Jürgen Klopp lähtee Borussia Dormundista – mitä mies tekee seuraavaksi?

Borussia Dortmund piti lehdistötilaisuuden tänään keskiviikkona klo 14.30 Suomen aikaa. Tiedotustilaisuuden odotettu uutinen oli se, että vuodesta 2008 asti joukkuetta ansiokkaasti valmentanut 47 -vuotias Jürgen Kloppin ja seuran sopimus puretaan tämän kauden jälkeen yhteisymmärryksessä. Sopimus loppuu virallisesti 30.6.2015.

Lempinimellä Kloppo tunnettu saksalainen herrasmies aloitti valmentajauransa Mainz 05:sessa vuonna 2001, valmentaen seuraa seitsemän vuotta. Toukokuussa 2008 Dortmund päätti palkata Kloppin heikosti menneen kauden jälkeen ja tämän jälkeen saksalainen on tehnyt loistavaa työtä Dortmundin peräsimessä nostaen sen uudestaan entisajan kukoistukseen. Tästä osoituksena Kloppin aikakauden huikeat saavutukset: 2 Saksan mestaruutta (2011, 2012), Saksan cup (2012), Saksan super cup (2008) ja Mestarien liigan hopeaa (2013). Joukkueen hyvän menestyksen lisäksi Klopp on palkittu kahdesti Saksan vuoden valmentajana (2011, 2012).

Tämä kausi on ollut raskas Dortmundille, kun se on jo ulkona ensi kauden Mestarien liigaan oikeuttavasta paikasta. Tällä hetkellä joukkue on Bundesliigassa sijalla 10., mutta pahimmillaan joukkue oli tällä kaudella myös katastrofaalisesti sarjan viimeisenä. Dortmundin mahtavasta fanikulttuurista kertoo kuitenkin se, että vaikeinakin hetkinä seuran fanit ovat olleet koko kauden ajan Kloppin ja joukkueen takana.

Mitä seuraavaksi?

Klopp on sanonut haastatteluissa, että hän haluaisi valmentaa joku päivä Englannissa ja hänen pelifilosofiansa sopisikin hyvin Valioliigaan. Hän myös totesi korrektisti Dortmundin tiedotustilaisuudesta, ettei hänellä ole vielä yhtään sopimustarjousta pöydällä, mutta kohta varmasti on.

Moni Arsenal-fani on jo pitkään haaveillut Kloppin olevan se, joka korvaisi Arsene Wengerin Tykkimiesten pääkäskijänä, mutta tämä ei ole ainakaan pariin vuoteen mahdollista, koska Wenger ei ole lähdössä Lontoosta mihinkään ennen kuin hänen sopimuksensa päättyy. Klopp ilmoitti tiedotustilaisuudessa, ettei ole aikeissa viettää sapaattivuotta valmennuksesta, joten tuskin ainakaan vielä Arsenal-fanien toive toteutuu.

Mahtavaa työtä Dortmundissa tehnyt Jürgen Klopp jättää seuran tulevan kauden jälkeen. Kuva: Getty

Mahtavaa työtä Dortmundissa tehnyt Jürgen Klopp jättää seuran tulevan kauden jälkeen. Kuva: Getty

Tällä hetkellä Valioliigassa rämpivä Manchester City on mitä todennäköisemmin siivoamassa joukkuettaan kauden jälkeen isommalla kädellä. Manageri Manuel Pellegrini on ollut jo tovin tikun nokassa ja Klopp on varmasti yksi vahva ehdokas korvaamaan chileläisen Cityn peräsimessä. Lisäksi Liverpool saattaa mahdollisesti olla kiinnostunut Kloppin palveluksista.

Miten muut vaihtoehdot? Saksassa hän tuskin haluaa siirtyä pienempään seuraan, ja tuskin hän seuraa Mario Götzeä ja Robert Lewandowskia Bayern Müncheniinkään. Italian ja Espanjan suhteen miehellä saattaa tulla kieliongelmia, ellei hän pidä Guardiolan tapaan välivuotta, joka sekään ei varmasti ole mahdoton vaihtoehto. Kuitenkin esimerkiksi Barcelona saattaa olla kovinkin kiinnostunut miehestä, koska turbulenssi Barcan nykyisen valmentajan Luis Enriquen yllä on tällä kaudella ollut esillä useaan otteeseen. Lisäksi Laurent Blanc on ollut pienessä myrskyn silmässä PSG:ssä, joten miten olisi Ranska?

Joka tapauksessa, minne ikinä tämä loistava valmentaja siirtyykään, voidaan tulevalle seuralle odottaa hyvää tulevaisuutta ammattitaitoisen valmentajan johdolla.

Mitä tapahtuu Dortmundille?

Kulunut kausi oli suuri floppi. Silti Klopp on antanut seuralle uuden identiteetin, jonka päälle on uuden valmentajan hyvä lähteä rakentamaan uutta tulemista. Joukkueeseen puskee koko ajan lupaavia omia junioreita, joten vaikka Kloppin lähdön myötä jokunen kaveri saattaa vaihtaakin seuraa, tulee Dortmund taistelemaan jatkossakin hyvistä sijoituksista Bundesliigassa sekä Mestarien liigassa. Mielenkiintoista nähdä kuka ottaa päävastuun kesästä alkaen dortmundissa – todennäköisesti uusi käskijä löytyy Saksan maalta.

Pelaajista toppari Mats Hummels on ollut vahvasti linkitettynä useampaan Euroopan huippuseuraan. Huhujen mukaan saksalaisen perässä ovat ainakin Valioliigasta Arsenal ja Manchester United. Lisäksi mahdollisia lähtijöitä ovat juuri jatkosopimuksen kirjoittanut Marco Reus, keskikenttäpelaaja Ilkay Gündogan ja hyökkääjä Pierre-Emerik Aubameyang. Kloppin mahdollinen siirtyminen esimerkiksi Manchester Cityyn saattaa vielä sekoittaa näiden pelaajien tulevia siirtoja. Dortmund on tällä hetkellä iso seura, joka ei kuitenkaan pysty tai halua kilpailla Euroopan ökyseurojen kanssa pelaajien palkoista. Tämä ajaa seuran väistämättä siihen, että sen on pakko luopua läpimurron tehneistä avainpelaajistaan isompien tullessa kolkuttelemaan isoine palkkasheikkeineen pelaajien ovien taakse. Ensi kesänä Dortmundissa tapahtuneekin kunnon suursiivous ja uusi päävalmentaja pääsee aloittamaan uuden projektin puhtaalta pöydältä.