Perinteikäs 1.FC Köln pyrkii takaisin parrasvaloihin

Viime vuosien sarjasijoitusten perusteella ei välttämättä tule ajatelleeksi, että 1.FC Köln on yksi Bundesliigan perinteisimpiä ja suurimpia seuroja. Se on kuitenkin pystynyt voittamaan kaksi Bundesliiga-mestaruutta ja yltänyt Saksan cupin finaaliin yhteensä kymmenen kertaa. Cupin voittoja Kölnillä on neljä.

Kölnistä on lähtöisin lukuisia Saksan maajoukkueen entisiä tähtipelaajia, aina Toni Schumaherista ja Pierre Littbarskista lähtien. RheinEnergie-Stadionia kotinaan pitävät kannattajat ovat tunnettuja fanaattisuudestaan, jonka vuoksi tunnelma Kölnin kotipeleissä on yleensä huima.

Vaikka Köln ei ole viime vuosina menestynyt mainittavasti, on seura pyrkimässä kovaa vauhtia takaisin eturiviin. Yksi syy nousujohteisuuteen on selkeä. Kölnin akatemia tuottaa huippulahjakkuuksia tasaiseen tahtiin.

 

Pelaajahautomo

Kölnin juniorityö ei ole saanut niin laajaa tunnustusta kuin esimerkiksi Bayern Münchenin, Schalken tai vaikkapa 1860 Münchenin, mutta sekin on silti pystynyt kehittämään ison liudan huippupelaajia maailmalle.

Lukas Podolski on varmasti kaikkein tunnetuin Kölnin juniorimyllyn läpikäynyt pelaaja. Timo Horn, yksi tämän hetken lupaavimmista saksalaismolareista, sekä maajoukkueeseen vauhdilla noussut Jonas Hector ovat paitsi Kölnin tämän kauden tukipilareita, myös seuran omia kasvatteja.

Köln on myös pystynyt tekemään tiliä myymällä osan nuorista lupauksistaan. Viime vuosien aikana muun muassa Mitchell Weiser, Yannick Gerhardt ja Ron-Robert Zieler ovat jatkaneet eteenpäin Kilipukkien riveistä.

Ei ihme, että Saksan palloliitto antoi jälleen viime arvioinneissaan Kölnin junioriakatemialle huippuarvosanat. Kaupunki sijaitsee erinomaisten yhteyksien päässä ja akatemian koulutusmetodit ovat ainutlaatuiset. Köln myös tarjoaa pelaajilleen runsaasti mahdollisuuksia edustusjoukkueen paidassa.

Monopoliasema auttaa junioreiden värväystä

Nordrhein-Whestfalenin osavaltiossa sijaitseva Köln saa sijaintinsa vuoksi tuntuvan etulyöntiaseman kilpaileviin seuroihin. Reilun miljoonan asukkaan Köln on Saksan neljänneksi suurin kaupunki. Rein-joen varrella majaansa pitävä seura pystyy tarjoamaan huippuluokan fasiliteetit ja muut tarvittavat resurssit harjoittelulle. Laajan talousalueen ansiosta Köln pystyy hyödyntämään suurta pelaajatarjontaa, naaraamalla riveihinsä lupaavia nuorukaisia ja tarjoamaan heille ensiluokkaiset olosuhteet kehittymiselle. Tämä on yksi selkeä ero monien muiden pienempien kaupunkien seuroihin.

Kölnissä sitä vastoin on imua, ja organisaatiossa onkin aina ollut paljon eri taustoista tulevia pelaajia. Seura on kääntänyt monikulttuurisuuden rikkaudekseen. Siinäpä muuten lause, joka tuntuu olevan kirosana nykyajan Suomessa.

Esimerkkinä käyköön juuri aiemmin mainittu Podolski. Kaikkien aikojen tunnetuin Kilipukkien akatemian käynyt hyökkääjä on syntyjään puolalainen, mutta löysi kodin Kölnistä, josta nousi parrasvaloihin ja aina maailmanmestariksi asti.

Unibetin asiakkaana näet kaikki Bundesliigan ottelut Unibet TV:sta
1. Rekisteröidy Unibetille esimerkiksi tästä.
2. Tee talletus. Vetoa sinun ei tarvitse lyödä, ellet niin halua.
3. Valmista – näet nyt matsit Unibet TV:sta. 

Köln saa myös metropolialueen parhaat pelaajat, koska se on kaupungin ainoa 1. tai 2.Bundesliigassa pelaava seura. Paikalliskilpailijoista Fortuna Köln pelaa 3.Liigaa ja Viktoria Köln puolestaan Regionalliigaa tällä hetkellä. Senpä vuoksi FC Köln pystyy nappaamaan käytännössä jokaisen nuoren lupauksen, joka herättää seuran kykyjen etsijöiden mielenkiinnon.

FC Kölnillä on monopoliasema kaupungissa, mitä suurimmalla osalla Bundesliiga-joukkueista ei ole. Esimerkiksi Baijerin alueella Bayern München joutuu – yllätys kyllä – kamppailemaan pelaajista 2.Bundesliigassa pelaavan 1860 Münchenin kanssa, jonne riittää myös tulijoita. Monet pelaajat, jotka tavoittelevat peliaikaa ykkösjoukkueessa nopealla aikataululla, valitsevat 1860:n FC Bayernin sijaan.

Toinen liki samanlainen esimerkki löytyy Hampurista, jossa St.Pauli kilpailee pääsarjajoukkue HSV:n kanssa kiivaasti alueen nuorista kyvyistä. 1860 Münchenin tavoin St.Pauli pystyy tarjoamaan nuorille kyvyille suurempaa roolia ja isompaa vastuuta.

Juniorien kehittäminen on nykyään todella merkittävä osa koko saksalaista jalkapallokulttuuria, ja kilpailu talenteista on kovaa. Tämän vuoksi Köln hyötyy sijainnistaan monia muita Bundesliigan joukkueita enemmän. Seura on iso tekijä alueellaan ja pystyy ottamaan siitä täyden hyödyn irti kilpailijoihinsa verrattuna.

Maalivahti Zieler oli lapsena vielä Viktoria Kölnin pelaaja. Hänen potentiaalinsa tultua ilmi, nuorukainen oli helppo houkutella kaupungin ainoaan suurseuraan, josta Köln myi hänet lopulta eteenpäin Manchester Unitediin, netoten vielä nuoresta miehestä siirtokorvauksen. Todennäköisesti Zielerin ei olisi koskaan tarvinnut siirtyä FC Kölniin, mikäli Viktoria Köln olisi pelannut edes 2.Bundesliiga-tasolla, St.Paulin ja 1860 Münchenin tavoin.

 

Tuntuvasti erilainen

Useimmilla saksalaisilla joukkueilla on oma slogan, joka kuvaa seuran identiteettiä ja jota käytetään markkinoinnissa sekä yhteisöllisyyden luomisessa. Dortmundissa on Echte liebe, ja Bayern Münchenissa Mia San Mia. Dynamo Dresden tunnetaan Im Herzen Vereint -sloganistaan, kuten aikaisemmin kirjoitimme.

1.FC Kölnin slogan on Sbürbar Anders, joka voisi olla vapaasti suomennettuna ”tuntuvasti erilainen”. Motto osuu naulan kantaan, kun sitä vertaa seuran käyttämiin harjoitusmetodeihin.

Kölnillä on käytettävissään iso määrä pelaajia, yhteensä kuudessa eri jalkapallokoulussa, ja se käyttää usein hieman poikkeuksellisia metodeja. Tiukan harjoittelun lomassa pelaajia yritetään motivoida erilaisilla kilpailuilla. Laukaisukilpailut ja pienpeliturnaukset kuuluvat päivittäiseen kulttuuriin Kölnissä. Niiden on tarkoitus tuoda rentoa ja motivoivaa vastapainoa tiukalle ja kurinalaiselle harjoittelulle. Leikkimielisillä kilpailuilla on pyrkimyksenä parantaa joukkuehenkeä ja kehittää samalla pelaajien henkilökohtaista tekniikkaa entisestään.

Motivointi onkin yksi Kölnin akatemian alleviivaamista asioista. He haluavat kasvattaa pelaajista itsenäiseen päätöksiin pystyviä vastuunkantajia. Pelkkä robottimainen taktiikan toteuttaminen kentällä ei kuulu kölniläiseen toimintakulttuuriin.

Kölnin suuri poika Podolski on yksi rennoimmista futareista, jota viime vuosina on kentillä nähty. Hän pelaa hymy huulillaan ja aina isolla liekillä, kadottamatta lapsenomaista iloaan jalkapalloon.

Samaa voi sanoa maalivahti Hornista, jolla on tapana osallistua usein karnevaalikaupunkina tunnetun Kölnin festivaaleihin yhdessä kannattajien kanssa. Kotikaupungin oma poika on ”kuin yksi faneista” ja siksi helppo samaistumisen kohde paikallisille.

 

Alkukausi nosti toiveet Euroopan kentistä

Köln sai upean startin kuluvaan kauteen. Joukkue pelasi syksyllä ilman tappioita seitsemän ensimmäistä kierrosta ja keikkui sarjan kärkipäässä. Kotikenttäetu on ollut merkittävässä asemassa. Kilipukit eivät ole hävinneet koko kaudella kuin yhden ottelun RheinEnergie-Stadionilla. Se tuli edellisessä kotipelissä Bayern Münchenia vastaan.

Tämän hetkinen vire on tosin melko murheellinen. Köln on pelannut nyt voitoitta viisi sarjakierrosta ja sen edellinen voitto on helmikuun alulta, kuuden viikon takaa. Sijoitus sarjataulukossa on seitsemäs, mutta matkaa Eurooppa-liigan karsintapaikkaan on vaivainen yksi piste tällä hetkellä.

Köln kohtaa lauantaina kotonaan Hertha Berlinin. Pääkaupunkilaiset ovat kuuden pisteen erolla viidentenä, joten pisteillä on valtava merkitys kummallekin joukkueelle. Voitolla Köln katkaisisi voitottoman putkensa ja kaventaisi eroa yläpuolellaan oleviin joukkueisiin. Tappio synkistäisi sekä joukkueen moraalia että sen mahdollisuuksia entisestään.

Huikeassa vireessä tällä kaudella ollut Anthony Modeste on Kölnille kaikki kaikessa. Ranskalainen on paukuttanut tähän mennessä jo 19 maalia ja on ylivoimaisesti joukkueen paras maalintekijä. Toiseksi tehokkain, japanilainen Yuya Osako, on osunut vain viisi kertaa maalipuiden väliin, joten on selvää että Köln elää täysin Modesten onnistumisista.

Vaikka joukkueiden väliset ottelut ovat olleet tiukkoja ja tasaisia, on Kölnin edellinen voitto Herthasta peräti viiden vuoden takaa, maaliskuulta 2012. Nyt sillä on ihanteellinen paikka katkaista trendi, berliiniläisjoukkueen rämpiessä viiden vierasottelun mittaisessa tappioputkessa.

 

Artikkelikuva: AOP