Orvon pakolaispojan matka jalkapalloammattilaiseksi – HSV:n Bakery Jatta löysi kodin Hampurista

Kerroimme viime syksynä Werder Bremenin Ousman Mannehista, joka tuli pakolaisena Saksaan ja ylsi lopulta jopa bremeniläisseuran ykkösjoukkueen avauskokoonpanoon asti. Bundesliigassa saatiin todistaa keväällä myös toista vastaavanlaista tuhkimotarinaa.

Kokematon nuorukainen vakuutti uudessa ympäristössä

Kun Bakery Jatta pääsi testattavaksi Bundesliiga-seura HSV:n harjoituksiin alkuvuodesta 2016 Hampurissa, ei hän ollut nähnyt lunta vielä koskaan aiemmin. Ikää nuorukaisella oli tuolloin vasta 17 vuotta ja matkaa kotimaahansa 6000 kilometriä.

Gambialainen teinipoika oli vasta vähän aikaisemmin tullut maasta, jossa alhaisin keskilämpötila pyörii noin 24 celsiusasteen tietämissä. Nyt hän näytti osaamistaan aikuisten miesten keskellä, seitsemän asteen pakkasessa Hamburger SV:n harjoituskentällä. Hyökkääjänä ja keskikenttäpelaajana ahkeroinut Jatta teki vaikutuksen joukkueen silloiseen päävalmentajaan, Bruno Labbadiaan, joka halusikin tarjota nuorelle pelaajalle sopimusta HSV:n juniorijoukkueeseen. Ensin piti kuitenkin odottaa viisi pitkää kuukautta, kunnes hän täyttäsi 18-vuotta, kesäkuussa 2016.

Ennen Hampuriin saapumistaan Jatta ei ollut koskaan pelannut jalkapalloseurassa aiemmin. Hän oli kyllä tottunut pelaamaan pihafutista kotinsa vieressä Gambiassa muiden lasten tapaan, mutta organisoitu ja määrätietoinen harjoittelu oli nuorukaiselle täysin uutta ja vierasta.

Jatta joutui pakenemaan diktatorismin runtelemasta kotimaastaan Eurooppaan vuonna 2015. Maan itsevaltainen johtaja Yahya Jammeh hallitsi kaikkea mediasta lähtien, kriminalisoi homoseksuaalisuuden ja vannoi katkovansa päät jokaiselta homolta. Lisäksi diktaattori väitti pystyvänsä parantamaan maassa vellovan HIV-ongelman luonnollisilla yrttihoidoilla.

Vaikeuksien ja mutkien kautta Hampuriin

Jatta jätti kotinsa paremman elämän toivossa. Hän kulki uuvuttavan matkan aavikon ja merten yli, läpi Italian ja aina Saksaan saakka. Hän saapui lopulta Bremeniin, mukanaan vain yksi pieni laukku jossa oli kantoi koko omaisuuttaan. Jatta sijoitettiin Lothar Kannerberg-Akatemiaan. Alkoholisoituneen entisen nyrkkeilijän nimeä kantanut keskus auttoi nuorisorikollisia ja pakolaisia sopeutumaan paikalliseen yhteisöön.

Akatemiassa urheilu kuului kiinteänä osana jokapäiväiseen toimintaan ja Jattan atleettisuus huomattiin nopeasti. Akatemian kontaktien avulla Jatta löysi itselleen oman agentin. Tämä neuvottelikin gambialaiselle sopimusta kaupungin jalkapallojoukkueeseen, Werder Bremeniin, josta hänelle tarjottiin kuitenkin vain alustavaa sopimusta.

Jatta ei tarttunut tarjoukseen, vaan päätti kokeilla muualta. Hän vieraili Hampurissa HSV:n testattavana, josta toivoi saavansa pysyvän sopimuksen. Jatta ymmärsi sen olevan tärkeää oleskeluluvan saamiseksi Saksasta.

Kokemuksen puute ei muodostunut kynnyskysymykseksi ja hampurilaiseura tekikin gambialaisen kanssa kolmen vuoden sopimuksen tämän täytettyä 18-vuotta viime kesänä. Samalla hänen oleskelulupaansa jatkettiin vuoteen 2019 saakka.

Onnellinen Jatta kiitti luottamuksesta, tehden heti kaksi maalia syksyllä debyyttiottelussaan HSV:n juniorijoukkueen paidassa.

– Vain jalkapallojumalat voivat kirjoittaa tällaisia tarinoita, valmentaja Dirk Kunert totesi pelin jälkeen haltioissaan Bild-lehdelle.

Jatta iski 15 junioripelissä yhteensä 14 maalia ja antoi kolme maaliin johtanutta syöttöä, mikä avasi hänelle paikan HSV:n ykkösjoukkueeseen. Pakolaisena Saksaan tullut nuorukainen pääsi tekemään Bundesliiga-debyyttinsä viime keväänä, huhtikuun 16.päivä, ottelussa Werder Bremeniä vastaan.

Jatta ei mielellään puhu menneisyydestään, vaan tähtää tulevaisuuteensa. Hän opiskelee edelleen Saksan kieltä ja totuttelee elämään uudessa kodissaan.

– Kasvoin ilman vanhempiani. Olosuhteet Afrikassa olivat todella huonot. Tiesin että minun oli suoriuduttava vaikeasta ja vaarallisesta pakomatkasta, jotta saisin uuden mahdollisuuden. Tähän mennessä olen ehtinyt kokea jo monia vaaroja. On ollut vaikeaa, mutta nyt haluan katsoa vain eteenpäin, hän kertoi HSV:n kotisivujen haastattelussa.

Jatta teki sponsorisopimuksen myös vaatejätti Adidaksen kanssa, minkä ansiosta hän pystyi lahjoittamaan peliasuja ja palloja toisille gambialaisille pakolaisille, jotka olivat edelleen Bremenissä. Vaikka Jatta tekee kaikkensa tullakseen osaksi saksalaista yhteiskuntaa, hän ei silti ole unohtanut juuriaan.

Bakery Jatta on päässyt pelaamaan äänekkäiden HSV-kannattajien edessä Volksparkstadionilla. (Kuva: Getty Images)

Tavoitteena pysyvä paikka avauskokoonpanosta

Kesäkuussa 19-vuotta täyttänyt Jatta pitää esikuvanaan Barcelonan supertähteä, Neymaria. Hän pääsi kentälle viime keväänä yhteensä kuudessa Bundesliigan ottelussa ja sai paljon kehuja otteistaan sarjapaikastaan taistelleessa seurassa, vaikka ei maalinteossa ylimmällä tasolla vielä ole onnistunutkaan. Ja vaikka Jattan vuosi sitten halunnut valmentaja Labbadia olikin ehtinyt jo saada potkut seurasta, on myös nykyinen luotsi Markus Gisdol ollut tyytyväinen gambialaisen panokseen. Jattan kyky pelata joko hyökkääjän tontilla tai keskikentällä vakuuttivat valmentajan.

Kuusi pelattua peliä lienee kuitenkin vasta alkua. Spekulaatioita on esitetty, olisiko Jattan parempi siirtyä lainasopimuksella johonkin pienempään seuraan saadakseen enemmän peliaikaa, mutta 19-vuotias on vakuuttanut olevansa tyytyväinen nykytilanteeseen. Hän on valmis taistelemaan paikastaan.

Taisteleminen onkin se, mitä pakolaispoika on tehnyt läpi elämänsä. Jatta on ylittänyt esteitä yksi toisensa jälkeen. Lainasiirrolle ei ole tarvetta, sillä gambialainen on valmiina ylittämään loputkin vakiopelipaikkaan vaadittavat esteet.

Artikkelikuva: All Over Press

Lähteet: WhoScored.com, Bild.de, Goal.com, Bundesliga.com