Liverpooliin siirtyvän Naby Keitan päätöskausi Leipzigissä on ollut kauniiden maalien ja pelikieltojen sävyttämä

Faneille.com LogoKiinnostaako futiksen MM-kisat paikan päällä? – Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!

Kun Naby Keitan tulevasta siirtymisestä Valioliigaan ja Liverpooliin sovittiin viime elokuussa, vaikutti se kummankin osapuolen kannalta loogiselta ratkaisulta. Liverpool on kaivannut systeemiinsä sopivaa dynaamista pelintekijää ja ollut siksi hanakasti keskikenttäpelaajan kintereillä. Myös Keita itse on janonnut uutta askelta joka veisi hänet urallaan eteenpäin. RB Leipzig halusi pitää pelaajansa kuitenkin vielä tämän kauden riveissään, jonka vuoksi Liverpoolin oli tyydyttävä kompromissiratkaisuun, siirron toteutuessa vasta nyt heinäkuun alussa.

Leipzigin kannalta on ollut harmillista, että joukkueen tähtipelaaja lienee odottanut pelien päättymistä jo hyvän aikaa. Tältä ajatukselta ei voi välttyä kun on seurannut Keitan peliesityksiä Bundesliigassa.

Tällä kaudella Keitan peliaika on jäänyt edelliskautta selvästi vähäisemmäksi. Osaltaan syynä on guinealaisen ailahtelevat peliesitykset, mutta suurimpana syynä on – kenties yllättävää – kurinpidolliset toimet. Keita on ajettu ulos kentältä kahdesti tämän kauden Bundesliigassa ja joutunut jättämään pelejä väliin myös korttitilin täyttymisen vuoksi. Kaikkiaan hän on ollut sivussa kuudesta Leipzigin ottelusta, mikä on vaikuttanut suoraan tölkkiseuran peliesityksiin. Ylä- ja alamäkiä tarponeelle joukkueelle tähtipelaajan ulosajot eivät ole olleet hyväksi.

Naby Keita on kerännyt varoituksia tällä kaudella. (Kuva: Boris Streubel/Bongarts/Getty Images)

Keita tuli Leipzigiin kesällä 2016 ”sisaryhtiö” Red Bull Salzburgista. Hänet haluttiin vahvistamaan juuri Saksan pääsarjaan noussutta, toista Red Bull-konsernin seuraa. 24 miljoonan euron siirtosumma oli hyvin muodollinen, omistajaportaan siirrettyä rahat käytännössä vain taskusta toiseen.

Kausi 2016-2017 oli jättimenestys niin Leipzigille, kuin myös Keitalle itselleen ja melko pian alettiin huhuilla Jürgen Kloppin ja Liverpoolin olevan erittäin kiinnostuneita hankkimaan nerokas keskikenttäpelaaja Anfield Roadille. Kaksi ensimmäistä sopimustarjousta eivät tuoneet tulosta, mutta kolmas kerta toden sanoi ja seurat pääsivät lopulta yhteisymmärrykseen siirron ehdoista. Leipzig-talismaani päättäisi kauden Saksassa ja siirtyisi Luoteis-Englantiin kesällä 2018.

Etukäteen ajateltuna Keitaa on helppo pitää täydellisenä valintana rytmittämään Liverpoolin keskikenttää. Kloppin intensiivisessä prässipelissä on paljon samoja elementtejä kuin Ralph Hasenhüttlin pelisysteemissä Leipzigissä. Silti Keitan kokemattomuus nousee esiin mietittäessä hänen soveltuvuuttaan Englantiin. 23-vuotiasta ei nimittäin olla vielä testattu äärimmäisellä huipputasolla. Englannissa ottelutahti on kiivaampi kuin Saksassa ja esimerkiksi joulukuussa pelejä tahkotaan kiivaalla aikataululla toisin kuin Bundesliigassa, jossa tuohon aikaan siirrytään noin kuukauden päivät kestävälle talvitauolle. Rasitus kasvaa ja nuoren pelaajan paineensietokyky joutuu ensi kaudella puntariin, odotusten ollessa jo nyt Merseysidella huipussaan. Toki huippusuoritukset debyyttikaudella Valioliigassa hiljentäisivät kaikki epäilijät tehokkaasti.

Tämä Bundesliiga-kausi on sujunut Keitan osalta kaksijakoisesti. Huippuluokan suorituksia, näyttäviä kaukolaukausmaaleja ja oivaltavaa pelinrakentelua on seurannut isoja, hölmöjäkin, virheitä. Toisaalta virhealttius toki sinänsä on sopinut täydellisesti Leipzigin kaudenkuvaan. Välillä saksalaismedioissa spekuloitiin jopa sillä, että Hasenhüttlin tulisi jättää Keita pois pelaavasta kokoonpanosta, jotta luotsi saisi vakautettua epätasaisesti suorittavan joukkueensa.

Eikä ihme, sillä tällä kaudella guinealaisen pelistä on puuttunut luotettavuus. Ennen otteluita on voinut vain arvailla, mitä on luvassa. Nähtäisiinkö kentällä viime kaudelta tuttua upeaa ja aktiivista box-to-box pelaamista, vaiko kenties tarpeetonta höntyilyä, koohottamista ja huonosti ajoitettuja taklauksia.

Keitan saldo ennen Bundesliigan päätöskierrosta on kuusi maalia ja viisi maalisyöttöä 26:ssa ottelussa. Pisteet eivät kerro aivan kaikkea ja tehotilastoa voidaan pitää varsin kelvollisena kuudentena majailevan leipzigiläisjoukkueen keskikenttäpelaajalle. Valmentaja Hasenhüttl on suonut osittaisia vapauksia puolustuspelaamisen suhteen Keitalle, mistä itävaltalaisluotsi saa sulan hattuunsa. Tämän ansiosta Keita on päässyt toteuttamaan itseään hyökkäyssuuntaan tehokkaammin. Hänen luovuus näyttäytyy viimeisellä hyökkäyskolmanneksella hienosti, mutta vastaavasti turhan usein puolustusvelvoitteista on tullut lipsuttua.

Kolme punaista ja seitsemän keltaista korttia Bundesliigassa ja Saksan cupissa tekevät Keitasta yhden eniten kortteja keränneistä pelaajista Saksassa tällä kaudella. Olisiko yksi syy kurinalaisuuden puuttumiseen se, että kun siirto Liverpooliin on jo varma, ei ajatukset ja sydän ole enää Leipzigissä sataprosenttisesti?

Keita on pelannut tällä kaudella aiempaa ylempänä hyökkääjien tukena ja intensiivinen prässipelaaminen on poikinut lukuisia varoituksia. Taktisesti taitava ja aggressiivinen paineistaja on Kloppin työkalupakkiin ihanteellisesti sopiva pelaaja. Hermokontrolli ja ajoittainen tarpeeton aggressiivisuus ovat kuitenkin heikkouksia Keitan pelissä, mutta parhaimmillaan hän todella saa parhaan irti myös kanssapelaajistaan.

Jos maalailee piruja seinille, voi nähdä guinealaisen muodostuvan vielä ongelmapelaajaksi Kloppille juuri näiden heikkouksien johdosta. Kolikon toisella puolella on kuitenkin myös valtavasti hyvää. Jos erinomaisena ihmiskäsittelijänä tunnettu saksalaisvalmentaja osaa käsitellä Keitaa oikein, tulee hän olemaan eittämättä Liverpoolin avainpelaajia ensi kaudella.

Artikkelikuva: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images