Kovien panosten Bundesliigassa läikkyi viikonloppuna yli — Kolmea seuraa uhkaa sanktiot fanien käytöksen vuoksi

Panosten sekä jännitteiden kasvaessa ja kauden loppuhuipennuksen lähestyessä, myös kannattajat elävät tällä hetkellä veitsenterällä seuratessaan omien joukkueidensa taivalta. Upeasta kannattajakulttuuristaan tunnetussa Bundesliigassa läikkyi kuitenkin muutamalla paikkakunnalla yli.

Saksan jalkapalloliitto DFB harkitsee kurinpitotoimia 1.FC Kölnille, Eintracht Frankfurtille sekä Hamburger SV:lle viikonlopun kierroksen tapahtumista. Savupommit ja herjaavat banderollit joukkueiden katsomoissa saattavat johtaa sakkoihin kolmen seuran osalta.

DFB (Deutcher Fussball-Bund) ilmoitti maanantaina aloittavansa tutkinnan koskien FC Kölnin, HSV:n sekä Eintracht Frankfurtin isännöimiä otteluita ja vaatii faniensa toimista kirjallisen selvityksen jokaiselta osalliselta seuralta pikaisesti.

Kölnissä osoitettiin mieltä Hoffenheimin omistajaa vastaan

Bundesliiga-kierroksen avanneessa, Kölnin ja Hoffenheimin välisessä perjantai-illan ottelussa, Kölnin ultra-kannattajat protestoivat hävyttömällä tavalla vierasjoukkueen omistajaa, Dietmar Hoppia vastaan.

Kannattajakatsomossa esiteltiin massiivista banneria, johon oli maalattu halpaa huoraa muistuttavan naisen kuva. Verkkosukkahousuisella figuurilla oli SAP-ohjelmistojätin logolla varustettu käsilaukku, sekä kädessään ”syntymätodistus” jossa luki: Nimi: Dietmar Hopp, Äiti: Huora, Isä: Natsi.

Kölnin seurapomo Werner Spinner pahoitteli tapausta jo välittömästi ottelun jälkeen, mm. Kilipukkien virallisella Twitter-tilillä:

— Nämä loukkaukset eivät ole hyväksyttäviä, eivätkä ne heijasta niitä arvoja, joita FC Köln seurana edustaa.

Hoffenheimin leiri ei ymmärrettävästi ollut mielissään tapahtuneesta ja urheilujohtaja Alexander Rosen kommentoikin varsin tiukkasanaisesti asiaa:

— Tämä on uskomattoman röyhkeää. Me olemme nyt saavuttaneet vihalle uuden ulottuvuuden, hän totesi saksalaiselle Bild-lehdelle.

Hopp on tehnyt jättiomaisuutensa ohjelmistovalmistaja SAP:in avulla. Hän osti pienen riutuvan kyläseuran – sen rakkaan, jossa pelasi itse pikkupoikana – ja teki siitä lopulta yhden Saksan tämän hetken kuumimmista joukkueista.

Tarinan voisi äkkiseltään kuvitella olevan romanttinen ja sympaattinen. Myötätuntoa ei ole kuitenkaan herunut. Hoffenheim edustaa Saksan jalkapallossa uutta koulukuntaa. Se on rakennettu puhtaasti kapitalistisella yritysrahalla. Tämä vihastuttaa laajasti perinteisten seurojen, kuten Kölnin, kannattajia.

Jännitettä nosti Kölnissä viikonloppuna myös poliittiset syyt. Saksalainen populistinen oikeistopuolue Alternative Für Deutchland (AfD) piti puoluekokouksensa kölniläisessä Maritim-hotellissa lauantaina. Tämä löi liekkiä entisestään Köln-faneihin, jotka levittivät katsomoon toisenkin Hoppille osoitetun banderollin karulla tekstillä:

”Dietmar, Maritimissa huomenna? Isäsi on varmasti sinusta ylpeä!”

Tekstillä viitattiin Hoppiin Emil-isään, joka kuului toisen maailman sodan aikaan julmaan SA-natsipuolueeseen.

Hampurissa savu keskeytti pelin

Hampurissa HSV:n ultrat järjestivät todellisen pyroshown, sytyttäen runsaasti savupommeja ottelun alkumetreillä. Sankka savu peitti näkyvyyden kentällä niin tehokkaasti, että tuomarin oli keskeytettävä peli usean minuutin ajaksi.

HSV-maalivahti Christian Mathenian takana pohjoiskatsomossa päivystäneet kannattajat aiheuttivat toimillaan todennäköisesti tuntuvan sakkorangaistuksen sarjapaikasta taistelevalle seuralleen.

Yksi mahdollinen skenaario on myös katsomon sulkeminen seuraavassa kotipelissä, mutta tämä ei vaikuta tällä hetkellä varteenotettavimmalta vaihtoehdolta.

Frankfurtissa vihan kohteena poliisi

Pilvenpiirtäjistään tunnetussa Frankfurtissa kotijoukkueen kannattajat ottivat lauantain Augsburg-ottelussa kohteekseen virkavallan. Kotkien äärikannattajia on saanut porttikieltoja stadionilta aiemmin vandalismin vuoksi ja tämä on nostanut uskollisten fanien joukossa voimakasta protestimielialaa.

”Jokaisesta stadion bannista… yksi kuollut poliisi!”

Maalin taakse viritetty kylmäävä viesti ei jäänyt keneltäkään huomaamatta.

Eintracht Frankfurtin johtokuntaan kuuluva Axel Hellmann kertoi Bildille, että seura pahoittelee kannattajiensa käytöstä. Hellmann kävi jo maanantai-aamuna rakentavaa puhelindialogia Frankfurtin metropolin poliisin kanssa.

— Riippumatta siitä, mitä kritisoitavaa heillä olisi poliisia kohtaan tietyistä asioista, tämänkaltainen toiminta nolaa koko yhteisömme totaalisesti, hän sanoi lehdelle.

Eintracht Frankfurtin kannattajat suhtautuvat intohimoisesti omaan seuraansa. (Kuva: Arne Dedert – Pool/Getty Images)

Kölnin, HSV:n ja Frankfurtin kannattajia yhdistää intohimoisen ja aktiivisen kannattajatoiminnan lisäksi se, että kaikilla kolmella seuralla on joukossaan myös ääriaineksia, jotka ovat tulleet tunnetuiksi vuosien saatossa häiriökäyttäytymisestään.

Itse otteluissa Köln joutui tyytymään pistejakoon Hoffenheimin lisäajan tasoituksen takia. Frankfurt nousi Augsburgia vastaan lopulta isoon voittoon. HSV sukelsi nöyryyttävästi sarjajumbo Darmstadtille 1-2 ja teki kauden lopusta itselleen entistäkin vaikeamman.

Lähteet: Kicker, Sport-Bild

Artikkelikuva: All Over Press