Wolfsburgin ja HSV:n kujanjuoksu huipentuu Bundesliigan päätöskierroksella – kumpi pelastuu putoamiskarsinnoilta?

VfL Wolfsburg matkaa lauantaina Bundesliigan päätöskierroksella Hampuriin HSV:n vieraaksi. Seurat ovat sarjataulukossa perätysten ja kummallakin on tavoitteena välttää putoamiskarsintaan joutuminen kaikin keinoin. Panokset eivät enää voisi olla kovemmat. 15. sijalla olevalle Wolfsburgille riittäisi ottelusta tasapeli. Yhden sarjasijoituksen, ja kaksi pistettä perässä oleva HSV tarvitsee voiton kivutakseen turvaan autokaupungin joukkueen yläpuolelle, vielä viimeisellä mahdollisella hetkellä.

Wolfsburg ottaa lauantain pelin jälkeen kuohuvat esiin – tai aloittaa valmistautumisen derbyyn

Wolfsburgin pyrkimyksenä on luonnollisesti päättää kausi lauantaina, mutta mikäli se joutuu karsimaan sarjapaikastaan, on kaksiosaisesta jatko-ottelusta odotettavissa kihelmöivä spektaakkeli. 2.Bundesliigasta on nimittäin vastaan tulossa Eintracht Braunschweig, joka on vanha kiistakumppani naapurikaupungista.

Helatorstaina alkava ottelusarja olisi varmuudella kiihkeä ja kipinöivä derby, joka aiheuttaisi lisäponnisteluja järjestyksenvalvonnan sekä lipunmyynnin suhteen. Tätä skenaariota Volkkari-leirissä ei kukaan halua nähdä toteutuvan.

Nitro-HSV rimaa hipoen elossa päätöskierrokselle

HSV on jälleen monien yllättävien ja jopa surkuhupaisien käänteiden jälkeen ajanut itsensä tilanteeseen, jossa se tasapainoilee kuilun partaalla putoamisen ja säilymisen suhteen. Viimeksi viime lauantaina nähtiin Punahousuille ominaista draamaa, kun HSV tuli 90. peliminuutilla tasoihin ottelussa Schalkea vastaan. Tappio olisi ollut sille jo kohtalokas. Tarinaan sopii luonnollisesti vielä se, että Schalken Sean Kolasinac ehti vielä puskea voittomaalilta näyttäneen osuman kulmapotkusta aivan lisäajan viime sekunneilla, ennen kuin linjatuomari lopulta hylkäsi osuman.

Myös Wolfsburgissa ehdittiin jo pienen hetken ajan juhlia HSV:n tappiota ja sarjapaikan varmistumista, kunnes tuomaristo ilmoitti keskityspallon kiertäneen päätyrajan ulkopuolelta.

Kuin takauma keväältä 2001, vaikkei aivan Schalken traumalle vertoja vetänytkään.

Hampurilaisille putoamistaistelu ei ole mitään uutta, se on ennemminkin osa sen identiteettiä. Mutta kuinka monta kertaa seura pystyy vielä väistämään luodin?

Wolfsburgin viime vuosiin mahtunut menestystä

Autojätti-Wolkswagenin tukema Wolfsburg on perustettu vuonna 1945 ja se on yksi Bundesliigan nuorimpia seuroja. Seura tahkosi ensimmäiset vuosikymmenet alemmilla sarjatasoilla, kunnes vuonna 1997 sen onnistui nousta ensimmäistä kertaa Bundesliigaan. 2000-luku on ollut Wolfsburgille varsin menestyksekäs. Se huipensi kauden 2008-2009 Bundesliiga-mestaruuteen ja myös Saksan cupissa seura on kerännyt kunniaa. Vuosina 2013 ja 2014 Wolfsburg ylsi semi-finaaleihin asti, ennen kuin lopulta 2015 voitti koko cupin. Vielä viime vuoden huhtikuussa Die Wolfen voitti Mestarien liigan neljännesfinaaleissa kotonaan Real Madridin 2-0.

Tämä kausi on ollut kuitenkin jotain aivan muuta. Wolfsburg on räpiköinyt läpi sesongin sarjan häntäpäässä, pääsemättä lentoon missään vaiheessa. Kauteen on mahtunut jo kahdet valmentajapotkut. Lokakuussa monivuotinen käskijä Dieter Hecking sai lähteä. Hänen tilalleen tullut Valerien Ismael puolestaan kengittiin helmikuussa Susien peräsimestä. Nyt Wolfsburgia luotsaava Andries Jonker on yksinkertaistanut joukkueen pelitapaa ja tällä hetkellä Wolfsburgin taktiikkana on käytännössä vain ruokkia kärjessä pelaavaa Mario Gomesia ja toivoa parasta. Veteraanihyökkääjän maalivire määrittää lopulta sen, kuinka onnistunut valittu strategia lopulta on. Tällä hetkellä näyttää melko hyvältä. Gomes on upottanut nyt 11 maalia 12:ssa viime ottelussa ja saksalainen on mediassa jo sysännyt paineita HSV:n leiriin:

– Paineet ovat täysin Hampurin suunnalla, heidän on voitettava peli, Gomes heitti löylyä Sport1 -verkkolehdessä.

Avainpelaajien vammat HSV:n päänvaivana

HSV on sukeltanut karmeasti, vaikka juuri ennen joulutaukoa alkanut hyvä vire antoi syyn odottaa vahvaa kevättä. Osasyy on luonnollisesti joukkueen surkea puolustuspelaaminen, mutta myös Nicolai Müllerin poissaolo näkyy. Hyökkääjä on ollut sivussa viimeiset kuusi viikkoa polven ristisidevamman vuoksi, mutta hampurilaisten toiveissa on, että Müller pystyisi mahdollisesti jo pelaamaan päätöskierroksella.

Müller on ollut pois kentältä nyt seitsemän pelin ajan ja tänä aikana HSV on kerännyt vain viisi pistettä. Amerikkalainen Bobby Wood on näyttänyt kärjessä yksinäiseltä, ilman Müllerin tuomaa tulitukea. Viimeisessä viidessä pelissä HSV on tehnyt vain kolme maalia. Pelaa Müller lauantaina tai ei, on Bundesliiga-dinoilla jälleen kova usko ja toivo, että seura tarraisi kiinni oljenkorrestaan ja välttäisi putoamiskarsinnat, jotka olisivat sille jo kolmannet neljän vuoden sisällä. Viikko sitten viime hetken tasoituksesta vastannut Pierre-Michel Lasogga on varmuudella sivussa lauantaina nivusvamman takia.

”Saksan kuuluisin kello” laskee HSV:n Bundesliigassa yhtäjaksoisesti viettämää aikaa. (Kuva: AOP)

Oman osansa Wolfsburgin ja Hamburger SV:n välienselvittelyyn tuo Augsburg, joka on myös karsintavaarassa. Se on tasapisteissä Wolfsburgin kanssa, mutta seitinohuesti paremman maalieronsa turvin sijalla 14. Tasapelipiste Hoffenheimia vastaan riittäisi sinetöimään sarjapaikan. Helpommin sanottu kuin tehty. Myös Hoffenheimilla on paljon pelissä, sen kamppaillessa suorasta lohkovaiheen paikasta ensi kauden Mestarien liigaan. Jos HSV voittaa ja Augsburg häviää, nousee Wolfsbugin ja Augsburgin maaliero avainasemaan.

Karsijan paikka kulminoituu kuitenkin juuri Hampurin Volksparkstadionilla pelattavaan otteluun. Sekä HSV:llä että Wolfsburgilla on kaikki omissa käsissään. HSV tarvitsee voiton, Wolfsburgille riittäisi tasapeli. Mutta mikä ihmeellisintä, historian valossa vierailla on selkeä etulyöntiasema. HSV on nimittäin viimeksi pystynyt voittamaan Wolfsburgin kotikentällään kymmenen vuotta sitten.

Jälleen kerran Hampurissa ollaan tilanteessa, jossa HSV:n katkeamattomana jatkunut taival Bundesliigassa on vakavasti uhattuna. Muualla Saksassa jännityksen aihe on siinä, joko Volksparkstadionin legendaarinen ”Bundesliiga-kello” vihdoin sammuisi kauden päätteeksi.

Se olisi ensimmäinen kerta.

Artikkelikuva: Ronny Hartmann/ Getty Images