Huippuvireinen FC Schalke 04 on löytänyt oikean suunnan valmentaja Domenico Tedescon johdolla

Betsafe LogoBetsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Gelsenkirchenissä syksy on edennyt kepeästi. Askel ei ole painanut kaupungin asukkailla, kuten vielä viime kaudella. Syykin on ilmeinen. Alueen ylpeys FC Schalke 04 on kivunnut Bundesliigan sarjataulukossa komeasti toiseksi Bayern Münchenin taakse, voitettuaan vakuuttavan esityksen jälkeen hampurilaisen HSV:n kotonaan viime viikonloppuna maalein 2-0.

Tämän hetken sijoitus on Kuninkaansinisten paras viiteen vuoteen. Tyytyväisyyttä lisää se, että moni oli pedannut paikan Ruhrin toiselle jättiläiselle, Dortmundille, joka kyntää syvällä juuri tällä hetkellä.

Aiemmilta kausilta tuttu sekoilu ja draama tuntuu vihdoin väistyneen Veltins-Arenalta. Schalke teki viime kauden jälkeen rohkean ratkaisun, kun seura palkkasi erinomaista työtä Erzgebirge Auen peräsimessä tehneen nuoren Domenico Tedescon. Harkittu riski vaikuttaa onnistuneen. Schalke näyttää tällä hetkellä organisoidulta ja selvästi elinvoimaisemmalta kuin pitkään aikaan. Varsinkin joukkueen puolustus ja keskikenttä on erittäin kompakti ja pelitapaan sitoutuneiden pelaajien ansiosta vastustajien hyökkäyspelaaminen on tukahtunut usein jo alkutekijöihinsä aktiivisen Gegenpressenin, vastaprässäämisen ansiosta.

Poissaolot eivät ole vaikuttaneet

Schalke porskuttaa juuri nyt kuuden ottelun mittaisessa tappiottomassa putkessa, vaikka sen optimaalisesta avauskokoonpanosta on ollut syksyn peleistä sivussa monia avainpelaajia. Esimerkiksi joukkueen paras pelaaja Leon Goretzka on ollut sivussa nilkkavamman vuoksi kuukauden päivät. Kentällä 22-vuotiaan saksalaisen poissaolo ei silti ole näkynyt. Keskikentällä Max Meier ja yhdysvaltalainen Weston McKennie ovat paikanneet luotettavasti. Nuori Meier on kehittynyt huimasti ja omaksunut uuden roolin aiempaa syvemmällä keskikentän pohjalla peliä rytmittämässä.

Nyt Goretzka on jälleen pelikuntoinen, mutta hän ei silti ole välttämättä avauskokoonpanossa lauantain hegemoniaottelussa. Tedescolla on ollut tähän saakka taipumusta ottaa varman päälle toipuvien pelaajiensa kanssa, ja hän tulee tarvitsemaan Goretzkan panosta vielä loppuvuodesta. Schalkella on luvassa vielä ennen talvitaukoa kovia pelejä Borussia Mönchengladbachia, Augsburgia ja Eintracht Frankfurtia vastaan. Cupissa Kuninkaansiniset kohtaavat perinteikkään 1. FC Kölnin, joten haasteet eivät ole loppumassa kesken.

Schalke on pärjännyt hienosti myös ilman toista tärkeää pelaajansa, Matija Nastasicia, jolle oltiin kaavailtu isoja minuutteja topparin roolissa. Serbipuolustaja on joutunut olemaan sivussa tositoimista nilkkavamman takia. 21-vuotias Thilo Kehrer ja puolustava keskikenttämies Benjamin Stambouli ovat kuitenkin pystyneet tilkitsemään aukkoa hyvin ilman pelillistä tason laskua. Kehrer on ollut Bundesliigan kärkeä taklaustilastossa ja Stamboulin syöttöprosentti on myös huipputasoa, onnistumisprosentin ollessa 83%.

Rivistöstä puuttui alkukaudesta myös Alessandro Schöpf, joka pelasi erinomaisella tasolla illasta toiseen viime kaudella ennen ikävää loukkaantumistaan. Itävaltainen merkkautti kuusi maalia ja kaksi syöttöä ennen keväällä tullutta polvivammaa. Nyt kun hän on toipunut jälleen pelikuntoon, on 32-vuotiaalla Tedescolla lisää vaihtoehtoja kokoonpanovalintojen ja pelitaktiikoiden suhteen.

Vaikka Goretzka, Nastasic ja Schöpf syventääkin Schalken rosteria entisestään, on sokerina pohjalla silti vielä muutakin. Nimittäin Breel Embolo. Sveitsiläishyökkääjä ostettiin Baselista viime kaudeksi jopa 22,5 miljoonan euron siirtosummalla Saksaan. Ratkaisupelaajaksi kaavailtu Embolo loukkaantui kuitenkin vakavasti jo lokakuussa, joutuen sivuun jopa 11 kuukaudeksi vaikean nilkkamurtuman takia. Nyt miehen jalka on kunnossa, mutta omalle tasolleen sveitsiläinen ei ole vielä päässyt. Herkkyys ja vire loistavat vielä poissaolollaan, mutta oletettavaa on, että lahjakas kärkimies löytää pian jälleen kulmahampaansa ja alkaa tehdä tulosta hyökkäyksessä.

Joukkue parempi kuin osiensa summa

Tedesco on pystynyt rakentamaan joukkueeseensa tervehenkisen kilpailutilanteen, jonka ansiosta Schalken suoritustaso kentällä ei putoa vaikka pelaajistoon tehtäisiin muutoksia. Nuori, Saksassa valmennusoppinsa saanut italialainen on pystynyt luomaan verrattain nimettömästä ryhmästä toimivan yksikön, joka on selkeästi tällä hetkellä parempi kuin osiensa summa.

Tedescon joukkue pelaa vahvuuksillaan, eivätkä pelaajat pyöri kentällä vain virheitä jatkuvasti peläten. Roolitukset ovat selkeitä ja niitä toteutetaan hyvin. Esimerkiksi Franco Di Santoa ja Guido Burgstalleria ei voi hyvällä syylläkään pitää Bundesliigan pelottavimpana kärkiparina, mutta he ovat molemmat esiintyneet edukseen ja varsinkin Burgstaller tekee valtavat määrät työtä prässätessään vastustajia.

Domenico Tedescon alku Schalken peräsimessä on ollut menestyksekäs. (Kuva: AOP)

Toisin kuin rakas vihollisensa Dortmund, Schalke näyttää todella hyvältä tällä hetkellä. Joukkueet ovat kuntopuntarin ääripäissä, matkalla yhä kauemmaksi toisistaan. Schalken edellinen tappio on kahden kuukauden takaa. Dortmund sen sijaan on voittanut edellisestä yhdeksästä pelistään vain yhden. Viidestä viimeisimmästä ottelusta saldona on neljä tappiota ja tasapeli.

Lauantaina pelattavan derbyn asetelmat ovatkin mielenkiintoisemmat kuin aikoihin. Dortmundissa valmentaja Peter Bosz alkaa olla jo selkä seinää vasten. Hollantilainen luottaa orjallisesti jo äidinmaidon mukana omaksuttuun 4-3-3 taktiikkaansa, vaikka se on näyttänyt ajoittain suoranaiselta itsemurhafutikselta. Tedescon ryhmitys sen sijaan taipuu tilanteesta riippuen kivuttomammin 3-4-3 tai 5-4-1 muotoihin.

Kumpi uusista Bundesliiga-valmentajista poistuu voittajana ensimmäisestä Revierderbystään? Paineet ovat Dortmundilla ja valmentaja Boszilla. Ei välttämättä ole kaukaa haettua, että 54-vuotias hollantilainen kokisi lauantaina samanaikaisesti kaksi Revierderbyä.

Nimittäin ensimmäisen ja viimeisen.

Artikkelikuva: All Over Press

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!