Kun pilvilinnat romahtavat – hetkessä elävä Werder Bremen on valahtanut kärkijoukkueesta tappiokierteeseen

Viaplay LogoBundesliiga-kausi 2018-19 on täydessä vauhdissa, seuraa kaikki huippuottelut suorina lähetyksinä Viaplay-palvelussa.

He aloittivat kautensa erinomaisesti. Valmentaja Florian Kohfeldtin onnistui luoda ryhmä joka paitsi osasi tehdä maaleja, mutta myöskin suojelemaan omaa veräjäänsä tiukasti ja uhrautuvasti. Kovalla itseluottamuksella pelanneesta ryhmästä tuli pikavauhtia alkusyksyn sensaatio Bundesliigassa. Tämän takasivat Kohfeldtin onnistuneet taktiikat ja ottelusuunnitelmat sekä tsekkiveskari Jiri Pavlenkan loistavat otteet maalin suulla. Pitkään näytti jo siltä, että bremeniläisjoukkue pystyisi ylläpitämään kovan vireensä joulua kohti mentäessä, mutta viimeisimmät ottelukierrokset ennen maajoukkuetaukoa ovat osoittaneet, että Weser-Stadionin suojatit ovat laskeutumassa pilvistä takaisin maan pinnalle unelma-alun jälkeen.

Werder lensi korkealla ensimmäiset pari kuukautta, mutta nyt vihreävalkoiset näyttävät pudonneen ”omalle tasolleen”, siksi keskikastin joukkueeksi joksi se on totuttu viime vuosina profiloimaan. Yllätyksenä tätä ei voi pitää, mutta on mielenkiintoista pohtia taustoja sille, miksi fantastinen startti on enää kaunis muisto.

Jos muistelee edelliskausia Bremenin osalta, löytyy yhtenä toistuvana asiana se, että seura on tavannut aloittaa kautensa surkeasti, mutta nostanut tasoaan kauden edetessä. Yksi syy tämänsuuntaiseen trendiin on ollut toistuneet valmentajan vaihdot muutamalla edellisellä kaudella. Kohfeldt itsekin on yksi tällaisista valmentajista. Viime vuoden lokakuussa pääkäskijäksi palkattu 36-vuotias saksalainen sai tälle kaudelle aiempaa vahvemman pelaajamateriaalin ja on onnistunut luomaan hyvän hengen joukkueeseensa ja sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin on näkynyt Bremenin peleissä. Myös kannattajat rakastavat Kohfeldtia, joka pystyi rikkomaan huonon kierteen ja rakentamaan joukkueen, joka suorittaa vahvasti viikosta toiseen.

Maximilian Eggestein ja Davy Klaassen ovat keskikentän johtohahmoja ja maalin suulla Pavlenkan otteiden myötä maalivahtimurheet ovat mennyttä. Hyökkäyspää on uudistunut Martin Harnikin ja Milot Rashican tulon myötä. He muodostavat Max Krusen kanssa vaarallisen kolmikon, joka on ollut yksi alkukauden menestyksen kulmakivistä.

Alkukausi oli yhtä juhlaa Werder Bremenille. (Martin Rose/Bongarts/Getty Images)

Siitä huolimatta joitain ongelmakohtiakin on noussut viime aikoina esiin, joihin Bremenin olisi syytä kiinnittää huomiota, jotta sen syyskausi päättyisi viime vuosia iloisemmissa merkeissä. Viime kierrosten aikana Bremenin puolustus on vuotanut poikkeuksellisen pahasti ja lisäksi joukkueen suunnanmuutospeli ei ole toiminut alkuunkaan. Hyökkäyksen ja puolustuksen yhteistyö ei ole ollut alkukierrosten tasolla eikä Werderin hyökkäys ole pystynyt tekemään riittävästi maaleja.

Materiaali ei ole muuttunut kauden alusta, mutta kuntokäyrä sen sijaan on. Pelaajat, jotka suorittivat hienosti alkukaudella, pystyvät tällä hetkellä korkeintaan keskikertaisiin ratkaisuihin. Ne taktiset ratkaisut, jotka toivat Werdalle isoja pisteitä niin kotona kuin vieraissakin, eivät ole kantaneet enää hedelmää toivotulla tavalla. Se miksi tähän on tultu, on mielenkiintoinen juttu.

Werder Bremen on seura, josta on jokseenkin aina ollut hankala saada selvää. Sympaattisella perinneseuralla on ollut viime vuosina taipumusta suorittaa ajoittain ensiluokkaisesti vain romahtaakseen myöhemmässä vaiheessa saman kauden aikana. Se on seura, joka todellakin vaikuttaa elävän hetkessä. Myötätuulessa suoritustaso nousee odottamattomasti ja jalkoihin jää itseäään isompia joukkueita. Vastaavasti matalapaineessa lumipallo alkaa turhan herkästi pyöriä liian kovaa ja väärään suuntaan.

Onko Werder Bremenin joukkue loppupeleissä niin hyvä kun kauden alkumetreillä näytti? Onko verrattain kokematon Kohfeldt niin hyvä valmentaja, että häneltä voisi odottaa konkreettisia tuloksia? Onko nykyvire se, joka kuvastaa Bremenin oikeaa tasoa vai voidaanko oikeasti puhua vain hetkellisestä notkahduksesta? Pelkästään viime pelejä katsoessa on ainakin helppo huomata itseluottamuksen kadonneen joukkueen pelaajilta. Werder-korttitalon perustuksia vavisuttanut käännekohta oli ottelu Stuttgartia vastaan, jonka Bremen ennakko-odotusten vastaisesti hävisi.

Juuri nyt vaikuttaa, että nimenomaan tuo ottelu käänsi bremeniläisten kurssin sivuraiteelle.

Alkukausi näytti miten hyvä Bremen parhaimmillaan vireessä ollessaan on ja mihin se pystyy kun itseluottamus on vankka. Viimeisin vajaan neljän viikon jakso tosin on näyttänyt myös asetelman toisen puolen. Haparoiva puolustus, helposti puhkottava keskikenttä ja hampaaton hyökkäys. Tuloksena kolme peräkkäistä tappiota Bundesliigassa.

Bremenin on saatava laiva takaisin oikealle kurssille kairaamalla voitttoja tulevista otteluista keinolla millä hyvänsä. On yhdentekevää tuleeko pisteitä heikolla esityksellä, pääasia olisi että pisteitä tulee. Avainasemassa on myös puolustuksen johtajaksi noussut Niklas Moisander, jonka rooli hyökkäysten käynnistäjänä on merkittävä. Varsinkin kauden alussa hänen jalastaan lähti tilastojen valossa Bundesliigan tarkimmat syötöt.

Nyt Werderin on löydettävä sama positiivinen vire joka toi sille isoja pisteitä. Vain tulosta tekemällä joukkue saa kerättyä kateissa ollutta henkeä ja momentumia uudelleen.

Osallistu ja lyö 10 € veto Betsafella – voita 2 hengen NHL- ja NBA-matka Miamiin

Artikkelikuva: Getty Images