Videotuomareita ja muutoksia pelien alkamisaikoihin – Mitä kaikkia uudistuksia nähdään Bundesliigassa tällä kaudella?

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Bundesliigassa on tällä kaudella jälleen tukku uusia, mielenkiintoisia pelaajia. Nyt emme kuitenkaan keskity heihin, vaan sarjan uudistuksiin joilla Saksan jalkapalloliiga DFL (Deutche Füssball Liga) pyrkii nostamaan Bundesliigan tasoa ja kilpailukykyä.  Seuraavassa niistä merkittävimmät.

Videotuomarit ovat nyt mukana

Suurin konkreettinen uudistus on varmasti videotuomarien mukaantulo Bundesliigan otteluihin. Niin sanotut VAR:it (Video Assistant Referees) seuraavat useiden näyttöpäätteiden kautta kentän tapahtumia lukuisista eri kuvakulmista ja tarjoavat apuaan päätöksen teossa lisähuomiota vaativissa tilanteissa.

Näitä ovat esimerkiksi epäselvät rangaistusalueen rikkeet, punaiset kortit ja maalitilanteet. Lisäksi erotuomarin ratkaisuja riketilanteissa voi tarkastaa uudelleen, jos on käymässä käymässä niin, että tuomio kohdistuu väärälle pelaajalle. Viimeinen sana ja vastuu on silti edelleen päätuomarilla.

Kentän ulkopuolella toimivien videotuomareiden tarkoituksena on tehdä pelistä oikeudenmukaisempi ja vähentää inhimillisten virheiden määrää otteluissa.

Ensimmäinen naiserotuomari

Viikko takaperin alkanut Bundesliiga-kausi on järjestyksessään jo 55. sesonki. Bibiana Steinhaus tulee jäämään tällä kaudella historian kirjoihin sarjan ensimmäisenä naiserotuomarina. Poliisinakin toiminut 38-vuotias oikeudenjakaja on ehtinyt kerätä kokemusta useiden vuosien ajan alemmilta sarjaportailta ja monista kansaivälisistä naisten jalkapalloturnauksista. Nyt hän pääsee saksalaisen jalkapalloilun huipulle ja parhaimmalle näköalapaikalle tuomaroidessaan Bundesliigan otteluita.

Steinhaus toimi kentän laidalla neljäntenä erotuomarina jo viime kaudella, joten hän ei ole tyystin vieras näky pelaajille eikä kannattajille.

Bibiana Steinhaus debytoi tällä kaudella ensimmäisenä naispäätuomarina Bundesliigassa. (Kuva: Maja Hitij/Getty Images)

Pelien alkamisaikoihin kolme uudistusta

Tällä kaudella pelien alkamisaikoja on levitettu yhä laajemmalti viikonlopun ympärille. Kauden aikana tulee kaikkiaan viisi ottelukierrosta, jolloin yksi peleistä pelataan vasta maanantai-iltana, suomen aikaa kello 21:30. Maanantai-iltojen ottelut ovat olleet 2. Bundesliigan otteluohjelmassa jo aiemmin, ja niitä vastaan on protestoitu kannattajien toimesta jatkuvasti. Uudistus tuskin saa myöskään Bundesliiga-seurojen kannattajia innostumaan, sillä normaaleille työssäkäyville faneille matkustaminen arki-iltana vieraspaikkakunnalle voi olla haasteellista. Maanantaipelien lisäämisellä kalenteriin on tarkoitus vähentää Eurooppa-liigassa pelaavien joukkueiden rasitusta europeliviikoilla.

Viidellä kierroksella myös sunnuntaipelien alkamisaikoihin tulee muutoksia. Kyseisinä pelipäivinä sunnuntain ensimmäinen ottelu alkaa jo kello 14:30 suomen aikaa, entisen kello 16:30 sijaan. Sunnuntain viimeinen ottelu siirtyy puolestaan entistä myöhemmäksi, alkamaan kello 19:00.

Pelien alkamisaikojen muutokset heijastuvat myös 2. Bundesliigaan. Viime viikonlopusta lähtien perjantai-iltaisin pelataan enää kaksi ottelua, entisen kolmen sijaan. Sen sijaan lauantaisin otteluja on kolme, aiemman kahden sijasta. Niillä kierroksilla kun Bundesliigaa pelataan myös maanantai-iltaisin, siirtyy 2. Bundesliigan maanantain ottelupari sunnuntaille.

Seuroille uusia mahdollisuuksia sponsoritulojen hankintaan

Bundesliigan seurat ovat saaneet uuden mahdollisuuden lisätuloille täksi kaudeksi. Niillä on nyt mahdollisuus myydä itse mainospaikka pelipaidan vasemmasta hihasta parhaaksi katsomalleen kumppanille. Tähän asti jokaisen Bundesliiga-seuran pelipaidan hihaa on koristanut yhteisesti logistiikkafirma Hermesin logo, mutta sopimuksen päättymisen myötä paikka avautui seurojen omaan käyttöön.

Samaisen yhtiön logo koristi myös pelaajavaihtoihin käytettäviä numerotauluja, joten nyt myös niihin on mahdollista myydä mainostilaa seurojen omien intressien mukaan.

Katsojat kuivana myös kakkosessa läpi pelin

Tällä  kaudella – ensimmäistä kertaa Saksassa – jokaisen seuran niin Bundesliigassa kuin 2. Bundesliigassakin pitää huolehtia, että stadionien jokainen katsomonosa on katettu. Niin istuma- kuin seisomapaikatkin. Ottelukokemusta on haluttu parantaa entisestään niin, että sateen sattuessa vain kentällä olevat pelaajat kastuvat.

Ensimmäistä kertaa myös stadionien jättinäytöiltä on mahdollista lähettää reaaliaikaista pelikuvaa täydet 90 peliminuuttia.

Nousijajoukkueet ja europelidebytantit

VfB Stuttgart ja Hannover 96 nousivat kumpainenkin takaisin pääsarjaan, yhden 2. Bundesliigassa vietetyn sesongin jälkeen. Bundesliigassa toiseksi rynninyt RB Leipzig pääsee tällä kaudella tekemään debyyttinsä Mestarien liigassa. Myös neljänneksi viime kaudella sijoittunut Hoffenheim karsi paikastaan Euroopan suurimpaan kansainväliseen seurajoukkuekilpailuun, mutta Liverpoolille kärsityn tappion myötä sen on tyytyminen Eurooppa-liigaan tällä kaudella. Hieno saavutus verrattaen kokemattomalle joukkueelle sekin.

Stuttgartin Alexandru Maxim juhli keväällä villisti joukkueen nousua takaisin pääsarjaan yhdessä kannattajien kanssa. (Kuva: All Over Press)

Uusia käskijöitä

Kaudelle 2017-2018 viisi uutta päävalmentajaa on tullut Bundesliigaan. Hollantilainen Peter Bosz otti ohjat Thomas Tuchelilta Borussia Dortmundissa. Nuori italialainen Domenico Tedesco pyrkii puolestaan saamaan paikalliskilpailija FC Schalke 04:n ojennukseen. Hyvää työtä viime jo viime kaudella tehnyt Hannes Wolf nousi Stuttgartin kanssa korkeimmalla tasolle ja Mainzissa syntynyt Sandro Schwarz nousi nyt kotikaupungin seuransa päävalmentajaksi, valmennettuaan viime kaudella vielä Mainzin reservijoukkuetta. Myös Bayer Leverkusenin Heiko Herrlich on uusi hahmo kentän laidalla.

Artikkelikuva: Getty Images