Brasilialainen Joelinton on kasvanut Julian Nagelsmannin myllyssä Hoffenheimin hyökkäyspään ratkaisuhahmoksi

Viaplay LogoSeuraa huipputasaisen Bundesliiga-kauden kaikki ottelut suorina lähetyksinä Viaplay -palvelusta!

Ennen kauden alkua Faneille.com uumoili Hoffenheimin hyökkääjä Joelintonilla olevan kykyjä ja mahdollisuuksia murtautua joukkueensa luottomieheksi kaudella 2018-2019. Noin yleisesti ottaen brasilialaisesta kirjoitettujen palstamillimetrien määrä ei silti ollut kovinkaan järisyttävä, mikä sinänsä ei ollut mikään ihme. 22-vuotias hyökkääjä on kuitenkin ollut avainasemassa Julian Nagelsmannin ryhmässä ja hänen pelaamisensa on ollut jopa odotettua pirteämpää. Huhut ovat viemässä häntä jo Brittein saarille Valioliigaan, joten lienee ehkä paikallaan syventyä sambafutarin peliesityksiin hivenen tarkemmin.

Hoffenheimin Julian Nagelsmann on ollut ratkaisevassa roolissa Joelintonin kasvamisessa nykyiselle tasolleen. (Getty Images)

Vauhtia Wienistä

Joelinton siirtyi Lounais-Saksaan, pienessä Sinsheimin kaupungissa pelaavaan Hoffenheimiin kesällä 2015 brasilialaisesta Sport Recifestä varsin maltillisella odotusarvolla. Hoffenheimin pääomistaja Dietmar Hopp on tehnyt valtavan omaisuuden ohjelmistojätti SAP:in avulla, mutta rikkaasta seurapomosta huolimatta saksalaisseuran filosofiaan on kuulunut pyrkimys hankkia pelaajia jo ennen kuin he kasvavat täyteen potentiaaliinsa. Hoffenheim maksoi Joelintonista 2,2 miljoonaa euroa, eikä hän missään vaiheessa herättänyt mainittavaa kiinnostusta Euroopan suurseurojen kykyjenetsijöiden papereissa. Ymmärrettävää, sillä kolme maalia 12 pelissä Sport Recipessä ei ole kummoinen saldo kärkimiehelle.

Hoffenheimissa pelaajan ominaisuuksia tulkittiin kuitenkin hieman toisin ja hänet nähtiin karkeana lupauksena, jolla voisi olla piilevää potentiaalia. Brassihyökkääjä vietti ensimmäisen sopimuskautensa Saksassa, mutta lainattiin sitten debyyttisesongin päätteeksi kahden kauden ajaksi itävaltalaisen Rapid Wienin riveihin. Tämäkin ratkaisu oli huolella suunniteltu. Pelaaja saisi paljon peliaikaa hieman Bundesliigaa heikompitasoisemmassa Itävallan pääsarjassa, oppien samalla Saksan kielen ja omaksuen siinä sivussa keskieurooppalaiseen elämäntyyliin. Kokemus oli varsin onnistunut ja henkisen pääoman kasvattamisen lisäksi nuori pelaaja iski 21 maalia pelaamassaa 79 pelissä.

Joelinton kävi Rapid Wienissä kasvamassa korkoa. (David Ramos/Getty Images)

Takaisin Hoffenheimiin

Palattuaan takaisin Saksaan ja Hoffenheimin sinipaitoihin alkukesästä 2018, Joelintonilla oli edelleen paljon todistettavaa, vaikka odotukset olivat maltillisella tasolla. Joelinton väläytteli osaamistaan kunnolla heti Hoffenheimin ensimmäisissä harjoitusotteluissa. Nämä otteet poikivat hänelle lisää näyttömahdollisuuksia ykkösjoukkueessa, muun muassa DFB-Pokalissa, eli Saksan cupissa. Perinteikästä Kaiserslauternia vastaan 22-vuotias hyökkääjä naulasi hattutempun, Hoffenheimin rullatessa entisen suurseuran yli tylyin 6-1 lukemin. Vakuuttavien suoritusten jälkeen vahva hyökkääjä sai joukkueesta entistä enemmän jalansijaa ja isompaa roolia. Nagelsmann luotti pelaajaansa kokoajan ja se oli varmasti osaltaan vaikuttimena korkeaan suoritustasoon.

Joelinton on vaikuttava pelaaja monellakin tapaa. Brasilialainen jaksaa yllättää fyysisellä, teknisellä ja henkisillä ominaisuuksillaan viikko toisensa perään. Hän pystyy pelaamaan selkä vastustajan maaliin päin, mutta myös murtautumaan väkevästi linjojen läpi raamikkaan olemuksensa ansiosta. Fysiikkansa turvin hän on hyvä myös suojaamaan palloa. Joelinton täydentää Hoffenheimin hyökkäyskalustoa optimaalisesti ja Kerem Demirbayn, Andrej Kramaricin ja Nadim Amirin kaltaiset pelaajat hyötyvät myös Joelintonin kyystä pelata target-pelaajana. Joelinton ei kuitenkaan ole yksiulotteinen. 186 senttimetriä pitkä pelaaja on yllättävän nopea ja aiheuttaa terävien irtiottojensa myötä paljon ongelmia vastustajien puolustajille. Hän on ollut tällä kaudella Bundesliigan yksi parhaista kaksinkamppailupelaajista juurikin voimansa ja nopeutensa ansiosta.

Pelaajan ja valmentajan välinen suhde ja molemminpuolinen kunnioitus on ollut aivan keskeisessä asemassa Hoffenheimin hyvien otteiden takana. Nagelsmann otti tietoisen riskin heittäessään lupaavan kärkimiehensä heti syvään päähän tämän kauden alkaessa. Nyt voi sanoa riskin kannattaneen. 11 maalia ja yhdeksän maaliin johtanutta syöttöä ovat Joelintonilta hyvä näyttö myös valmennuksen suuntaan, että luotto kannatti.

Vaikka Nagelsmann on itsekin vielä todella nuori valmentaja, on 31-vuotias koutsi pystynyt ulosmittaamaan Joelintonin potentiaalia ja kehittämään tämän osaamista entisestään. Monesti piilokärjen roolissa operoiva Joelinton on melko uniikki hyökkääjä Bundesliigassa tällä hetkellä. Hoffenheim-valmennus on osannut hyödyntää pelaajaansa hienosti ja brassin vahvuudet tulevat esiin hänen pelatessaan Kramaricin ja Ishak Belfodilin kanssa. Joelinton pitää palloa, luo paikkoja muille ja on usein ensimmäisenä käynnistämässä Hoffenheimin vastahyökkäyksiä riistojen jälkeen.

22-vuotiaan Joelintonia on tituleerattu ”uudeksi Roberto Firminoksi ja hänenkin seuraavaksi etapiksi on huhuttu Valioliigaa. Firmino myytiin Hoffenheimista neljä vuotta sitten jättivoitolla Liverpooliin ja sama saattaa toistua toisen brassin kanssa. Pari miljoona euroa saksalaisseuralle maksanut Joelinton voi nousta mahdollisesti jopa 60 miljoonan euron kultakimpaleeksi, mikäli alati vellovat siirtospekulaatiot pitävät edes osittain kutinsa.

Valmentaja Nagelsmannila itsellään on meneillään jäähyväiskausi Hoffenheimissa ja hän haluaa saavuttaa seuralle vielä paikan europeleihin ensi kaudeksi. Joelintonin, Demirbayn ja Florian Grillitschin kaltaiset pelaajat ovat avainasemassa tavoitteessa onnistumiselle, mutta he ovat kaikki myös potentiaalisia maisemaa vaihtavia pelaajia kesällä.

Saksalaisen Bild-lehden mukaan Hoffenheim olisi hylännyt Newcastlen tekemän 50 miljoonan euron tarjouksen Joelintonista. Se kuinka saksalaisseura pystyy  – tai ei pysty – torjumaan suurseurojen kosiskeluja on tulevan kesän murhe, nyt täysi fokus on saada riittävä tulos tämän kauden Bundesliigassa. Nagelsmann oli täysin untuvikko Bundesliiga-tasolla saadessaan mahdollisuuden todistaa kykynsä päävalmentajana. Hänen rohkea ratkaisu tarjota Joelintonille mahdollisuus osoittautui nappiratkaisuksi niin pelaajan kuin koutsinkin uran kannalta. Nyt molemmilla edessä kirkas tulevaisuus.

Artikkelikuva: Getty Images

Lähteet: Bild, Transfermarkt