Martin Schmidt pelastaa seuraavaksi Wolfsburgin — Valmentajan matka Sveitsin vuoristoista Saksan autokaupunkiin

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Kesällä 2009 pieni minibussi kurvaili juniorien jalkapalloturnaukseen Ergenzingeniin, Etelä-Saksaan. Ahdas, kompakti kulkuväline jäi parkkipaikalla selvästi kahden isomman linja-auton varjoon. Nuo kuuluivat saksalaisseuroille, VfB Stuttgartille ja FSV Mainz 05:lle. Minibussista ulos raahautunut porukka oli sveitsiläisseura FC Thunin juniorijoukkue. Joukkueen valmentajana toimi muuan Martin Schmidt.

Schmidtin luotsaaman FC Thunin juniorit menestyivät turnauksessa hyvin. Joukkue ei päästänyt maaliakaan omiin ja voitti muun muassa isommilla resursseilla operoineen Mainzin nuorisoryhmän, jota valmensi tuohon aikaan vielä tuntematon Thomas Tuchel. Muutamaa viikkoa myöhemmin Tuchel siirtyi valmentamaan Mainzin edustusjoukkuetta.

Sveitsissä ja Saksassa on kiertänyt tarina Schmidtistä, että FC Raronissa valmentajan uransa ensiaskeleita ottaessaan, hän jakoi pelaajilleen Che Guevara t-paitoja. Kyseessä ei ollut vähimmässäkään määrin poliittinen kannanotto, vaan Schmidt halusi pelaajiensa löytävän inspiraatiota Kuuban lähes mahdottomana saavutuksena pidetystä vallankumouksesta. Pitkälti Schmidtin lähestymistavan ansiosta valmentamiseen, joukkue oli vastaanottavainen ja pystyi ylittämään itsensä kerta toisensa jälkeen.

Foo Fighters-keulakuva Dave Grohlin kaksoisolennoksi tituleerattu Schmidt itse toimi uransa alussa osa-aikaisena jalkapallovalmentajana, sillä hänen tulonsa muodostuivat valmentamisen lisäksi useista erilaisista hanttihommista ja pätkätöistä.

Schmidt syntyi ja kasvoi Natersin vuoristoseudulla Sveitsissä, pelaten myöhemmin jalkapalloa paikallisten FC Natersin ja FC Raronin riveissä. Ura loppui kuitenkin ennenaikaisesti toistuvien loukkaantumisten vuoksi. Hän ehti rikkoa nivelsiteensä jopa seitsemän kertaa, ja kaiken huipuksi mursi vielä niskanikamansa myöhemmin lasketteluonnettomuudessa. Opiskeltuaan valmentajatutkinnon ja saatuaan lisenssin vuonna 2015, Schmidtiä kannustettiinkin panostamaan valmentajan uralle.

Näin tapahtuikin.

Näyttävästi esiin Mainzissa

Tuchelin siirryttyä Mainzin ykkösjoukkueen peräsimeen, oli reservijoukkueeseen löydettävä uusi käskijä. Tuchel muisti pirteästi aiemmin heitä vastaan esiintyneen FC Thunin ja valmentaja Schmidtin. Tuchel soitti miehelle ja pyysi häntä virkaan, johon sveitsiläinen tarttui ja otti ohjat juniorijoukkueessa. Schmidtin viisivuotisen pestin aikana hän johdatti Mainzin nuoret Saksan seurajalkapalloilun kolmannelle sarjaportaalle, 3. Liigaan. Hän kehitti samalla joukkueelleen myös tilastoihin perustuvan ranking-järjestelmän – joka muistuttaa Tenniksen ATP-systeemiä – auttaakseen tehokkaammin pelaajia kehittymään ja nostamaan omaa suoritustasoa.

Vuonna 2014 Tuchel lähti Mainzista, johdettuaan ensin seuran sen lähihistorian parhaimpiin suorituksiin. ”Nollavitoset” ylsivät saksalaisvalmentajan aikana Eurooppa liigan lohkovaiheeseen ja sen riveistä suurtähdeksi kehittyivät muun muassa Lewis Holtby ja Andre Schurrle. Tuchelin olisi haluttu jatkavan seurassa, mutta mies oli jo päättänyt toisin. Saksalaista seurannut Kasper Hjulmand ei onnistunut jatkamaan loisteliasta aikakautta jonka johdosta Schmidt nostettiin reservijoukkueesta hätäisesti korvaajaksi. Näin, kuin varkain entinen mekaanikko ja perusduunari huomasi olevansa Bundesliiga-joukkueen päävalmentaja.

Schmidtin otettua ohjat helmikuun puolivälissä, Mainz oli ajautunut tukalaan tilanteeseen. Kausi oli jo pitkällä ja joukkue syvässä putoamiskurimuksessa. Se kuitenkin selvisi vielä ennen toukokuuta kuiville, mikä teki suuren vaikutuksen ihmisiin. Schmidt sai pelastettua seuran jonka johdosta hänen maineensa nousi nopeasti.

Seuraavalla kaudella, 2015-2016, Mainz sijoittui komeasti kuudenneksi, kaataen matkan varrella myös jopa Bayern Münchenin. Tuolla kaudella useat pelaajat ottivat isoja kehitysaskelia. Esimerkiksi Julian Baumgartlinger, Yunus Malli ja Jhon Cordoba nousivat uudelle tasolle Schmidtin alaisuudessa.

Martin Schmidt nosti Mainzin heti ensitöikseen putoamiskurimuksesta. (Kuva: Getty Images)

Ikävä kyllä, menestys ei ollut pysyvää. Baumgartlinger lähti Leverkuseniin vuosi sitten kesällä, Malli viime talvena Wolfsburgiin. Yksi lähtijöistä oli myös pitkään Mainzissa palvellut urheilujohtaja Christian Heidel, joka vaihtoi Schalken riveihin. Mainz vajosi taas yhdeksi putoajakandidaateista, ja varmisti sarjapaikkansa viime kaudella vasta toiseksi viimeisellä kierroksella Eintracht Frankfurtia vastaan. Schmidt yritti vakuuttaa Mainzin kannattajille, että he olivat tehneet kaikkensa yltääkseen parempaan sijoitukseen. Tämä ei kuitenkaan riittänyt seurajohdolle, ja pian kauden jälkeen Schmidt vapautettiin tehtävästään.

Schmidt ei ole ikinä luottanut autoritääriseen määräämisen kulttuuriin. Hän on sitä koulukuntaa, joka uskoo pelaajien itse olevan ratkaisevassa asemassa. Jo aikaisemmin valmentajalegendat Jupp Heynckes ja Ottmar Hitzfeld luottivat psykologian voimaan, ja samaa ohjenuoraa on käyttänyt Schmidt valmentamissaan joukkueissa. On löydettävä keinot johtaa pelaajistoa oikein. Milloin käyttää ääntä raivokkaasti ja psyykata. Milloin taas rauhallinen puhe on valttia. Sen sisäistäminen on Schmidtin filosofiassa valmentajan tärkein anti, luovuuden ylläpitämiseksi.

Toinen Volkkarikutsu toden sanoi

Viime viikon maanantaina VfL Wolfsburgista kuului jälleen erotus uutisia, kun seura ilmoitti antaneensa lähtöpassit hollantilaiselle Andries Jonkerille. Entinen Arsenalin akatemian johtaja ehti luotsata Volkkari-seuraa vain neljän ottelun verran, jonka aikana se keräsi vaivaiset neljä pistettä. Wolfsburgin urheilujohtaja Olaf Rebbe ei ollut tyytyväinen kehitykseen ja päätti tehdä muutoksia heti alkukaudesta.

Seura oli kysellyt Schmidtin kiinnostusta jo viime kaudella, mutta sveitsiläinen päätti tuolloin pysyä Mainzissa. Nyt tilanne oli toinen. Hän vastasi puhelintiedusteluun myöntävästi ja jo muutamaa tuntia myöhemmin esiintyi Wolfsburgin lehdistötilaisuudessa seuran uutena valmentajana.

Jo heti seuraavana työpäivänään tiistaina Wolfsburg kohtasi Bundesliigan ottelussa Werder Bremenin, josta tuloksena oli 1-1 tasapeli. Luonnollisesti Schmidt ei juurikaan ehtinyt vaikuttaa joukkueeseensa ennen Bremen-ottelua, mutta viime viikonloppuna tullut sensaatiomainen tasapeli Bayern Münchenin vieraana antaa varmasti jälleen uskoa paremmasta tulevaisuudesta. Wolsburg taisteli sarjan vaikeimmalla vieraskentällä itsenä 2-0 tappioasemasta komeasti 2-2 pistejakoon viisinkertaista mestaria vastaan.

Eikä mielenkiinto vähene tulevanakaan viikonloppuna. Wolfsburgin vieraaksi saapuu – kukapa muukaan – kuin vanha tuttu Mainz. Joukkueet ovat sarjataulukossa rinta rinnan, kummatkin kuusi pistettä keränneenä.

Ainakin Volkswagenin moottori tulee jylisemään lauantaina kovaa.

Artikkelikuva: All Over Press