HSV ei tunnu oppivan virheistään – Joko tänä keväänä Bundesliiga-dino putoaisi?

Betsafe Logo10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella

Vuodet vierii mutta Saksan toiseksi suurimmassa kaupungissa mikään ei tunnu muuttuvan. Hamburger SV on jälleen kerran Bundesliigan häntäpäässä, taistelemassa sarjapaikastaan jalkapallokauden kääntyessä kevään korvalle. Seura on ollut käytännössä jokaisella kaudella 2010-luvulla putoamistaistelussa, mutta säilynyt lopulta erilaisten, värikkäiden ja jopa dramaattisten vaiheiden jälkeen pääsarjassa joka kevät. Viime vuosina leimallista on ollut myös se, että hampurilaisten valmentajana on ollut usein eri mies kauden ensimmäisessä ja viimeisessä pelissä.

Tämä valmentajien onnenpyörä jota HSV:ssä on pyöritetty, on alleviivannut entisen suurseuran pitkän historian surkeinta ajanjaksoa. HSV on pelannut pääsarjassa seuran perustamisvuodesta 1919 saakka, ja Bundesliigassa ainoana seurana liigan perustamisesta saakka, eli vuodesta 1963. Koko HSV-yhteisö luonnollisestikin ylpeilee ainutlaatuisesta ennätyksestään, mutta viime ajat ovat ollleet todellista nuorallatanssia sarjassa säilymisen osalta.

Entinen HSV-jyrä Hollerbach uusin yrittäjä

Tällä kaudella HSV on löytänyt itsensä tutusta tilanteesta, taistelemassa epätoivoisena 2. Bundesliigaan putoamista vastaan, taas kerran valmentajaa vaihtaneena. Kun seura vuoden 2011 maaliskuussa erotti silloisen valmentajansa Armin Vehin Bayern Münchenille kärsityn 6-0 tappion jälkeen – ollessaan sarjassa hyvää keskitasoa – on seuralla ollut sen jälkeen jo kahdeksan eri luotsia.

Tuorein yrittäjä tässä HSV:n tosielämän manageripelissä on seuran entinen laitapuolustaja Bernd Hollerbach, joka pelasi Rothosenin riveissä peliurallaan kaikkiaan lähes 200 peliä. Kuten edeltäjänsäkin, myös hän oli työttömänä ja sen vuoksi todennäköisesti edullinen kiinnitys.

Hollerbachin ensimmäinen kunnollinen valmennuspesti oli VfL Lübeckissa kaudella 2006-2007, josta sai kuitenkin potkut jo helmikuussa. Oltuaan sen jälkeen Felix Magathin kakkosmiehenä WfL Wolfsburgissa sekä FC Schalke 04:ssa, hänen onnistui tehdä nimeään synnyinkaupunkinsa peräsimessä. Würzburger Kickersin nousu neljänneltä sarjaportaalta alueellisesta Regionalligasta aina 2. Bundesliigaan toissa kauden päätteeksi oli kova temppu. Viime kausi 2. Bundesliigassa lähti käyntiin komeasti, mutta vuodenvaihteen jälkeen Kickers romahti täysin. Se ei voittanut keväällä ainuttakaan peliä, ja putosi sen seurauksena 3. Liigaan täksi kaudeksi. Hollerbach erosi tehtävästään välittömästi.

Tätä taustaa vasten on osin outoa, että Hollerbach valittiin HSV:n puikkoihin nyt loppukaudeksi. Paineet Volksparkstadionilla ovat paljon kovemmat kuin alemmalla sarjatasolla Würzburgin Flyeralarm Arenalla, jossa kausi päättyi kyyneliin. Toisaalta entinen HSV-pakki on Hampurissa suosittu hahmo ja hänet tunnettiin kovaotteisena pelaajana aktiiviurallaan. ”Holleraxe” antoi aina kaikkensa ja samaa omistautuneisuuden tasoa hänen odotetaan tuovan pelaajistoon myös nyt valmentajan roolissa.

Neljän pelin jälkeen tuloksena on tasapelit RB Leipzigiä ja Hannoveria vastaan sekä tappiot Dortmundille ja Leverkusenille. Kohtalainen saldo, mutta se ei nyt lohduta. HSV tarvitsee voittoja, jotta kotistadionilla pääsarjassa vietettyä aikaa laskeva Bundesliiga-kello ei pysähtyisi ensimmäistä kertaa toukokuussa.

Hollerbach ravisteli heti alkuun joukkuetta. Hän vaihtoi edeltäjänsä Markus Gisdolin suosiman neljän puolustajan linjan kolmen pakin alakertaan. Myös Gisdolin suosikkipelaaja, albanialaispuolustaja Mergim Mavraj sai väistyä avauksesta kahdeksi ensimmäiseksi peliksi. Kyriakos Papadopoulosin saatua punaisen kortin Hannover-pelissä ja jouduttuaan huilaamaan seuranneen Dortmund-pelin, pääsi Mavraj takaisin kentälle. Myös maalipuiden välissä on ollut liikehdintää. Gisdolin ajan loppuhetkillä Julian Pollersbeck oli syrjäyttämässä kokeneen ykkösmaalivahti Christian Mathenian, mutta Hollerbachin tultua nokkimisjärjestys on palautettu ja Mathenia saanut jatkaa ykkösenä.

Pelit vähenee, pidot paranee?

Luotettava keskikenttämies Filip Kostic on ollut kuin uudestisyntynyt, maalattuaan niin Leipzigiä kuin Hannoveriakin vastaan. Mielenkiintoinen nyanssi on se, että valmentajan vaihdon myötä Kostic on pelannut hänelle vieraammassa roolissa hyökkääjänä. Hänen varaansa laskettaneenkin nyt melkoisen paljon. sillä HSV on tehnyt 23:ssa Bundesliigan ottelussa vain 18 maalia, mikä on vähiten koko sarjassa. Koomisinta on että Kostic on neljällä maalillaan joukkueen paras maalintekijä. Seuraavaksi eniten on tehnyt Andre Hahn (3) ja nuori Jann-Fiete Arp (2). Kertakaikkisen karu tilasto.

Nuoresta Jann-Fiete Arpista tuli ensimmäinen 2000-syntynyt pelaaja, joka onnistui maalinteossa Bundesliigassa. Nuori lupaus ei silti vielä ole pystynyt nousemaan todelliseksi vastuunkantajaksi. (Kuva: All Over Press)

Tulevana viikonloppuna panokset ovat kovat ja jännitteet äärimmillään. Luvassa on kiihkeä Nordderby Niklas Moisanderin edustamaa Werder Bremeniä vastaan, joka kaiken lisäksi taistelee samoista sijoista HSV:n kanssa. Todellinen pakkovoiton paikka kummallekin seuralle.

Ja HSV:hän ei olisi HSV ilman perinteistä draamaa kulisseissa. Kabineteissa pelataan kovaa peliä, kun Felix Goedhart on yrittänyt huhujen mukaan suistaa toimitusjohtaja Heribert Bruchhagenia ja urheilujohtaja Jens Todtia viroistaan. Varsinkin Todt on epäsuosittu kannattajien keskuudessa, ja häntä pidetään viime kausien kyntämisen suurimpana syypäänä. Joukkueen vahvistaminen uusien hankintojen avulla ei ole auttanut suosion kasvattamisessa, eikä se auta kevään aikana myöskään uutta valmentajaa. Siirtoikkuna oli ja meni jo, mutta tavoitteeseen olisi silti vielä päästävä. Digitaalikello käy edelleen Volksparkstadionilla, eikä Hollerbach todellakaan halua jäädä seurahistoriaan valmentajana, joka pysäytti kellon.

Kaikinpuolin haastava tilanne. Ja samalla niin tuttu ja tavallinen Hampurissa.

Artikkelikuva: All Over Press