Coppa Italian finaali – Fiorentina – Napoli

73000 paikkainen Rooman Olympiastadion isännöi tänään historian 63. cup-finaalia. Kuva: Getty

73000 paikkainen Rooman Olympiastadion isännöi tänään historian 63. cup-finaalia. Kuva: Getty

Saimme vierailevaksi kynäilijäksi italialaisen jalkapallon johtavan analyytikon Kalle Tammisen alias Totuus Tammisen. Totuus perkaa seuraavassa läpi Coppa Italian värikästä historiaa ja analysoi tämän illan finaalijoukkueet. Nauttikaa.

Historian 63. Coppa Italian finaali polkaistaan käyntiin lauantai-illalla klo 22.00 Suomen aikaa ikuisessa kaupungissa Roomassa, sen legendaarisella Stadio Olimpicolla. Vastakkain ovat mainot kaudet pelanneet liigakolmonen Napoli ja liiganelonen Fiorentina. Matka Firenzestä ja Napolista Roomaan on lyhyt ja liput ovatkin menneet kuumille kiville, stadionin odotetaan olevan finaalin kunniaksi täpötäynnä.

Italiassa Coppa Italia ei ole koskaan noussut arvostuksessa samalle tasolle kun esimerkiksi Englannin legendaarinen FA-cup. Coppan historia on monimutkaisuudessaan varsin kiehtova. Sen alkuvuosina kaikkia italialaisia jalkapalloseuroja ei päästetty mukaan kilpailuformaattiin ja vasta vuonna 1935 tehdyn uudistuksen myötä, jossa otettiin käyttöön samanlainen kilpailutapa kuin Englannin Cupissa, kaikki parhaat joukkueet tulivat mukaan taistelemaan Coppan voitosta. Vielä 1940-luvulla sodan jälkimainingeissa Italiassa vedettiin Coppan kanssa henkeä kahdenkymmenen vuoden ajan, koska 20 joukkueeseen laajentuneen Serie A:n myötä ottelukalenterista ei yksinkertaisesti löytynyt tilaa Coppan pelien pelaamiselle. Vuodesta 1958 Coppaa on kuitenkin pelattu yhtäjaksoisesti ja vuonna 2007 finaalin pelipaikaksi valikoitui Rooman Stadio Olimpico.

Tällä kertaa finaalissa on kuitenkin ekstrapanosta, sillä vastakkain pelaavat Napoli ja Fiorentina eivät ole päässet juhlimaan mestaruuksia tai Cup-voittoja liian usein viime vuosien aikana. Napoli toki voitti Coppan toissavuonna kukistamalla finaalissa Juventuksen Edison Cavanin ja Marek Hamsikin maaleilla 2-0, mutta sitä edellistä Napolin voittamaa pystiä juhlittiin 90-luvun alussa Diego Maradonan vielä ollessa joukkueen suurin tähti. Fiorentina taasen hakee ensimmäistä pystiään kolmeentoista vuoteen ja kannattajat ja seuran pelaajat varmasti haluavat lopettaa pitkäksi venyneen kuivan kauden juhlimalla voittoa kannattajiensa edessä Roomassa.

Fiorentinan menestyksen taustalla vahva organisaatio

Finaalin kummatkin joukkueet pääsevät otteluun hyvin valmistuneina, sillä kummallakaan joukkueella ei ole enää hetkeen ollut todellista panosta Serie A:n puolella. Finaalin kotijoukkue Fiorentina on keikkunut käytännössä koko kauden ajan sarjassa neljäntenä. Seuran historia on pitkä ja värikäs, viimeisen mestaruutensa joukkue voitti 60-luvun lopulla, mutta 90-luvulla joukkue koki uuden renessanssin edeten aina UEFA-cupin finaaliin saakka. Seura teki kuitenkin 2000-luvun puolessa välissä konkurssin ja putosi aina Italian neljänneksi korkeimmalle sarjatasolle asti. Joukkue nousi kuitenkin nopeasti takaisin pääsarjatasolle ja nykyisen tason saavuttamisesta iso kiitos kuuluu kärsivällisesti seuraa johtaneelle seurapomolle Diego Della Vallelle sekä loistavaa työtä seuran hankinnoista vastaavana urheilutoimenjohtajana tehneelle Daniele Pradelle. Seura on onnistunut tekemään hienoja ja taloudellisesti kohtalaisen edullisia hankintoja. Kaudeksi 2012 joukkueen päävalmentajaksi nimetty entinen pelaajalegenda Vincenzo Montella on tehnyt hienoa työtä joukkueen peräsimessä.

Täksi kaudeksi joukkueeseen panostettiin rahallisesti viime kausia enemmän, suurin nimi oli Saksassa kaiken mahdollisen voittanut Mario Gómez. Joukkueen alkukausi olikin sensaatiomaisen hyvä ja pitkään näytti siltä, että Fiorentina taistelee tosissaan ensi kauden Mestarien liigaan oikeuttavista sijoista. Mario Gómez loukkaantui lähes heti kauden alettua, mutta Giuseppe Rossin mahtivire kannatteli joukkuetta pitkään. Tammikuun ensimmäisellä kierroksella Livornoa vastaan Rossi kuitenkin loukkasi polveaan ja on ollut siitä lähtien poissa joukkueen pelaavasta kokoonpanosta. Tuosta ottelusta alkoi myös violan pieni tuloksellinen alamäki, sillä Rossin ja Gomezin korvaajaksi hankittu Alessandro Matri on osoittautunut todelliseksi nallipyssyksi. Liigassa joukkue on kuitenkin pelannut riittävän hyvin varmistaakseen ensi kauden suoraan Euroliigaan oikeuttavan neljännen sijan ja joukkueen kapteeni Manuel Pasqualin mukaan joukkue onkin harjoitellut viime viikot vain ja ainoastaan Coppa Italian finaalia varten.

Napoli takaisin huipulle persoonallisen seurapomon johdolla

Vierasjoukkue Napoli on ollut koko kauden Italian kolmanneksi paras joukkue. Napoli on Italiassa harvinainen seura, sillä joukkueella on rahaa ja myös halukkuutta käyttää sitä. Persoonallinen seurapomo Aurelio De Laurentiis on pitänyt huolta siitä, että Napoli pysyy lehdissä pelillisin ja ei-pelillisin ansioin. Muutama viikko sitten De Laurentiis kävi käsiksi joukkueensa kannattajaan kesken suoran televisiolähetyksen ja kyseistä kohua ja sen uusia käänteitä on viime viikkoina saanut lukea tiheään tahtiin Italian lehdistössä. Napolin seuran kulta-aika asettuu maailman kaikkien aikojen parhaan jalkapalloilija Diego Maradonan aikakaudelle. Joukkue voitti seurahistoriansa ainoat scudettot ja vuonna 1989 juhlittiin myös Uefa-cupin voittoa. Kuten Fiorentina, myös Napoli teki konkurssin ja vuonna 2004 seura tippui Italian kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle. De Laurentiiksen rahoilla seura palasi kuitenkin nopeasti pääsarjatasolle ja jo vuonna 2009 Napoli pelasi silloisessa UEFA-cupissa. Kaudella 2011–12 joukkue pelasi hienon kauden Mestarien liigasa ja oli vähällä tiputtaa lopulta mestariksi asti edenneen Chelsean ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Napolin seurapomo ja elokuvamoguli  Aurelio De Laurentiis on johtanut seuraansa 10 vuoden ajan värikkäästi, mutta onnistuneesti. Kuva: Getty

Napolin seurapomo ja elokuvamoguli Aurelio De Laurentiis on johtanut seuraansa 10 vuoden ajan värikkäästi, mutta onnistuneesti. Kuva: Getty

Täksi kaudeksi seura koki suuria uudistuksia, sillä joukkueen Mestarien liigaan asti johdattanut valmentajavelho Walter Mazzarri siirtyi Interiin ja 104 liigaottelussa 78 maalia tehnyt Cavani hirmusummalla Pariisin PSG:n. Joukkue nimitti uudeksi päävalmentajakseen Chelseassa Euroliigan voittoa juhlineen Rafa Benitezin ja hommasi Cavanin korvaajaksi Real Madridissa hirmutehot paukuttaneen Gonzalo Higuainin. Odotukset täksi kaudeksi olivat kovat ja De Laurentiis julistikin seuran olevan yksi ennakkosuosikeista Mestarien liigan voittamiselle. Joukkue arvottiin kuitenkin kuolemanlohkoon Arsenalin, Dortmundin ja Marseillen kanssa ja Napoli putosikin niukasti jatkopeleistä. Serie A:ssa joukkueen kausi on ollut epätasainen. Serie A:n suurseuroja vastaan joukkue on pelannut mainiosti, mutta samanaikaisesti menettänyt pisteitä alemman keskikastin seuroille niin paljon, ettei joukkueesta ollut ainakaan vielä tällä kaudella haastamaan Juventusta ja Romaa mestaruuskamppailussa.

Napolia voidaan pitää finaalin pienoisena ennakkosuosikkina juuri hyvän isojen pelien menestyksen vuoksi. Tämän kauden sarjan top-7 joukkueiden kohtaamisissa Napolin saldo on kahdeksan voittoa, yksi tasapeli ja kolme tappiota. Fiorentina on samaan aikaan pelannut samoja joukkueita vastaan saldolla 3-1-8. Joukkueet ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella Serie A:ssa kahteen otteeseen, Fiorentinan kotipeli päättyi Napolin 1-2 vierasvoittoon, mutta Fiorentina yllätti voittamalla murtamattomana linnoituksena pidetyllä Napolin kotistadionilla San Paololla lukemin 0-1.

Kovaksi jalkapallomieheksi tunnustautunut Paavi Francis toivotti finaalin molemmille joukkueille onnea ja muistutti urheiluhengen merkityksestä. Kuva: Getty

Kovaksi jalkapallomieheksi tunnustautunut Paavi Francis toivotti finaalin molemmille joukkueille onnea ja muistutti urheiluhengen merkityksestä. Kuva: Getty

Lähtökohdat otteluun

Ennen ottelua kummatkin joukkueet vierailivat Vatikaanissa tavaten kovaksi jalkapallokannattajaksi tunnustautuneen Paavi Francisin. Paavi sai kummaltakin joukkueelta lahjaksi pelaajien allekirjoittamat pelipaidat ja piti nopean puheen pelaajille heidän vastuustaan ja kehoitti muistamaan urheiluhengen merkityksen myös tärkeän finaalin aikana. Napolin kannalta huomioitavaa on se, että Paaviakin suurempi hahmo, itse Jumala Diego Maradona kunnioittaa ottelua läsnäolollaan. Ennakkotietojen mukaan El Diego on kieltäytynyt V.I.P-lipuista ja on ilmoittanut haluavansa seurata ottelua muiden kaltaistensa seuran kannattajien keskuudessa. Maradonan merkitystä napolilaisille on vaikea ymmärtää kokematta sen itse paikanpäältä. Napolissa jalkapallo on uskonto ja sen ainoa ja oikea Jumala on Diego Maradona.

Joukkueet pääsevät lähtemään otteluun lähestulkoon parhailla mahdollisilla kokoonpanoillaan. Mario Gomez lienee kokonaan kokoonpanon ulkopuolella, mutta Giuseppe Rossi on harjoitellut joukkueen mukana jo parin viikon ajan ja lienee toipunut pelikuntoon. Rossi tuskin kuitenkaan pelaa avauskokoonpanossa, mutta Montella on haastatteluissa antanut ymmärtää, että mies on käytettävissä vaihtopelaajana. Juan Cuadradon puuttuminen on iso isku Fiorentinalle, monipuolinen laitapelaaja on pelannut loistokauden ja herättänyt käytännössä jokaisen suurseuran kiinnostuksen. Parissa edellisessä Seriea A-ottelussa Montella on peluuttanut täysin hyökkääjätöntä kokoonpanoa. Pahat kielet väittävät, että tätä taktiikkaa on käytetty jo pitkään, sillä vireensä ja itseluottamuksensa täysin kadottanut Alessandro Matri on ollut sanalla sanoen surkea lainapestinsä ensimmäistä ottelua lukuunottamatta. Matri aloittaneekin finaalin visusti vaihtopenkin puolelta ja näennäisesti kärjessä pelaavat laituri Joaquin ja hyökkäävä keskikenttäpelaaja Josip Iličić.

Napoli koki kauhun hetkiä Interiä vastaan, kun tähtihyökkääjä Gonzalo Higuain jouduttiin vaihtamaan ottelusta sivuun jalkavamman vuoksi. Ikävän näköinen loukkaantuminen osoittautui lopulta kuitenkin ennakkotietoja lievemmäksi ja Higuainin odotetaan olevan joukkueen avauskokoonpanossa illan finaalissa. Muuten Napoli pääsee otteluun ilman suurempia poissaoloja täysin ykköskokoonpanollaan. Hyökkääjäkolmikko Callejon-Higuain-Mertens on ollut mahdollisesti jopa koko sarjan paras ja vedonlyöntimielessä uskaltaisin väittää, että ottelussa tullaan näkemään maaleja kumpaankin päähän.

Joukkueiden ennakoidut avauskokoonpanot:

Fiorentina (4-3-1-2): Neto; Tomovic, Rodriguez, Savic, Pasqual; Vargas, Pizarro, Aquilani; B.Valero; Joaquin, Ilicic.

Napoli (4-2-3-1): Reina; Henrique, Albiol, Fernandez, Ghoulam; Inler, Jorginho; Mertens, Hamsik, Callejon; Higuain.

Kalle Tamminen @TotuusTamminen