Bundesliiga-ennakko 2018-2019 – Osa 1: Taistelu sarjapaikasta on kiivasta Bundesliigan häntäpäässä

Viaplay LogoBundesliiga-kausi 2018-19 starttaa perjantaina 24.8. Seuraa kaikki huippuottelut suorana Viaplay-palvelussa.

Bundesliiga-kausi 2018-2019 on jo ovella. Sarja pyörähtää käyntiin perjantaina 24.8, kun hallitseva mestari Bayern München saa kotikentällään pelattavassa avausottelussa vastaan Hoffenheimin. Odotettavissa on jälleen erittäin mielenkiintoinen sarjakausi. Useissa joukkueissa on tapahtunut muutoksia, jotka olettavasti tulevat vaikuttamaan myös voimasuhteisiin. Faneille.com tuo oman panoksensa saksalaisfutiksen ystäville perkaamalla sarjan joukkueet ja tarjoilemalla lähtökohdat kolmiosaisen ennakon voimin.

Ensimmäisessä osassa lähdetään liikkeelle tyvestä puuhun ja katsastetaan sarjapaikkansa puolesta taistelevat joukkueet.

18) Fortuna Düsseldorf

Tulleet:

Marvin Ducksch (St. Pauli), Benito Raman (Standard Liege), Jean Zimmer (Stuttgart), Matthias Zimmermann (Stuttgart), Kevin Stöger (Bochum), Alfredo Morales (Ingolstadt), Diego Contento (Bordeaux), Kenan Karaman (Hannover)

Lähteneet:

Marlon Ritter (Paderborn), Julian Schauerte (KAS Eupen), Kemal Rüzgar (Altinordu), Lukas Schmitz (Wolfsberger AC), Axel Bellinghausen (lopetti), Justin Toshiki Kinjo (ilman seuraa), Jerome Kiesewetter (ilman seuraa)

Lähtökohdat

Perinteikäs Fortuna Düsseldorf perustettiin jo 123 vuotta sitten vuonna 1895, mutta kunniakkaan historiansa aika se on päässyt maistamaan menestystä vain aniharvoin. Seura on voittanut yhden Saksan mestaruuden, mutta tuo titteli on ajalta ennen toista maailmansotaa, vuodelta 1933.

Hissijoukkueeksi profiloitunut Fortuna käväisi Bundesliigassa kaudella 2012-2013, mutta kyseistä kautta lukuunottamatta koko 2000-luku on vierähtänyt alemmilla sarjaportailla. Viime kausi 2. Bundesliigassa päättyi riemukkaissa tunnelmissa, kun se voitti sarjan ja nousi takaisin pääsarjaan. Seura näytti, että se pystyy saavuttamaan isoja asioita rajallisilla resursseilla. Viime kauden alkaessa niin Bochum, Ingolstadt kuin Union Berlinkin ennakoitiin düsseldorfilaisia suuremmiksi nousijasuosikeiksi, mutta niin vain yhtenäisesti pelannut Fortuna kipusi lopulta sarjavoittoon.

Tällä kaudella pelin henki on selvä. Valmentaja Friedhelm Funkelin johtama Fortuna lähtee taistelemaan pääsarjapaikkansa puolesta vahvasti puolustuksen kautta. Nyt ei olla keräämässä tyylipisteitä, vaan pelataan puhtaasti tuloksesta. Hyvin organisoitu alakerta, kovakuntoiset pelaajat ja ryhmähenki ovat perinteikkään nousijajoukkueen suurimmat aseet.

Pienellä budjetilla operoiva Fortuna on tehnyt järkeviä hankintoja ensi kaudeksi ja kasvattanut rosteriaan myös lainapelaajilla. Fortuna sai pidettyä lähes kaikki avainpelaajansa ja sai värvättyä esimerkiksi St. Paulin paidassa viime kaudella 2. Bundesliigan maalikuninkuuden voittaneen Marvin Duckschin, joka siirtyi kesällä Düsseldorfiin.Viime kauden menestyksen yksi takuumiehistä, Augsburgista lainattu laituri Takashi Usami jatkaa lainapestiään myös tällä kaudella. Japanilainen on tosin vielä tällä hetkellä puolikuntoinen MM-kisojen jäljiltä ja tarvinnee hetken toipumisaikaa. Liverpoolissa pelaavan Dejan Lovrenin pikkuveli Davor Lovren pelasi lainasopimuksella Düsseldorfissa viime kaudella, mutta teki kesällä viiden vuoden sopimuksen seuran kanssa. 19-vuotias laituri syötti viime kauden päätöspelissä Nürnbergiä vastaan sarjavoiton varmistaneen viime hetken voittomaalin ja nuorukaisen kehitystä on mielenkiintoista seurata tällä kaudella.

Joitain uhkakuviakin on olemassa. Fortuna ei pelannut viime kaudella kovinkaan näyttävää jalkapalloa. Aika ajoin se passivoitui ja sillä oli vaikeuksia eritoten sellaisia joukkueita vastaan, jotka vetäytyivät kuoreensa puolustamaan. Vastaavaa tuskin tapahtuu ensi kaudella, sillä nyt Fortuna ei ole sarjansa kovimpia ryhmiä. Hienoinen kysymysmerkki on myös punapaitojen valmennus. Pääkäskijä Funkel on kokenut kehäkettu, mutta onko hän jo jämähtänyt menneisyyteen valmennusfilosofiansa suhteen. Bundesliigassa on valloillaan uusien, nuorten luotsien esiinmarssi. Pystyykö 64-vuotias konkari vielä uudistumaan? Sarjapaikan säilyttäminen olisi Fortunalle ”mestaruus” tällä kaudella.

Seuraa heitä:

Marvin Ducksch: Viime kauden maalikuningas 2. Bundesliigassa vaihtoi Reeperbahnin valot Düsseldorfiin ja pääsarjafutikseen. Pystyykö hyökkääjä siirtämään viime kauden tehot myös Bundesliiga-tasolle? Hänen onnistumisensa olisi elintärkeää Fortunan menestyksen kannalta.

Kaan Ayhan: Turkkilainen Ayhan on yksi monista Schalken akatemian koulimista pelimiehistä. Keskuspuolustajana viihtynyt pelaaja on ollut tärkeä palanen ”Flingeranerin” alakerrassa ja nyt hän pääsee jälleen näyttämään osaamistaan pääsarjatasolle.

17) 1.FC Nürnberg

Tulleet:

Christian Mathenia (HSV), Patrick Klandt (Freiburg), Törles Knöll (HSV 2), Kevin Goden (Köln),

Lähteneet:

Kevin Möhwald (Werder Bremen), Thorsten Kirschbaum (Leverkusen), Miso Brecko (ilman seuraa), Laszlo Sepsi (ilman seuraa), Enis Alushi (ilman seuraa)

Lähtökohdat

1. FC Nürnberg on toinen tämän kauden nousijajoukkueista. Perinteikkäällä seuralla on vuosikymmenten kokemus Bundesliigasta. Se on voittanut 118 vuotisen historiansa aikana Saksan mestaruuden kaikkiaan yhdeksän kertaa, mutta neljä edellistä kautta ovat sujuneet 2. Bundesliigan merkeissä. Kaudella 2015-2016 nousu oli lähellä, Nürnbergin yllettyä kolmanneksi ja päästen sitä myötä nousukarsintaan saakka. Lukas Hradeckyn Eintracht Frankfurt osoittautui kuitenkin niukasti paremmaksi ja seuran kannattajat joutuivat odottamaan nousua vielä muutaman ylimääräisen kauden ajan.

Nürnberg oli Düsseldorfin ohella viime kaudella ennätystasaisen 2. Bundesliigan selvästi paras joukkue. Seura menetti Bundesliigan seuroista lainatut pelaajansa kesällä, mutta muilta osin kokoonpano säilyi melko hyvin kasassa. Ykkösmaalivahdiksi värvättiin HSV:stä Christian Mathenia.

Bundesliigan otteluohjelmassa on luvassa tällä kaudella kaksi paikalliskamppailua lisää, kun sarjanousija sekä pääsarjaa vuosikaudet dominoinut Bayern München ottavat yhteen. Viime vuosien taantumastaan huolimatta Nürnberg on toinen ehdottomista Baijerin osavaltion suurseuroista ja näiden kahden seuran välienselvittely on aina iso tapahtuma Saksassa.

Lähtökohtaisesti Nürnberg lukeutuu todennäköisimpiin putoajaehdokkaisiin. Täytyy kuitenkin muistaa, että seuran historia on täynnä menestystä ja jos ”Der Ruhmreiche” pystyy suorittamaan viikonlopusta toiseen kapasiteettinsa ylärajoilla ja kenties tekemään muutaman täsmähankinnan, voi säilyminen olla täyttä realismia.

Hanno Behrens (vas.) on Nürnbergille kullanarvoinen pelaaja. (Simon Hofmann/Bongarts/Getty Images)

Seuraa häntä: Hanno Behrens

Joukkueen kapteeni Hanno Behrens oli hurjassa vireessä viime kaudella. Keskikenttämies pelasi joka ikisen minuutin ”Zweitessa” ja oli paikoin pitelemätön. Hän iski seuralleen kaikkiaan 14 maalia, joilla voitti joukkueen maalipörssin. Kahdella aikaisemmalla kaudella Nürnbergissa saksalaisen maalitili karttui kahdella ja viidellä osumalla, joten suonenveto – jos sitä siksi voi kutsua – oli melkoinen. Behrens on rutinoitunut divarijyrä, mutta pääsee nyt 28-vuoden iässä debytoimaan vihdoin myös Bundesliigassa.

16) Hannover 96

Tulleet:

Walace (HSV), Genki Haraguchi (Hertha Berlin), Josip Elez (HNK Rijeka), Leo Weinkauf (Bayern 2)

Lähteneet:

Salif Sane (Schalke), Felix Klaus (Wolfsburg), Martin Harnik (Werder Bremen), Florian Hübner (Union Berlin), Charlison Benschop (Ingolstadt), Kenan Karaman (Düsseldorf), Elias Huth (Kaiserslautern), Sebastian Maier (Bochum)

Lähtökohdat

Hannover aloittaa nyt toisen perättäisen kautensa pääsarjassa, yhden 2. Bundesliigassa viettämänsä vuoden jälkeen. Viime kautta sävyttivät vaisut otteet sekä  kannattajien voimakas protestointi seuran pääomistaja Martin Kindiä kohtaan. Kysehän on ollut Saksan kuumasta perunasta, ns. 50+1 säännöstä, joka takaa seurojen jäsenille itselleen määräysvallan ja viimeisen sanan. Kind on yrittänyt kaataa pykälää, saadakseen seuran hallinnan kokonaan itselleen ja omalle sijoitusryhmälleen. Hän on perustellut kantaansa seuran kilpailukyvyn parantamisella, mutta fanit näkevät asiassa isoja uhkakuvia. Nyt heinäkuussa Kindin viimeisin hakemus evättiin Saksan jalkapalloliiton toimesta, mutta saaga ei ole ohi. Seurapresidentti on väläytellyt oikeustoimia saadakseen haluamansa.

Kulisseissa värisee ja myös kentän puolella kaudesta on odotettavissa haasteellinen. Valmentaja Andre Breitenreiter menetti kolme avainpelaajaansa Salif Sanen, Martin Harnikin ja Felix Klausin siirtyessä muualle, eikä uudet hankinnat ole olleet aivan samaa tasoa. Niclas Füllkrug teki viime kaudella Hannoverin maaleista yksin liki kolmanneksen ja hyökkääjän maalivainu näyttelee merkittävää roolia Die Rotenin kauden onnistumisessa tälläkin sesongilla, jotta seura onnistuisi karistamaan putoamispeikon harteiltaan hyvissä ajoin. Uudet hankinnat Kevin Wimmer, Genki Haraguchi sekä HSV:stä tullut parivaljakko Walace ja lainamies Bobby Wood ovat nyt paljon vartijoina. Hauska knoppitieto on, että Hannoverilla on riveissään sarjan nopein pelaaja. Laitahyökkääjä Ihlas Bebou viilettää kentällä Bundesliigan tilastojen mukaan 35,25 kilometrin tuntinopeudella.

Hannover putosi kauden 2015-2016 päätteeksi sarjasta hävittyään jopa 23 peliä kauden aikana. Oletettavasti ”96:set” pystyvät nyt parempaan, mutta kaikkiaan Hannoverin pelaajamateriaali on sen verran ohut, että joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikkansa puolesta kynsin ja hampain. Vankka ja fanaattinen kannattajapohja tuo joukkueelle parhaimmillaan ison tuen, mutta kuten viime kaudella nähtiin, äärikannattajien masinoimat mielenilmaukset loivat HDI-Arenalle ajoittain kylmäävän tunnelman.

Seuraa häntä: Bobby Wood

Bundesliiga-dino HSV:n pudottua pääsarjasta ensimmäisen kerran historiassaan, siirtyi amerikkalainen Bobby Wood lainapestillä Hannoveriin. Pari viime vuotta ovat olleet jenkkihyökkääjälle vaikeita, eikä hän onnistunut nousemaan kliiniseksi viimeistelijäksi Hampurissa. Kyllä mies maalinteon silti taitaa. Wood iski 2. Bundesliigan Union Berlinissä pelatessaan komeat 17 maalia kaudella 2015-2016, mitä enemmän ei yksikään amerikkalainen ole pystynyt tekemään Saksan sarjoissa. Tällä kaudella 25-vuotiaalla hyökkääjällä olisi elämänsä tilaisuus korjata oman uransa kurssi nousujohteiseksi ja paras tapa siihen olisi latoa kaksinumeroinen maalimäärä vastustajien verkkoon.

15) SC Freiburg

Tulleet:

Luca Waldschmidt (HSV), Dominique Heintz (Köln), Jerome Gondorf (Werder Bremen), Mark Flekken (Duisburg), Brandon Borrello (Kaiserslautern),

Lähteneet:

Caglar Söyüncü (Leicester), Alexandar Ignjovski (Magdeburg), Mats Möller Daehli (St. Pauli), Rafal Gikiewicz (Union Berlin), Lucas Hufnagel (Unterhaching), Marc Oliver Kempf (Stuttgart), Georg Niedermeier (Melbourne), Karim Guede (Sandhausen), Patric Klandt (Nürnberg), Jonas Meffert (Kiel), Julian Schuster (lopetti)

Lähtökohdat

Freiburgin sarjapaikan varmistaminen venyi päätöskierrokselle saakka viime keväänä. Kausi Schwarzwaldin vuoriston katveessa oli lukuisten loukkaantumisten ja epätasaisten otteiden sävyttämä, mutta nyt idyllisessä pikkukaupungissa uskotaan parempaan tulevaisuuteen. Seura ei tavoittele menestystä hinnalla millä hyvänsä, vaan suhtautuu tulevaisuuteen maanläheisellä realismilla. Schwarzwald Stadionilla on päästy kokemaan muutaman viime vuoden aikana niin Eurooppa-liigan karsinnat kuin myös vastaavasti 2. Bundesliigan kamppailut.

Freiburg sai sorvattua Real Madridista tulleen itävaltalaisen Philipp Lienhartin lainasopimuksen pysyväksi ja se hankki myös Kölnistä Dominique Heintzin, joten toppariosasto on kunnossa. Tosin viime kaudella puolustuksen kulmakivenä olleen Caglar Söyüncün siirtyminen Englantiin Leicesteriin on takaisku. Turkkilainen oli yksi isoista tekijöistä sille, että Freiburg vältti putoamisen viime keväänä.

Hyökkäyksestä löytyy huippuosaamista Nils Petersenin muodossa. Kivikova saksalainen pussittaa kaudesta toiseen kovia maalimääriä ja hyökkääjä oli tyrkyllä myös Joachim Löwin MM-kisaryhmään menneenä kesänä. Tulitukea tulee viime kaudella vaikean polvivamman kärsineeltä Florian Niederlechneriltä.

Karismaattinen Christian Streich luotsaa Freiburgia myös tällä kaudella ja 53-vuotias saksalainen onkin Bundesliigan tämän hetken pitkäaikaisin valmentaja. Hän on ollut seuran valmentajana joulukuusta 2011 saakka. Streich on taitava nuorten pelaajien käsittelijä ja hallitsee median käytön. Hänen persoonalliset lehdistötilaisuutensa ovat jo muodostuneet käsitteiksi.

Nils Petersen oli Bundesliigan paras saksalainen maalintekijä kaudella 2017-2018. (AOP)

Seuraa häntä: Philipp Lienhart

Itävaltalainen Lienhart on Rapid Wienin kasvatti, joka pelasi ennen Freiburgiin saapumistaan Real Madridissa. Läpimurto Espanjassa jäi kuitenkin tekemättä, mutta urakehitys sai uutta nostetta viime kaudella Freiburgin lainattua puolustajan. Tänä kesänä seura osti lupaavan Lienhartin kokonaan Realista itselleen ja vastuuta lienee luvassa entistä enemmän. Potentiaalinen tulevaisuuden huippupuolustaja.

14) 1. FSV Mainz 05

Tulleet:

Jean-Philippe Mateta (Lyon), Pierre Kunde (Atletico Madrid), Moussa Niakhate (Metz), Philipp Mwene (Kaiserslautern)

Lähteneet:

Abdou Diallo (Dortmund), Suat Serdar (Schalke), Yoshinori Muto (Newcastle), Jonas Lössl (Huddersfield), Kenan Kodro (FC Kööpenhamina), Leon Balogun (Brighton), Nigel de Jong (Al Ahli)

Lähtökohdat

Mainzin viime kausi oli toissakauden tapaan hankala. Vaikka Saksan cupissa menestys oli kohtuullista, ”Nollavitosten” yltäessä kahdeksan parhaan joukkoon ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen, varmisti Mainz sarjapaikkansa vasta toiseksi viimeisellä kierroksella voitettuaan neljän viimeisen kierroksen aikana kolme peliä ja kaadettuaan muun muassa sarjan kärkijoukkueet Dortmundin ja RB Leipzigin. Bundesliiga-kaudesta jäi loppukiristä huolimatta karvas maku ja tähtäimessä olisi parantaa sekä sijoitusta että suoritustasoa selvästi tulevalle kaudelle.

Seura oli aktiivinen ja määrätietoinen siirtorintamalla. Abdou Diallo, Yoshinori Muto ja Suat Serdar saivat lähteä isolla rahalla muualle. Kolmikosta saadut korvaukset sijoitettiin uusiin nuoriin lupauksiin. Moussa Niakhaten, Jean-Philippe Matetan ja Pierre Kunden odotetaan nousevan Opel Arenan uusiksi tähdiksi nopealla aikataululla.

Freiburgilla on joukkueessaan monta potentiaalista läpimurtopelaajaa, joista yksi on norsunluurannikkolainen Jean-Philippe Gbamin. 22-vuotias puolustava keskikenttäpelaaja on yksi valmentaja Sandro Schwarzin tärkeimpiä pelaajia. Kausi 2018-2019  on hänen uransa kannalta iso mahdollisuus.

Seuraa häntä: Sandro Schwarz

Mainzissa syntynyt Sandro Schwarz pelasi itsekin punapaitojen riveissä nuorempana. Hän edusti Mainzia kaikkiaan yli 100 ottelussa seitsemän kauden aikana. Kaiken kaikkiaan Schwarz on hyvin tyypillinen Mainz-valmentaja. Tie seuran edustusjoukkueen pääkäskijäksi käy todella usein reservijoukkueen kautta, ja tämä kaava on toteutunut myös 39-vuotiaan saksalaisen kohdalla. Saako hän sytytettyä rakkaan Mainzinsa hurmokseen?

13) FC Augsburg

Tulleet:

Andre Hahn (HSV), Fredrik Jensen (Twente), Julian Schieber (Hertha Berlin), Felix Götze (Bayern München)

Lähteneet:

Marcel Heller (Darmstadt), Marwin Hitz (Dortmund), Ionnis Gelios (Hansa Rostock), Daniel Opare (Antwerp), Moritz Leitner (Norwich), Gojko Kacar (ilman seuraa)

Fredrik Jensen on tuorein suomalaispelaaja Bundesliigassa.  (Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images)

Lähtökohdat

Monivuotinen altavastaaja Augsburg pääsi maistamaan europelien tuomaa huumaa ja glooriaa kaudella 2015-2016, kun baijerilaiset mittelivät Eurooppa-liigassa. Seuran runko on pysynyt hyvin kasassa siitä saakka ja vaikka lähtökohtaisesti Augsburg ei kuulu sarjan kovimpiin joukkueisiin, ei ole täysin poissuljettu ajatus, että se kykenisi haastamaan silloin tällöin isompiaan.

Bundesliigassa nähdään myös uutta suomalaisväriä, kun Huuhkajien Fredrik Jensen siirtyi Eredivisien FC Twentestä Saksaan. HJK:sta maailmalle ponnistanut keskikenttäpelaaja sai mukavasti vastuuta harjoitusotteluissa, mutta työtä on vielä tehtävä, jotta tie avauskokoonpanoon aukeaisi Bundesliigassa. Andre Hahn palaa Augsburgin riveihin HSV:stä. Laitahyökkääjä teki ensimmäisellä visiitillään 12 maalia ja 13 syöttöä 48 ottelussa, joten hän on erittäin tervetullut paluumuuttaja.

Augsburgin syömähammas on kolmikko Alfred FinnbogasonCaiubyMichael Gregoritsch, joka on ehdottomasti joukkueen kantava voima. Kolmikko teki viime kaudella Augsburgin 43 sarjamaalista kaikkiaan 30. Puolustaja Philipp Max on pakiston johtohahmo. Saksalainen syötti viime kaudella ennätykselliset 12 maalia. Kysymysmerkkejä aiheuttaa maalivahtitilanne. Ykkösveskari Marwin Hitz siirtyi kesällä Dortmundiin, eikä seura ole vielä hankkinut tilalle saman kaliiberin korvaajaa.

Seuraa häntä: Michael Gregoritsch

Ei kannata antaa tilastojen hämätä. Viime kauden vaivaisesta kahdesta maalisyötöstä huolimatta Gregoritsch on ensiluokkainen tilanteiden rakentelija, niin itselleen kuin joukkuetovereilleenkin. Itävaltalainen ”Alppien ihmepoika” ei ole mikään perinteinen keskushyökkääjä, vaan ennemminkin kokonaisvaltainen hyökkäyspään pelaaja Augsburgin etulinjassa.

Artikkelikuva: Getty Images