Leipzigin ruotsalaissensaatio Emil Forsberg — Zlatanin viitoittamalla tiellä kohti supertähteyttä

RasenBallsport Leipzig, tutummin RB Leipzig, on ponnahtanut sensaatiomaisesti heti ensimmäisellä Bundesliiga-kaudellaan sarjan kärkipäähän. Poikkeuksellisen vakuuttavien otteiden taustalta löytyy uusi ruotsalaistähti. Salaman lailla suurelle estradille iskeytynyt 25-vuotias Emil Forsberg, joka on viimeistään nyt matkalla kohti eurooppalaisen jalkapalloilun terävintä huippua.

Offensiivinen, keskikentän vasemmalla laidalla operoiva Forsberg on tällä hetkellä yksi Bundesliigan tehokkaimmista pelaajista. Hän on tähän mennessä iskenyt kahdeksan maalia ja antanut 13 maaliin johtanutta syöttöä. Toisin sanoen, hänen vaikutuksestaan RB Leipzig onnistuu maalinteossa keskimäärin 82, 5 minuutin välein.

Forsbergille jalkapallon pelaaminen tullut verenperintönä. Jo hänen isoisänsä Lennart pelasi GIF Sundsvallissa jo 1950-luvulla. Isä Leif ”Foppa” Forsberg puolestaan on jo seuralegendan asemassa samassa seurassa. Foppa pelasi yli 400 ottelua GIF:in riveissä 1980- ja 1990-luvuilla. Hänen käyttämänsä pelinumero 10 on nykyään jäädytettynä ja poissa käytöstä.

Emil-pojasta käytettiin nimitystä ”mini-Foppa”, hänen tehdessään debyyttinsä GIF:ssa 17-vuotiaana, vuonna 2009. Nuorukainen ehti tehdä 24 maalia 97 pelissä, ennen siirtymistään Ruotsin suurseura Malmön riveihin. Forsbergilla kesti hetken aikaa sopeutua uuteen ympäristöön Etelä-Ruotsissa, mutta saatuaan juonesta kiinni, oli jälki hurjaa. 19 maalia, kaksi Allsvenskan-mestaruutta, sekä valinta vuoden keskikenttäpelaajaksi Ruotsissa kauden 2014 päätteeksi. Vyölle tuli myös useita Mestarien liigan otteluita Malmön peliasussa syksyllä 2014.

Oli aika ottaa jälleen uusi askel.

Tammikuussa 2015 Forsberg siirtyi 2.Bundesliigassa tuolloin pelanneen RB Leipzigiin, reilun 3,5 miljoonan euron siirtosummalla. Siirto herätti arvostelua ja ihmetystä, sillä ruotsalaisen perässä oli myös profiililtaan isompiakin seuroja. Viime kauden päätteeksi Red Bullin markkinointikanavaksi ivattu RB Leipzig varmisti kuitenkin nousunsa pääsarjatasolle, ja tällä kaudella Forsberg on pystynyt nostamaan myös oman pelaamisensa entistäkin kovemmalle tasolle.

Forsberg on viihtynyt Leipzigissä erinomaisesti. Hän on tunnettu hahmo kaupungissa ja kannattajien suosikkipelaaja. Yksi viihtymiseen vaikuttavista syistä on myös se, että hänen vaimonsa Shanga on myöskin jalkapalloilija. Rouva Forsberg pelaa Leipzigin naisjoukkueessa.

Forsberg tekee määrätietoisella tavalla paljon töitä harjoituksissa, kehittyäkseen ja pystyäkseen parhaimpaansa joka ottelussa. Hän on alati kehunut valmentaja Ralph Hazenhüttlin panosta joukkueen hengen nostattajana sekä hyvän ilmapiirin luojana. Tämän pystyy näkemään Leipzigin otteluissa selvästi. Pelaajat pursuavat peli-iloa ja haluavat voittaa valmentajalleen.

Vaikka tammikuun siirtoikkunassa Forsbergia oltiin huhujen mukaan viemässä useampaankin suurseuraan, päätti mies jäädä vielä Leipzigiin. Helmikuussa Leipzigin urheilujohtaja Ralph Rangnick sai sorvattua Forsbergille uuden sopimuksen, joka pitää ruotsalaisen seurassa aina vuoteen 2022 saakka.

Tällä hetkellä lienee kuitenkin ilmeistä, että mies tulee vaihtamaan vielä isompaan seuraan, ennemmin tai myöhemmin. Esimerkiksi Jürgen Kloppin Liverpoolin tiedetään olleen laitapelaajan kintereillä jo viime kesästä asti.

Forsbergista on kuoriutunut tällä kaudella yksi Bundesliigan vaarallisimmista hyökkäävistä keskikenttäpelaajista. Nopeaan vastaiskupelaamiseen perustuva Leipzigin taktiikka sopii täydellisesti Forsbergille. Liukasliikkeinen ruotsalainen on erittäin nopea pallon kanssa ja hän luovii tehokkaasti vasemmalla kaistalla, tuoden välillä mieleen jopa Arjen Robbenin. Hollantilaistähden tavoin myös Forsberg tykkää usein päättää sähäkät laitanousunsa nopeaan leikkaukseen keskelle ja laukaukseen.

Leipzigin edellinen ottelu Mainzia vastaan viime keskiviikkona oli jälleen oiva näyte Forsbergin osaamisesta. Kuuma vierasottelu päättyi leipzigiläisten 3–2-voittoon.

Forsberg ei tuntunut aluksi pääsevän paljon kaksinkamppailuja sisältäneen pelin rytmiin mukaan, mutta syötti siitäkin huolimatta joukkueensa kaksi ensimmäistä maalia, joista varsinkin ensimmäinen oli silkkaa taidetta. Ruotsalaistähti nikkasi ulkosyrjällään volleysta suorastaan erotiikkaa tihkuvan nappikeskityksen Marcel Sabitzerille tavalla, joka toi väistämättömästi mieleen Ruotsin kruunaamattoman kuninkaan, itsensä Zlatan Ibrahimovicin.

Ruotsissa verrataan jatkuvasti maan jokaista lahjakasta pelaajaa Zlataniin, eikä myöskään Forsberg ole voinut välttyä tältä. Viime syksynä Forsberg sai kunnian ottaa käyttöönsä edelliskesän EM-kisoihin maajoukkueuransa päättäneen Zlatanin vanhan pelinumeron.

Zlatan päätti pelit maajoukkueessa viime kesän EM-turnaukseen. Forsberg peri entiseltä Blågult-kapteenilta kymppipaidan. (Kuva: Clive Rose/Getty Images)

Vaikka hän on tällä hetkellä vallankumouksellinen pelaaja, muutoin niin yksiulotteisessa ja jopa staattisessa maajoukkueessa, on Forsberg silti niin kaukana diivamaisesta viheriöiden rocktähdestä kuin mahdollista. Jopa Forsbergin isä on avoimesti kertonut, että poikansa on tylsää seuraa.

— Hän on ujo ja nöyrä, aivan varmasti maailman tylsin haastateltava. Aina samat vastaukset kaikille, Leif-isä totesi viime kesänä The Guardianille.

Kentällä luonnetta silti löytyy, välillä jopa liiaksi. Joulukuussa Leipzigin kohdatessa Bundesliigan kärkipelissä Bayern Münchenin, Forsberg sai punaisen kortin taklattuaan rumasti Philipp Lahmia. Katsantokannasta riippuen sukitusta pidettiin joko törkeänä tai vain yli-innokkaana. Sen seurauksena mies joutui joka tapauksessa huilaamaan kolme seuraavaa Leipzigin ottelua.

Pelikiellon kärsittyään Forsberg oli jälleen elementissään. HSV:lle kärsityn tappion jälkeen Leipzig kaatoi vieraissa ensin Mönchengladbachin maalein 2-1, Forsbergin tehdessä maalin ja syöttäessä toisen.

Syöttökoneeksi tituleeratun laiturin tarjoilusta on päässyt tällä kaudella nauttimaan varsinkin Saksan tulevaisuuden kärkihyökkääjä Timo Werner, jonka maaleista Forsberg on syöttänyt jo kuusi tähän mennessä.

Mestaruuteen asti Leipzigin rahkeet tuskin tällä kaudella riittävät – kymmenen pisteen ero FC Bayerniin on liikaa – mutta vähintään Mestarien liigan karsintoihin itäsaksalaisjoukkue yltänee. Jos ja kun näin tulee tapahtumaan, voidaan sitä pitää huikeana suorituksena nuorelta seuralta.

Ensi kaudella Leipzigissä pelattavat Mestarien liiga-ottelut saattavat osoittautua ratkaisevaksi tekijäksi, joka pitää Sundsvallin pikakiitäjän tölkkiseuran palveluksessa vielä ainakin yhden kauden ajan.

Artikkelikuva: All Over Press