakentamaan vakavaraisuutensa kovalla ja määrätietoisella työllä. Seuraa on toki kritisoitu Saksassa siitä, että se lypsää Bundesliigan pahimmista kilpailijoistaan niiden kovimmat tähdet.

Taustalla on silti muutakin. Seuran presidentti Uli Hoeness on toistuvasti painottanut, kuinka hän haluaa joukkueensa olevan mahdollisimman saksalainen. Hän ei halua tuoda palkkasotureita muualta tai olla kuten Englannin suurseurat, jotka pullistelevat ulkomaista työvoimaa. Bayern München on rakentanut identiteettiään uskollisuudelle. Seura pystyy maksamaan kilpailukykyistä palkkaa pelaajilleen, mutta se ei halua rahan olevan ainoa houkutin. Tämä on ollut iso filosofinen periaate jo kauan, muodostaen samalla koko seuran selkärangan. Asia on tärkeä myös kannattajille.

Kokenut ja monissa liemissä keitetty seurapomo Uli Hoeness ei halua maksaa poskettomia jättisummia pelaajista. (Kuva: All Over Press)

Bayernin toimitusjohtaja Karl-Heinz Rummenigge vastasikin Lewandowskin avautumiseen nopeasti SportBild-lehdessä.

– Ikävä jos Robert kokee asiat näin. Me olemme noudattaneet valitsemaamme linjaa jo kauan ja menestyneet sen avulla. Sen sijaan että jakaisin hänen tuntemukset, kallistun enemmänkin liittokansleri Angela Merkelin linjoille. Meidän tulisi pikemminkin pyrkiä säännöstelemään ja karsimaan kuluja vieläkin paremmin.

Rummenigge jatkoi julkista likapyykin pesua vielä, antaen voimakkaasti takaisin hyökkääjälle.

– Häneen on ilmiselvästi vaikuttanut PSG:n jättihankinnat. Siitä huolimatta hän on meidän työntekijämme ja tienaa paljon rahaa meidän pelaajanamme. Olen pahoillani hänen kommenteistaan. Bayernissa jokainen joka kritisoi valmentajaa, seuraa tai joukkuekavereitaan, tulee olemaan ongelmissa minun kanssani henkilökohtaisesti, Rummenigge paalutti.

Kovaa tekstiä ärsytetyltä seurapomolta, eikä reagointi jäänyt tähän. Rummeniggen lisäksi myös entinen Bayernin keskikenttämies Stefan Effenberg suivaantui Lewandowskin kommenteista.

– Lewandowski hyökkäsi suoraan Bayernin filosofiaa vastaan. Presidentti Hoeness on sanonut toistuvasti, etteivät he aio maksaa mitään 100 tai 150 miljoonan euron siirtosummia kenestäkään. Sen lisäksi hän hyökkäsi joukkuekavereitaan vastaan, jotka eivät Lewandowskin mielestä ilmeisesti ole riittävän hyviä voittamaan Mestarien liigaa, Effenberg kirjoitti omalla kolumnipalstallaan T-Onlinen sivuilla.

On toki mahdollista, että FC Bayernin tiukka siirtopolitiikka uhkaa sen jäävän tulevaisuudessa yhä enemmän kilpailijoidensa jalkoihin. Siitä huolimatta Lewandowski teki suuren virhearvioinnin alkaessaan pelaajan roolissa kritisoimaan asiasta julkisesti. Tuon vuodatuksen hinta selviää myöhemmin.

Toinen ongelma on nimeltään Thomas Müller

Lewandowskin ja seurajohdon välisen sanasodan lisäksi pinnan alla kytee myös toinen ongelma. Thomas Müller, joka sai viime viikonlopun pelin myötä 400 pelattua peliä täyteen münchenilaisten riveissä, puurtaa myös tyytymättömänä tällä hetkellä. Bayernin oman kasvatin vastuu on kaventunut huomattavasti tämän ja edelliskauden aikana Ancelottin miehistössä. Müller ei kuitenkaan ole puolalaisen tavoin tehnyt asiasta tarkoituksellisesti suurta numeroa, huolimatta siitä että sisällä kiehuu. Miehen lähipiirissä ollaan silti alettu jo kyseenalaistamaan pelaajan tulevaisuuden näkymiä seurassa.

Laadukas ja leveä pelaajamateriaali on tuonut Ancelottille päänvaivaa kokoonpanon suhteen. Joukkueesta pitäisi saada ulosmitattua sen koko potentiaali ja samalla pyrittävä hiljentämään alati kasvava kritiikki koskien pelaajavalintoja. Kokenut italialaisluotsi on itse viitannut kintaalla ongelmille julkisesti, mikä onkin ainoa oikea tapa saada myrsky vesilasissa rauhoittumaan.

Silti, Bayern on tällä hetkellä Bundesliigassa vasta kuudentena. Eroa kärkeen on toki vain yksi piste, mutta sekin on oma arvonsa tuntevalle suurseuralle liikaa. On erittäin mielenkiintoista nähdä, mitä juonenkäänteitä FC Hollywoodissa nähdään seuraavaksi.

Lähteet: Der Spiegel, SportBil, T-Online

Artikkelikuva: Thananuwat Srirasant/Getty Images