Näkökulma: Thomas Müller on oman kylän poika, jota Carlo Ancelottin ei pitäisi sivuuttaa

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

21 maalia, 18 maalia, 20 maalia, 28 maalia, …ja 8 maalia. Siinä Bayern Münchenin saksalaishyökkääjän maalimäärät viideltä viimeisimmältä kaudelta, alkaen kaudesta 2012-2013 ja päättyen viime kauteen.

Thomas Müller on Bayern Münchenin ruumiillistuma. Hän on seuran akatemian kasvatustyön hedelmä ja pelannut suuressa roolissa Bayernin menestystaipaleella viimeisten vuosien aikana. On syytä alleviivata myös, että hän on tällä hetkellä viimeinen baijerilainen pelaaja seuran edustusjoukkueessa. Poissa ovat Bastian Schweinsteiger, Holger Badstuber sekä Philipp Lahm.

Jatkuvan voittamisen ja menestyksen kyllästämä FC Bayern on ollut Saksan inhotuin jalkapalloseura jo vuosikymmeniä, mutta se on samalla silti onnistunut pitämään kiinni baijerilaisesta identiteetistään. Seura palkkasi uudeksi urheilujohtajakseen heinäkuussa entisen suurpelaajansa Hasan Salihamidzicin, joka on yhdessä presidentti Uli Hoenessin kanssa painottanut vaalivansa seuran arvoja.

Bayern Münchenin slogan ”Mia san Mia” kertonee asenteesta kaiken oleellisen. ”Me olemme ketä olemme”.

Vaikka Müller pääsi Bundesliiga-kauden ensimmäisessä pelissä avauskokoonpanoon, löysi hän itsensä jälleen vaihtopenkin puolelta viime lauantain ottelussa Werder Bremeniä vastaan. Se oli näky, joka tuli tutuksi jo viime kaudella. Müller pääsi lopulta vaihtomiehenä kentälle viimeiseksi vartiksi, kun ranskalainen Frank Ribery otettiin vaihtoon. Valmentaja Carlo Ancelotti luottaa Riberyn, Arjen Robbenin ja Robert Lewandowskin tulivoimaan, samalla kun Arturo Vidal, Thiago Alcantara ja Corentin Tolisso muodostavat keskikentälle tiiviin ankkurin.

Ancelotti nojaa kokoonpanovalinnoissaan voimakkaasti ennalta määrättyihin, konkreettisiin pelipaikkoihin. Müller puolestaan on tunnettu monipuolisuudestaan, jonka vahvuudet tulevat vapaammassa roolissa huomattavasti paremmin esille.

– En tiedä mitä ominaisuuksia päävalmentaja haluaa nähdä, mutta minun osaamistani ei selvästikään tarvita 100%:sesti, Müller totesi pettyneenä Goal.com sivustolla Bremen-ottelun jälkeen.

On tietysti selvää, ettei italialaisluotsin tehtävä ole helppo. Joukkue on ääriään myöten täynnä tähtiä ja erilaisia persoonia, eikä haaste ainakaan vähene uusimman supertähden, James Rodriguezin, palatessa pelikuntoon.

Ancelotti ei tunnu saavan Müllerista sitä samaa tehokkuutta irti, joka teki saksalaishyökkääjästä yhden maailman vaarallisimmista pelaajista maalin edessä vielä Guardiolan aikana. Viime kauden kahdeksan osumaa oli tilastollisesti miehelle uran pohjakosketus. Hän on pelannut Bayern Münchenin ykkösjoukkueessa vuodesta 2009 saakka ja käytännössä aina isolla peliajalla ja vastuulla. Ancelottin aikana Müllerin kohtalona on ollut istua penkillä kaikista isoimmissa ja tärkeimmissä peleissä, eikä tällä hetkellä mikään viittaa siihen, että trendi olisi muuttumassa.

Bayern Münchenin oma kasvatti joutuu edelleen tuskailemaan Carlo Ancelottin pelisysteemin kanssa. (Kuva: Laurence Griffiths/Getty Images)

Maajoukkueessa Müller on silti edelleen maajoukkuevalmentaja Joachim Löwin ehdoton luottomies. Hän saa vastuuta ja vastaa myös huutoon. Tahmeasta viime kaudesta huolimatta Müller teki viisi maalia viidessä MM-karsintaottelussa Saksalle. Hän on luonnollisesti Die Mannschaftin palveluksessa myös nyt menossa olevalla maajoukkuetauolla.

Müller tarvitseekin valmentajan, joka aidosti luottaa häneen. Silloin hänestä on mahdollista saada kaikki potentiaali irti. Müller ei ole perinteinen kärkipelaaja, piilokärki tai laituri. Hän ei ole mitään niistä. Ja silti samaan aikaan kaikkea niitä yhdessä. Ancelottin arvomaailman tämä ei tunnu istuvan, sillä italialainen pitää kiinni pelipaikka-orientoituneemmasta taktiikastaan.

Müller on todellinen futisliberaali, vapaa-ajattelija ja ajoituksen mestari. Lempinimi Ramdeuter tulee juurikin Müllerin ilmiömäisestä kyvystä löytää tiloja ja rakoja sieltä mistä muut eivät niitä löydä. On suorastaan sääli, ettei Ancelotti löydä tällaiselle uniikille pelaajalle käyttöä.

Bayern Münchenin ehdottomana tavoitteena on tänä(kin) vuonna voittaa Mestarien liiga. Himoittu pokaali jäi Pep Guardiolan aikakaudella valloittamatta, niinkuin myös viime kaudella Ancelottilta. Mikäli tänä vuonna käy samoin, pitäisi Ancelottin olla se, kenen pää on pölkyllä. Ei Müllerin.

Jos Bayern joutuu valitsemaan näiden kahden välillä kumman se pitää, seuran on pakko valita Müller. Se on ainoa vaihtoehto, mikäli Bayern haluaa olla sitä mitä se sanoo olevansa.

Artikkelikuva: Getty Images