Kommentti: Kölnin Jonas Hector osoitti, että todellista seurauskollisuutta löytyy vielä jalkapallosta

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Poikkeuksellisen hienosti sujuneen viime kauden jälkeen 1. FC Köln on sukeltanut nyt karulla tavalla tällä kaudella. Saksalaisseura ylsi viime kauden otteittensa myötä sensaatiomaisesti Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen täksi kaudeksi – hyvin pitkälti 25 maalia tehneen maalitykki Anthony Modesten ansiosta – ja se pääsi koko kaupungin riemuksi kokemaan neljännesvuosisadan tauon jälkeen europelihuumaa.

Vaikka mainittavaa menestystä ei ”torstai-liigassa” lopulta tullutkaan, onnistui Kölnin kukistaa muun muassa neljän parhaan joukkoon nyt yltäneen Arsenalin omalla RheinEnergie Stadionillaan. Kotimaan sarjassa ilonaiheet ovat kuitenkin olleet todella vähissä ja Kilipukkien meno on ollut karmaisevaa läpi sesongin. Köln on kerännyt 31:ssa Bundesliigan ottelussa vaivaiset 22 pistettä ja se majailee koko sarjan viimeisenä. Seuraa on pidetty varmana putoajana jo pitkän aikaa ja organisaation kohtalo sinetöitynee matemaattisestikin jo tulevana viikonloppuna.

Huippukauden pelanneen ranskalaisen Modesten lähteminen Kiinaan ison rahan perässä oli luonnollisesti valtava takaisku, mutta siitä huolimatta karnevaalikaupungin joukkueelta oli lupa odottaa enemmän. Tarpomisestaan huolimatta Köln on yksi suurimmista ja merkittävimmistä seuroista Saksassa ja nyt se joutuu taas parin vuoden tauon jälkeen valmistautumaan elämään toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Normaalisti putoamisen sattuessa, kuvioon kuuluu missä tahansa liigassa, että suurimmat tähdet vaihtavat nopeasti maisemaa. Tai jos rumasti sanotaan – jättävät uppoamaksi luulemansa laivan. Kölnin kohdalla voidaan puhua todellisesta lottovoitosta, kun profiilipuolustaja Jonas Hector allekirjoitti pitkän – vuoteen 2023 saakka yltävän – jatkosopimuksen Kilipukkien kanssa. Useiden suurseurojen tavoittelema Hector on myös Joachim Löwin valmentaman Saksan maajoukkueen ykkösvaihtoehto vasemman puolustajan tontille ensi kesän MM-kisoihin ja hänen palveluistaan on ollut pitkin kautta kiinnostunut Barcelonan, Liverpoolin ja Juventuksen kaltaiset jättiläiset.

Hector olisi jossain muualla saanut satavarmasti mahdollisuuden pelata valokeilassa Mestarien liigaa ja taistella pokaaleista ensi kaudella, mutta kaikesta tästä huolimatta vuodesta 2010 saakka Kölniä edustanut pelaaja valitsi toisen tien, jatkaen yhteistä taivalta tärkeimmäksi kokemansa seuran kanssa. Samalla hän osoitti, että lojaalisuutta on yhä olemassa.

Jatkosopimus on hyvä muistutus valtavaksi kasvaneessa jalkapallobisneksessä, että edelleen on olemassa pelaajia, jotka pysyvät uskollisina seuralleen myös silloin, kun se kohtaa vaikeampia aikoja. Niitä, jotka rakastavat ja palvelevat omaa seuraansa ehdoitta, myös silloin kun se eniten apua tarvitsee. Tilanne muistuttaa vähän italialaislegenda Gianluigi Buffonin ratkaisua jäädä Juventukseen, kun torinolaisseura pudotettiin Serie B:hen suuren sopupeliskandaalin seurauksena vuonna 2006.

Hectorin viesti Kölnin kannattajille oli koskettava ja sydämet sulattava:

— 1. FC Köln on tarjonnut minulle polun aluesarjasta aina maajoukkueeseen saakka. Olen todella kiitollinen ja kasvanut tähän seuraan kiinni ja tunnen elämäni Kölnissä erittäin mukavaksi, Hector viestitti seuran omilla nettisivuilla.

SV Auersmacherista Kölniin siirtynyt Hector pelasi ensin kaksi kautta seuran alle 21-vuotiaiden joukkueessa, josta lupaava puolustaja nousi kesällä 2012 edustusmiehistöön. Maajoukkueen laitapakin roolistaan huolimatta hän pelaa usein Kölnissä myös keskikentän keskustassa. Hectorin arvostuksesta ja johtajuudesta kertoo varakapteenin virka, joka monipuoliselle 27-vuotiaalle pelaajalle on suotu.

— Ei olisi ollut mikään ongelma vaihtaa johonkin toiseen seuraan kuluvan kauden jälkeen, mutta se ei olisi tuntunut oikelta. Viime viikkojen aikana oli paljon keskusteluita eri suuntiin ja minulla oli paljon aikaa miettiä asioita. Päätös oli lopulta selvä: Minä kuulun FC Kölniin ja haluan aloittaa myös ensi kauden tämän joukkueen ja näiden kannattajien kanssa, hän jatkoi.

Kun kesäkuun puolivälissä alkavien Venäjän MM-kisojen osallistujamaiden alustavat kokoonpanot julkistetaan toukokuun 14.päivä, löytyy Die Mannschaftin tähtiä vilisevästä pelaajaluettelosta yksi pelaaja, jonka nimen ja seurajoukkueen perässä on maininta ”2. Bundesliiga”. Sarjataso ei luonnollisesti tietenkään ole mikään este menestykselle. Vuonna 2006 Saksan kotikisoissa isäntämaan riiveissä pelasi Lukas Podolski, joka edusti myös tuolloin pääsarjasta pudonnutta Kölniä. ”Prinz Poldi” valittiin kuitenkin 12 vuotta sitten lopulta turnauksen parhaaksi nuoreksi pelaajaksi.

Kaksi vuotta sitten Ranskan EM-kisojen puolivälierässä Hector laukoi ratkaisevan maalin rangaistuslaukauskisassa Italiaa vastaan, joka toi Saksalle välieräpaikan. Vielä ei tarvitse spekuloida sillä, minkälaisiin urotekoihin puolustaja mahdollisesti yltää Venäjällä tänä kesänä.

Yksi asia on silti varmaa. Jalkapallo tarvitsee Hectorin kaltaisia pelaajia.

Artikkelikuva: Getty images

Lähde: fc.de