Mustana hevosena kauteen lähtenyt FC Schalke 04 oli Bundesliigan piristysruiske syyskaudella

Betsafe LogoBetsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Vuosi on vaihtunut jo uuteen ja sen seurauksena myös Bundesliigassa vietetään vielä perinteistä talvitaukoa. Tämän myötä onkin mainio hetki perata vahvan syksyn pelanneen Schalken alkukausi.

Tavallaan voi vain hämmästellä, että kuinka ihmeessä Schalke on pystynyt rakentamaan nähdyn kaltaisen sukseen tällä kaudella. Ensimmäistä kauttaan Bundesliigassa valmentava, vasta 32-vuotias Domenico Tedesco oli ehkä isoin kysymysmerkki Gelsenkirchenissä kesällä. Tulokasluotsin kykyjä epäiltiin ja kyseenalaistettiin monella suunnalla, eikä poru ainakaan vähentynyt Tedescon haluttua eroon seuralegenda Benedikt Höwedesistä. Maailmanmestari ja kannattajien suursuosikki vaihtoi Schalken värit Juventuksen raitapaitaan, joka aiheutti heti ensimmäisen kriisin poikasen Veltins Arenan saippuaoopperassa. Oli kohtalaisen helppoa kyseenalaistaa kaivoskaupungin seuran mahdollisuudet nousta takaisin huipulle muutaman vuoden alisuorittamisen jälkeen.

Epävarmuutta oli ilmassa vielä ensimmäisten kuuden kierroksen jälkeen. Kuninkaansiniset voittivat otteluista kolme, mutta taipuivat näiden vastapainoksi Hannover 96:lle, Bayern Münchenille sekä TSG 1899 Hoffenheimille. Sen jälkeen tahti muuttui ja Schalke jatkoi Bundesliigan osalta tappioitta koko vuoden loppuun saakka, voittaen viisi kamppailua ja pelaten tasan kuudesti.

Schalken suurin tähti on kiistatta Leon Goretzka. Saksalainen on osunut Bundesliigassa tällä kaudella neljä kertaa, joista upeimpana oli näyttävä vapaapotkumaali 1-1 tasatulokseen päättyneessä ottelussa Bayer Leverkusenia vastaan. 22-vuotias jatkoi tuloksen tekoa myös seuranneessa ottelussa Hertha Berliniä vastaan, jossa hän iski rangaistuspotkusta pelin voittomaaliksi jääneen osuman. Goretzka onkin syyskauden vireensä perusteella myös vakavasti otettava kandidaatti Saksan MM-kisoihin valittavaan ryhmään. Hänen sopimuksensa loppuu tähän kauteen ja on todennäköistä, että Schalke menettää silloin kultakimpaleensa – ellei se tapahdu jo nyt tammikuussa.

Myös Saksan maajoukkuepaidassa esiintynyttä Leon Goretzkaa ollaan viemässä huhuissa moneen suurseuraan. (Kuva: Ian Walton/Getty Images)

Mainz, HSV ja Freiburg taipuivat kaikki Schalken käsittelyssä, mutta Gelsenkirchenin ylpeys joutui tyytymään harmilliseen pistejakoon Wolfsburgia vastaan, lisäajalla syntyneen tasoitusosuman seurauksena. Syyskauden kohokohdasta ei silti ole epäselvyyttä. Ei vaikka se ei tuonut täyttä pistepottia. Tulikivenkatkuinen Ruhrin derby Dortmundia vastaan tuntui silti Schalkelle kuin voitolta, Kuninkaansinisten noustua sillasta neljän maalin takaa tasoihin vaikealla vierasnäyttämöllä SIgnal Iduna Parkilla.

Syyskauden viidestä viimeisimmästä ottelusta Tedescon suojatit pelasivatkin jopa neljä tasapeliä, ainoan voiton tultua Augsburgista. Schalken puolimatkan krouvin sijoitus sarjakakkosena on hieno sijoitus, mutta siitä on myös kiittäminen kilpailijoiden kompastelua. Esimerkiksi Leipzig, Dortmund ja Hoffenheim, joiden odotettiin olevan Bayernin haastajien joukossa, menettivät pitkin syksyä helppoja pisteitä.

Hieman hapuilevan alun jälkeen valmentaja Tedesco on osoittanut olevansa mies paikallaan. Italialainen on kestänyt paineet hyvin ja hän on näyttänyt omaavansa taktista ja psykologista silmää, jonka turvin on mahdollista pitää Schalke kärkipään taistelussa mukana myös keväällä.

Valovoimainen Naldo

Brasilialaispuolustaja Naldo on ollut yksi Schalken valovoimaisimmista pelaajista syyskauden aikana ja nousemassa hyvää vauhtia jo suosikkiasemaan Veltins Arenan yleisön silmissä. Hän oli vastuussa viime hetken tasoitusmaalista Dortmundia vastaan ja toisti tempun myös Eintracht Frankfurtia vastaan. Eikä kyse ole vain maaleista. Hän on pelannut tällä kaudella jokaisen pelin alusta loppuun ja ollut yksi ehdottomista luottopelaajista Tedescon kolmen miehen alakerrassa.

Kesän onnistuneista hankinnoista mainitsemisen arvoinen on myös esimerkiksi Frankfurtista tullut 28-vuotias Bastian Oczipka. Laitapuolustajan suurin ansio tähän mennessä lienee se tosiseikka, ettei Valioliigaan ja Arsenalin riveihin siirtynyttä Sead Kolasinacia ole erityisemmin kaivattu Schalke-leirissä.

Ranskan Nantesista 8 miljoonalla eurolla kesällä saapunut nuori lahjakas Amine Harit on päässyt Bundesliigaan pyörteisiin heti kunnolla. Väkkärä marokkolainen on aiheuttanut nopeudellaan ja teknisyydellään paljon ongelmia vastustajien puolustajille ja on ollut syyskaudella koko sarjan selvästi rikotuin pelaaja. Harit onkin hankkinut joukkueelleen kaikkiaan jo kolme rangaistuspotkua tähän mennessä. Hän oli myös isosti esillä ikimuistoisessa Dortmund-pelissä marraskuussa.

Rückrundella kaikki vielä mahdollista

Vaikka Schalke lähtee Rückrundelle, eli Bundesliigan kevätkaudelle toisena, on silti utopistista odottaa sen pystyvän enää haastamaan sarjakärki Bayernia mestaruustaistossa. Münchenilaisilla on 11 pisteen kaula, eikä viisi viimeisintä Bundesliigan mestaruutta vienyt suurseura enää niin pahasti notkahda, että ero hupenisi kokonaan.

Paikka Euroopan kentillä olisi Schalkelle silti hieno saavutus. Ja europelipaikoista puhuttaessa nimenomaan Mestarien liigan paikka olisi Tedescolle iso sulka hattuun. Se tosin vaatii, että Schalke pystyisi kääntämään syyskauden tulleet lukuisat tasapelit voitoiksi keväällä.

Tammikuun siirtoikkunassa voi tapahtua mahdollisesti mielenkiintoisia asioita. Goretzka tulee väistämättä siirtymään piakkoin Schalkesta isompiin ympyröihin. Vahvojen – mutta toistaiseksi vahvistamattomien – huhujen mukaan Goretzka siirtyisi tulevana kesänä ilmaissiirrolla Bayern Müncheniin, kuten niin moni muukin saksalaislupaus aiemmin. Jos siirto toteutuu, tarkoittaisi se sitä että Bayern olisi pystynyt jälleen vetämään pisimmän korren lukuisien suurseurojen nenän edestä, jotka Goretzkan perässä ovat olleet.

Ja kun kyseessä on nimenomaan Schalke, on kauden loppusijoitus täysin arvailujen varassa vielä. Seura voi aivan realistisesti yltää hyvin neljän parhaan joukkoon, mutta vastaavasti ei olisi maailman suurin ihme, jos se romahtaisi panosten kiristyessä kevään korvalla totaalisesti.

Se tekeekin joukkueesta niin mielenkiintoisen.

Artikkelikuva: All Over Press

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!