Miten HJK:n joukkue rakentuu – onko valittu strategia oikea?

Suomen jalkapalloilun lippulaiva HJK pelasi viime vuonna todellisen nappikauden. Suomen mestaruus, Suomen cup ja paikka Euroopan liigan lohkovaiheessa on saavutus, jota on tulevalla kaudella vaikea toistaa saati sitten ylittää.

Joukkue kokenut paljon uudistuksia

Klubin kauden 2015 yllä lepää vielä monta kysymysmerkkiä, sillä joukkueen rakennus on vielä pahasti kesken. Pelaajaryhmästä ovat poistuneet tai poistettu maalivahdit Toni Doblas, Michael Törnes ja Carljohan Eriksson, puolustaja Mikko Viitikko, keskikenttäpelaajat Mika Väyrynen, Anthony Annan, Teemu Tainio, Joel Perovuo, Sebastian Mannström, Joevin Jones ja Fredrik Lassas sekä hyökkääjät Roni Porokara, Macoumba Kandji, Aristide Bance ja jo elokuussa Saksaan siirtynyt Mikael Forssell.

Tilalle HJK on tähän mennessä hankkinut kolme pelaajaa. Keskikentän keskelle tuli Annanin jättämää aukkoa täyttämään kovan CV:llä operoiva ranskalainen Guy Moussi Championshipin Birminghamista. Kymppipaikan kakkosvaihtoehdoksi tuotiin FC Lahdesta Matti Klinga sekä kakkosmaalivahdiksi RoPS:n Saku-Pekka Sahlgren. Lisäksi seura on tehnyt juniorisopimukset neljän Käpylän Pallon, yhden FC Hongan ja yhden FC Espoon nuoren pelaajan kanssa. He tulevat harjoittelemaan jonkin verran ykkösjoukkueen mukana, mutta eivät vielä ole valmiita kantamaan vastuuta Suomen tämän hetken kiistattomassa ykkösseurassa.

Lisähankinnoille tarvetta

1

Gideon Baah tuulettelee ensi kaudellakin Klubissa. (AOP)

Klubi tarvitsee ryhmäänsä vielä ainakin ykkösmaalivahdin, avauskokoonpanon kymppipaikan pelaajan sekä kaksi keskushyökkääjää. Myös vasenjalkaiselle laitapuolustajalle olisi tarvetta, sillä Gideon Baah esiintyi syksyllä sen verran vakuuttavasti topparin tontilla, että se tulee olemaan hänen ensisijainen pelipaikkansa jatkossa. Kaikkien hankintojen suhteen HJK:n on pakko suunnata katseensa ulkomaille, sillä kotimaan kentiltä ei tällä hetkellä löydy riittävän laadukkaita pelaajia, jotta seura voisi jatkossakin realistisesti tavoitella paikkaa Eurocupien lohkovaiheessa.

Ykkösmaalivahdikseen HJK haluaisi ensisijaisesti suomalaisen pelaajan. Vaihtoehdot ovat A-maajoukkueringissä olevat, mutta seurajoukkueissaan tyytymättömät Niki Mäenpää ja Jesse Joronen. Mäenpää on ykkösmaalivahti VVV Venlossa, mutta seura pelaa Hollannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, ja sarjan taso ei Mäenpäätä tyydytä. Tämän kauden Championshipin Fulhamissa pelaavana maalivahtina aloittanut Joronen puolestaan putosi ensin penkille ja sen jälkeen managerin vaihduttua kokonaan kokoonpanon ulkopuolelle. Joronen kuntoutuu tällä hetkellä polvivammasta, mutta on noin kuukauden päästä pelikykyinen. HJK:n kannalta ongelma on se, että molemmat vahdit haluavat pysyä ulkomailla, joten Klubi ei ole heille ykkösvaihtoehto. Myös yhä vapailla papereilla liikkuvan Doblasin jatko on mahdollisuuksien rajoissa, mutta HJK etsii laadukkaampaa vaihtoehtoa ailahtelevasti syksyllä esiintyneen espanjalaisen sijaan.

Puolustuslinja on jo hyvin kasassa: topparit Baah, Markus Heikkinen, Valtteri Moren ja Tapio Heikilä sekä laitapakit Sebastian Sorsa, Veli Lampi ja Alex Lehtinen. Toppareista Baah ja Moren voivat tarvittaessa pelata myös laitapuolustajina. Kuten aiemmin mainittu, yksi vasenjalkainen laitapakki ryhmään vielä sopisi. Sellaisen hankinta ei ole välttämätöntä, mutta tämän jälkeen jokaiselle pelipaikalle olisi kaksi vaihtoehtoa. HJK testasi viime syksynä vasemmalle Trinidad ja Tobagon maajoukkuemiestä Jonesia, mutta hän ei ollut riittävän hyvä. Verkot ovat siis vesillä tämän pelipaikan suhteen, mutta ykkösprioriteetti se ei ole.

Keskikentän ja laitojen osalta tilanne on kunnossa. Keskelle on tarjolla Rasmus Schuller, nuori Obed Malolo, tälle paikalle todennäköisesti pysyvästi istutettava Robin Lod, sekä tuorein hankinta Moussi. Demba Savage, Nikolai Alho ja Erfan Zeneli on suomalaisittain erittäin laadukas kolmikko laidoille. Lisäksi Lod ja Sorsa voivat tarvittaessa tuurata heitä.

Kymppipaikalle HJK tarvitsee Klingan lisäksi laadukkaan avauskokoonpanon pelaajan. Väyrysestä ei tähän enää ole, ja jo testissä käynyt japanilainen Naoyuki Yamazakikaan ei täyttänyt laatukriteerejä, joten etsintä jatkuu. Hyökkääjiä HJK:lla ei tällä hetkellä ole ollenkaan, joten tarvetta on kahdelle keskushyökkääjälle. Joukkue haluaa pitää riveissään Kandjin, joka halajaa paikkaa jostain Veikkausliigaa paremmasta sarjasta. Hänen tilanteensa selviää kevään aikana. Sopimus Belgian ja Espanjan pääsarjoissa paljon maaleja tehneen Mohammed Tchiten kanssa oli jo lähellä, mutta mies perui tulonsa Suomeen vain muutama tunti ennen sovitun lennon lähtöä. Tällä hetkellä testissä on nigerialainen 174-senttinen ja 24-vuotias Kabiru Akinsola sekä FC Hongasta Unkarin pääsarjan Ujpestiin viime kesänä siirtynyt 20-vuotias Aristote Mboma. Lisää testimiehiä tullaan näkemään kevään aikana.

Aki Riihilahden mukaan HJK:lla on homma hanskassa

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti sanoi Helsingin Sanomissa tammikuun alussa seuraavasti: ”On kak­si ta­paa ra­ken­taa jouk­kue. Sen voi lyö­dä ka­saan mar­ras-tam­mi­kuus­sa, ja sil­lä men­nään sit­ten, tai sit­ten voi li­sä­tä jouk­kuee­seen pe­laa­jia, kun löy­tyy ta­voit­tei­den mu­kai­sia pe­laa­jia. Vii­me vuon­na teim­me jouk­kueen jäl­kim­mäi­sel­lä ta­val­la”, Rii­hi­lah­ti ker­too.

Tämä strategia onnistui kaudella 2014 erinomaisen hyvin, kuten tulokset kiistatta osoittivat. Tavoitteet kaudelle 2015 lienevät vähintään samat kuin viime vuonna eli tuplamestaruus ja Eurocupin lohkovaihe.

Nyt kasassa olevalla 17 sopimuspelaajan ryhmällä (+juniorisopimukset) HJK kykenee erinomaisesti aloittamaan Veikkausliigan. Klubi haluaa jatkossa taistella vuosittain tosissaan lohkovaiheen paikoista, joten tämän takia Riihilahden valitsema strategia kasata joukkue pikkuhiljaa on eurooppalaisiin kilpakumppaneihinsa nähden huomattavasti pienemmällä pelaajabudjetilla operoivalle HJK:lle ainoa oikea tapa toimia. Sen onnistuminen kaudella 2015 selviää kuitenkin vasta heinäkuussa Eurocupurakan alkaessa.