Dortmund osaa jalostaa lupauksia – Alexander Isak teki täydellisen ratkaisun

Saksalaisseura Borussia Dortmund voitti kilpailun nuoren ruotsalaislupauksen allekirjoituksesta. Arvioiden mukaan jopa liki 10 miljoonan euron siirtosummalla Dortmundiin siirtynyttä hyökkääjää verrataan kotimaassaan itse Zlatan Ibrahimoviciin.

AIK:n oma poika

Alexander Isak syntyi Tukholmassa 21. syyskuuta vuonna 1999 Eritreasta lähtöisin olleille vanhemmille. Hän liittyi AIK:hon ollessaan kuusi vuotias ja pääsi harjoittelemaan edustusjoukkueen kanssa jo 15-vuotiaana. Isak piti esikuvanaan toista ruotsalaishyökkääjää, AIK:n monivuotista maalitykkiä, Henok Goitomia. Goitomilla on myös sukujuuret Eritreassa, vaikka hänkin on syntynyt ja kasvanut Tukholmassa.

Goitomin siirtyminen La Ligaan Getafen riveihin syksyllä 2015 avasi lopulta luontevasti paikan edustusjoukkueessa Isakille. Hän aloitti keväällä 2016 alkaneen Allsvenskan kauden hyökkääjä Carlos Strandbergin varjossa, mutta sai kauden edetessä yhä enemmän peliaikaa – ja käytti sen. Isak teki kauden aikana 10 sarjamaalia 24:ssa pelissä. Nuorukainen teki suuren vaikutuksen fyysisillä ominaisuuksillaan ja hyvällä liikkeellään. Sen lisäksi hänen peliälyään ja juonikkuuttaan ihasteltiin laajasti ympäri Ruotsia. Alkoi hypetys ”uudesta Zlatanista”.

Isak ei ole osoittanut samanlaisia diivan elkeitä kentän ulkopuolella kuin Zlatan, mutta kaksikon pelityyleissä on paljon samaa. Kummallakin on erinomainen kyky ja halu osallistua peliin, toimia ahtaassa tilassa sekä paineen alla. Sen lisäksi Isak on myös pitkä ja näyttänyt olevansa Zlatanin tavoin kamppailuvoimainen kärkimies.

Viime syyskuussa, 17-vuotissyntymäpäivänään, Isak pelasi itsensä lopullisesti AIK-fanien sydämiin päästyään avaukseen tulikuumassa derbyssä Djurgårdenia vastaan. Moni saattaisi jäätyä tai lamaantua pelatessaan yli 30 000 tuhannen ihmisen edessä vierasottelussa, jossa vastaanotto on vihamielinen ja joukkueiden vastakkainasettelu todella voimakasta. Nuorukainen oli kuitenkin elementissään ja teki kaksi hienoa maalia, AIK:n voittaessa paikallisottelun vieraskentällä 3–0. Ensimmäinen maaleista syntyi kotijoukkueen kannattajapäädyn edessä. Isak tuuletti maaliaan raivostuneiden DIF-fanien suuntaan, patsastellen ja hymyillen leveästi. Tässäkin suhteessa viittaukset Zlataniin ovat enemmän kuin osuvia.

– Alexander on pelannut koko uransa meillä, se on asia joka saa meidät kaikki todella ylpeiksi, sanoi AIK:n urheilutoimenjohtaja Björn Wesström Mirror-lehden mukaan siirron varmistuttua.

– Viime vuodet ovat olleet sanoinkuvaamattomia. Tahdon kiittää AIK:n kannattajia ja toivon tiemme vielä kohtaavan tulevaisuudessa, sanaili puolestaan Isak itse seuran kotisivuilla.

Dortmund sai nokitettua Real Madridin kosiskelut

Pitkään näytti jo siltä, että Isak oli matkalla Madridiin. Seurojen ja pelaajan edustajat olivat päässeet sopimuksen ehdoista ja siirtosummasta yhteisymmärrykseen, eikä mitään epäselvyyksiä pitänyt olla. Enää tarvittiin vain ruotsalaislupauksen allekirjoitus sinetöimään sopimus.

Mietittyään asioita uudemman kerran, siirto Espanjaan ei enää tuntunutkaan oikealta. Yksi ratkaisevimmista tekijöistä oli Martin Ødegaardin esimerkki. Norjalaisen ihmepojan suuret vaikeudet murtautua tähtiä vilisevän Realin kokoonpanoon avasivat myös Isakin silmät.

Oli Dortmundin aika ilmoittautua kilpailuun mukaan. Ruhrilaisseura on tullut kuuluisakai viimeisen vuosikymmenen aikana siitä, että se on pystynyt tarjoamaan runsaasti peliaikaa lupaaville pelaajille ja tekemään heistä tähtiä. Hyvistä esimerkeistä käyvät muun muassa Nuri Sahin, Mats Hummels, Ilkay Gündogan ja kenties kirkkaimpana kruununa Robert Lewandowski.

– Alexander Isak on huippulahjakas hyökkääjä, jonka monet Euroopan kärkiseurat halusivat hankkia. Me olemme innoissamme, että hän valitsi Borussia Dortmundin, kertoi saksalaisseuran urheilujohtaja Michael Zorc Dortmundin kotisivuilla.

Siirtosummaa ei kerrottu julkisuuteen, mutta useiden eri lähteiden mukaan sen arvioidaan olevan noin 9-10 miljoonaa euroa, joka on uusi Allsvenskanin ennätys. Ajax maksoi Malmölle vuonna 2001 noin 7,8 miljoonaa euroa Zlatanin siirtyeesä Hollantiin.

Dortmundissa Isakille tilaa tekee Adrian Ramos, joka myytiin aiemmin tässä kuussa pelaajan omasta toiveesta Kiinaan ja sieltä edelleen lainalle La Ligan Granadaan. Ramosista Dortmund sai noin 12 miljoonaa euroa, joten Isakista maksettu siirtosumma on täysin linjassa kolumbialaishyökkääjästä saadun korvauksen kanssa.

Nuoret lahjakkuudet Dortmundin menestyksen kulmakivenä

Dortmund on investoinut rajusti nuorisoakatemiansa kehittämiseen viimeisten vuosien aikana. Seura oli tunnettu jo Jürgen Kloppin aikana siitä, että sen edustusjoukkueessa pelasi paljon nuoria pelaajia. Siitä huolimatta vain pieni osa oli lähtöisin sen omasta akatemiasta. Tosin yksi merkittävä pelaaja nousi Kloppin menestysvuosien aikana maailman tähteyteen asti käytyään ensin läpi koko akatemiapolun. Hän oli maailmanmestaruuden Saksalle vuonna 2014 ratkaissut Mario Götze, joka tuli seuraan kahdeksan vuotiaana.

Nykyään Dortmundin juniorimyllystä tulee yhä enemmän edustuksen käyttöön pelaajia. Saksan jalkapalloliitto antoi organisaatiolle joulukuussa 2015 ison tunnustuksen. Sen nuorisoakatemia sai arvioinnissa kolme tähteä, mikä on korkein mahdollinen tunnustus. Tutkittavia kategorioita olivat ”tukeminen & koulutus”, ”henkilöstö”, ”infrastruktuuri & fasiliteetit” sekä ”tehokkuus ja kehittyminen”. Dortmund sai kaikista näistä erinomaisen arvosanan.

Saavutus on uskomaton, kun sen laittaa perspektiiviin. Vuonna 1997 Mestarien liigan voittanut Dortmund ajautui 2000-luvun alkuvuosina pahaan taloudelliseen ahdinkoon. Leväperäisesti hoidettu talous ja päämäärätön riskinotto johtivat yhdessä menestymättömyyden kanssa viittä vaille konkurssin partaalle.

Seuran jäsenkokouksessa vuonna 2005 jouduttiin valitsemaan kahden kivuliaan ratkaisun väliltä: konkurssi tai perinpohjainen saneeraus. Jälkimmäinen vaihtoehto voitti, mutta sen seurauksena Dortmund joutui luopumaan avainpelaajistaan ja jopa Westphalen-kotistadioninsa omistuksesta. Alkoi pitkäjänteinen jälleenrakennustyö, johon koko seurayhteisö sitoutui.

Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 2008, päävalmentajaksi saapunut Klopp osoittautui seuralle kultakimpaleeksi. Hän sai kaivettua nuoresta joukkueesta irti koko potentiaalin ja nosti organisaation lopulta jälleen Euroopan suurseurojen joukkoon. Jälleenrakennuksen kruununa Dortmund kruunattiin Bundesliigan mestariksi kaudella 2010-11. Seuraavan kauden päätteeksi keltapaidat juhlivat sekä Bundesliigan että Saksan Cupin voittoa. Vuotta myöhemmin se ylsi Mestarien liigan finaaliin.

Christian Pulisic on yksi Dortmundin nuorista lupauksista. (Kuva: AOP)

Todennäköisesti Dortmund pääsee nauttimaan kasvatustyönsä hedelmistä aivan lähivuosien aikana. Pinnan alla muhii vielä monta lahjakasta junioria odottamassa näyttöpaikkaansa. Pistäkääpä mieleen esimerkiksi nimet Patrick Fritsc ja Pascal Stenzel.

Akatemiasta edustusjoukkueen vakiokokoonpanoon ponnistanut amerikkalainen keskikenttäpelaaja Christian Pulisic solmi seuran kanssa maanantaina uuden jatkosopimuksen, joka pitää lupaavan pelaajan Dortmundissa kesään 2020 saakka. Ainakin Liverpoolin ja RB Leipzigin huhuttiin olevan nuorukaisen perässä, mutta Pulisic koki kehittyvänsä parhaiten Thomas Tuchelin valmennuksessa.

Tuchelin joukkueessa myös Isakille on selkeä urapolku olemassa. Esimerkiksi Felix Passlack, Julian Weigl ja Pulisic ovat kaikki kehittyneet saksalaisluotsin valmennuksessa ja samaan tähtää myös Isak.

Dortmundin suurin tähti Pierre-Emerick Aubameyang lähtenee seurasta ensi kesänä. Isakin tarkoituksena on todennäköisesti olla kuluvan kauden ajan gabonilaistähden taustalla oppimassa seuran tavoille ja kasvamassa korkoa. Ykköshyökkääjän paikkaa pedattaneen hänelle huolellisesti, mutta määrätietoisesti.

Katso Unibetin asiakkaana Bundesliigan ottelut koko kauden ajan ilmaiseksi Unibet TV:ssa.

Lähteet: Mirror, BVB.de, ESPN

Artikkelikuva: AOP