Minne siirtyy Saksan maajoukkueen ja RB Leipzigin ykköshyökkääjä Timo Werner? – Tässä on nuoren maalipyssyn todennäköisimmät vaihtoehdot

Viaplay LogoBundesliiga-kausi 2018-19 on jännittävämpi kuin vuosiin, seuraa kaikki huippuottelut suorina lähetyksinä Viaplay-palvelussa.

RB Leipzigin Timo Werneristä on puhuttu jo muutaman vuoden ajan tulevaisuuden ykköshyökkääjänä Saksan maajoukkueelle. Tammikuun siirtoikkunan ollessa auki onkin kiehtovaa spekuloida, missä 22-vuotias kärkimies tulee ottamaan seuraavan askeleen urallaan seurajoukkuetasolla? Useat eri huippuseurat ovat ilmoittaneet kiinnostuksestaan nuoreen kiituriin, mutta onko maisemanvaihto realismia lähiaikoina? Oli ratkaisu mikä tahansa, se tapahtunee aikaisintaan kesällä.

Tölkkiseurassa valokeilaan

Kesällä 2016 Wenerin jalkapalloura otti ison ja ratkaisevan harppauksen eteenpäin, hänen siirryttyään lapsuuden suosikkiseurastaan VfB Stuttgartista nykyisen työnantajansa Rasenballsport Leipzigin riveihin. Red Bullin omistama uusioseura oli noussut Bundesliigaan nopealla tahdilla ja se värväsi useita lupaavia nuoria pelaajia, kuten Naby Keita, Dayot Upamecano, Oliver Burke ja Werner.

Heti ensimmäisellä pääsarjakaudellaan Leipzigin onnistui haastaa Bayern München mestaruustaistossa ja nousta muun muassa Borussia Dortmundin ohi sarjan toiselle sijalle. Odottamattoman hyvän sesongin myötä seura pääsi heti ensiyrittämällä mukaan myös Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Yksi menestyksen takuumiehistä oli Werner, joka paukutti pelaamassaan 31 sarjaottelussa 21 maalia ja tarjoili seitsemän syöttöä. Vaarallinen hyökkääjä iskeytyi sen myötä ryminällä isomman yleisön tietoisuuteen.

Vahva 2016-2017 kausi Leipzigissä avasi ovet myös Joachim Löwin valmentamalle maajoukkueeseen, jossa Werner debytoi maaliskuussa 2017. Nyt maaotteluita on kertynyt jo 23 ja näissä otteluissa nuori saksalainen on osunut yhdeksän kertaa, vaikka maajoukkue itsessään rypee lähihistoriansa pahimmassa alemmuustilassa.

Tällä hetkellä vaikuttaa ilmeiseltä, että hyökkääjä vaihtaisi maisemaa lähitulevaisuudessa, mahdollisesti tulevana kesänä. Hänen sopimustaan on jäljellä vielä puolitoista vuotta ja spekulaatiot uudesta osoitteesta vellovat jo Saksassa.

Kaikki tiet vievät Bayerniin?

Ei liene yllätys kenellekään, että Bayern Münchenin on kerrottu olevan kiivaasti maalipyssyn kintereillä. Käytännössä jokainen junioreista tähtipelaajaksi ponnistanut nuori pelaaja Bundesliigassa joutuu – tai pääsee – Bayernin kiinnostuksen kohteeksi ennemmin tai myöhemmin. Säbener Strassen toimistossa on ympyröity Wernerin nimi yhtenä parhaimmista vaihtoehdoista baijerilaisten hyökkäyksen kärkeen. Pelaajan agentti on kertonut müncheniläisseuran tavoitelleen nuorta Werneriä jo ennen tämän Leipzigiin siirtymistä.

Werner itse kommentoi Saksan Sky Sportsille jokin aika sitten seuraavaa:

– Olen viettänyt mukavat kaksi ja puoli vuotta Leipzigissä, joten se on yksi vaihtoehto myös ensi kaudelle. Muitakin vaihtoehtoja on, mutta jos vaihdat seuraa Saksan sisällä, vain yksi joukkue tulee kyseeseen.

Tuo lause paljasti kenties enemmän kuin oli tarkoitus ja FC Bayern on yksi todennäköisimmistä vaihtoehdoista Wernerin uudeksi seuraksi.

Bayern Münchenia valmentavalle Niko Kovacille kelpaisi Timo Werner todennäköisesti mainiosti. (Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

Ehkä sittenkin Englannin Valioliiga ja Liverpool?

Aina siitä asti kun Jürgen Klopp saapui Valioliigaan vuonna 2015, Bundesliigan tähtipelaajia on alettu yhdistää entistä voimakkaammin saksalaisluotsiin. Eikä yhteyttä Kloppin kotimaahan ole syytä väheksyä, sillä hän on tiuhaan etsinyt lupauksia Bundesliigasta. Se onkin toki luonnollista, tunteehan 51-vuotias valmentaja sarjan läpikotaisin. Hän on jo hankkinut puolustajia, keskikenttäpelaajia ja jopa maalivahdin. Miksipä hän ei siis voisi olla vielä yhden kärkipelaajan kintereillä?

Huhujen mukaan Liverpool olisi tarkkaillut Werneriä pieteetillä jo pidemmän aikaa, etenkin kun on selvää ettei Divock Origin ja Daniel Sturridgen varaan voi laskea paljoakaan. Yhteys Werneriin luotiin ensimmäisen kerran jo viime kesänä ja on täysin mahdollista, että Merseysiden punaiset tekevät jossain vaiheessa vielä konkreettisen tarjouksen saksalaisesta.

Lisäksi huomionarvoista on se, että Leipzig haluaisi todennäköisesti kaupata pelaajansa ulkomaille eikä pahimmalle vastustajalleen Bayern Münchenille. Myös vanha seurakaveri Keita olisi selkeä houkutin ja vähentäisi varmasti Wernerin kynnystä siirtyä Englantiin. Werner-aspekti tuo samalla myös yhden mielenkiintoisen lisänäkökulman Bayernin ja Liverpoolin väliseen tulevaan Mestarien liiga-ottelupariin.

Naby Keita pelasi RB Leipzigissä Wernerin seurakaverina, eikä olisi ihme vaikka kaksikon tiet vielä yhtyisivät Liverpoolissa. (Lynne Cameron/Getty Images)

Uusi jatkosopimus Leipzigin kanssa riippuu täysin tämän kauden menestyksestä

Ainakin teoriassa on myös mahdollista, että Werner tekisi uuden jatkosopimuksen Leipzigin kanssa. Seurajohto on antanut pelaajalleen aikaa ensi kesäkuun alkuun saakka pidentää kesällä 2020 umpeutuvaa sopimustaan. Leipzig ei nimittäin halua aloittaa seuraavaa kautta ilman uutta diiliä tähtipelaajansa kanssa, jotta sille ei käy kuten esimerkiksi Schalkelle on tavannut käydä liian usein. Se ei halua menettää pelaajaansa – jonka markkina-arvo huitelee 65 miljoonan euron kieppeillä – muualle ilmaiseksi. Huhujen mukaan Werner olisi äärimmäisen turhautunut Leipzigin surkeisiin otteisiin europeleissä ja se on yksi syy joka puoltaisi miehen lähtöhaluja itäsaksalaisseurasta.

Wernerin tiedetään kuitenkin arvostavan ensi kesänä valmennusvastuun ottavaa Julian Nagelsmannia ja on kertonut halustaan pelata tämän joukkueessa. Hyvin todennäköisesti jatkosopimuksen kohtalo riippuu tölkkiseuran kevään Bundesliiga-menestyksestä. Jos seura yltää Mestarien liigaan tai edes Eurooppa-liigaan, voi yhteisen taipaleen odottaa jatkuvan vielä. Mikäli europelit jäävät haaveeksi, lienee Wernerin maisemanvaihto tulevana kesänä saletti.

Dortmund ei ole enää vaihtoehto, mutta kenties Tottenham tai Real Madrid?

Vielä vähän aikaa sitten myös Dortmundin kerrottiin olevan äärimmäisen kiinnostunut Stuttgart-kasvatin palveluksista, mutta jalkapallolehti Kicker uutisoi, että Werner ei olisi enää seuran hankintalistalla. Lucien Favren peluuttamasta 4-2-3-1 muodostelmasta ei olisi tarjolla hänelle optimaalista paikkaa ja Dortmundin tähtäimessä olisi ennemminkin uusi laitapelaaja tai vaihtoehtoisesti Werneriä selvästi fyysisempi keskushyökkääjä. 

Tottenham on toinen Valioliiga-seura, joka on tarkkaillut saksalaishyökkääjää jo hyvän aikaa. Tosin, manageri Mauricio Pochettino lienee etsimässä uutta hyökkääjää jo tässä tammikuun siirtoikkunassa ja se taas ei istu lainkaan Wernerin eikä Leipzigin suunnitelmiin. Sama pätee Real Madridiin, joka espanjalaislehti AS:n mukaan olisi tutkaillut Leipzig-pelaajaa, mutta koska seura ei aio odottaa siirtoa ensi kesään asti, on siirto espanjalaisjättiin varsin epätodennäköinen.

Oli Wernerin seuraava siirto jalkapalloilijan uralla minkälainen hyvänsä, varmaa on ainakin se, että Saksan maajoukkueen ykköshyökkääjällä on varaa valita seuraava palkanmaksajansa.

Artikkelikuva: Getty Images

Lähteet: Sky Sports, Kicker, AS, Transfermarkt