EM-finaalin ennakkosuosikista ei epäselvyyttä: ”Vain Pepe ja Ronaldo mahtuisivat Ranskan avaukseen”

50 ottelua takana ja vain kruunu jäljellä. EM-kisat päättyvät tänään Portugalin ja Ranskan väliseen finaaliin, joten on aika kysellä toimituksen mietteitä ennen kisojen huipennusta.

Kumpi voittaa EM-finaalin?

Tuomas Kurikka: Finaalikaksikkoa voi tutkia miten päin tahansa ja joka kulmalta isännät ovat niskan päällä. Jopa maalinteossa Ranskan Antoine Griezmann on pessyt hieman yllättäen Portugalin Cristiano Ronaldon mennen tullen, vaikkakin maalipaikkojen määrässä Portugali on sentään pystynyt vetämään pitemmän korren. Ottelu tullaan huippumaalitykeistä huolimatta ratkaisemaan keskikentällä ja siellä isoimmassa valokeilassa ovat Portugalin työjyrä Renato Sanches ja Ranskan voimakaksikko Paul PogbaBlaise Matuidi. Arvokisojen finaaleissa tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että altavastaaja korjaa pystin. Siitä huolimatta etenkin Ranskan välieräotteiden perusteella sekä edellä mainitun voimakaksikon turvin uskon kisaisäntien vievän voiton kahden maalin erolla.

Jaakko Tiira: RANSKA! Ensinnäkin Ranska on materiaaliltaan laadukkaampi ja se taipuu sitä kautta Portugalia monipuolisempaan peliin. Toinen gallien mestaruutta puoltava seikka on kotiyleisön tuki, joka on siivittänyt ranskalaiset mestaruuteen kaksissa edellisissä Ranskassa järjestetyissä arvokisoissa. Myös joukkueiden keskinäinen historia puoltaa Ranskan mestaruutta. Les Blues on selättänyt tulevan vastustajansa kymmenessä edellisessä pelissä ja Portugalin edellinen voitto menee niinkin kaukaa kuin huhtikuulta 1975. Viimeiseksi finaalin lopputulemaa määrittäväksi nostoksi mainitsisin Pepen pelikunnon. Välierässä kelvollisesti suoriutunut Bruno Alves on kaikkea muuta kuin huipputoppari, enkä usko Portugalin kykenevän pysäyttämään Ranskan vahvaa hyökkäystä ilman Real Madridin topparia.

Roope Liimatainen: Myös täällä epäillään Ranskan korjaavan potin kotiin. Marginaalit ovat yhden ottelun otannalla pienet ja Portugalinkaan mestaruutta ei voi pitää minään megayllätyksenä. Luotan kuitenkin laadukkammalla materiaalilla operoivan Les Bleusin kestävän paineet jotka kotiyleisö ja ennakkosuosikin viitta heidän ylleen asettaa. Joukkueiden materiaalierosta kertoo se, että vain Ronaldo ja Pepe mahtuisivat automaattisesti Ranskan avauskokoonpanoon.

Aarno Sirpi: Jo etukäteen oli selvää, että Saksa-Ranska -otteluparin voittaja tulee juhlimaan koko turnauksen voittoa. Vaikka kisaisäntä oli Saksaa vastaa lähes koko ensimmäisen puoliajan ottava osapuoli, osoitti se monipuolisuutensa pelitavan muutkosessa. Heikoimpana osa-alueena pidetty puolustus näytti toimivuutensa. Didier Deschampsin uskalias veto jatkaa nuoren Samuel Umtitin peluuttamista oli erittäin onnistunut ratkaisu. Saa nähdä, onko nuorukainen avauksessa finaalissakin. Ranskan hyökkäyspeli toimii – se on varma. Olivier Giroud on osoittanut epäilijöille, että pystyy olemaan voittava hyökkääjä. Giroud-Antoine Griezmann hyökkääjätrio on pelottava yhdistelmä.

Portugali on peleissään tehnyt tarvittavan. Se voitti vain Wales-ottelun varsinaisella peliajalla ja sai selkeästi etua helpommasta kaaviosta. Portugalilla on melko nuori joukkue, jossa pelaa pääasiassa kotimaan sarjan pelaajia. Cristiano Ronaldolla on yksin liian iso vastuu hyökkäämisestä, eikä tilannetta helpota, että mies tietää sen itsekin. Portugali ei ole vielä pelannut isoja maita vastaan, silti esimerkiksi lohkovaiheessa sen puolustus ei toiminut. Waleskin onnistui luomaan maalipaikkoja, joista paremmalla viimeistelyllä olisi ottelun tulos ollut toinen.

Loppuottelu alkaa tottakai 0-0 -tilanteesta, mutta en jaksa uskoa, että Portugali voi yllättää hurmoksessa pelaavan isäntämaan. Ranskan kotikisahistoriakin puhuu sen puolesta.

Eemeli Kosonen: Uskon Portugalin kuittaavan mestaruuden nimiinsä ja tekevän ”kreikat”. Portugali onnistui luikertelemaan finaaliin voittaen vain yhden pelin varsinaisella peliajalla, vaikka vastassa ei ole ollut vielä ennakkoon kovimpia maita. Vaikka varsinaisen peliajan voittoja ei tullut, niin Portugali on osoittanut olevansa nimenomaan äärimmäisen vaikeasti voitettava joukkue. Esimerkiksi Ranskaan verrattuna lusitaanien peli on ollut koko turnauksen kaukana näyttävästä ja viihdyttävästä, etenkin pudotuspeleissä. Portugali on tehnyt vain tarvittavan enkä usko joukkueen yrittävän venyä ihmeisiin finaalissakaan. Ranskan hyökkäyskalusto on kisojen paras, joten Portugalin puolustuksen on onnistuttava täydellisesti. Tähän on iso apu pelikuntoon tervehtynyt Pepe, joka on pelannut toistaiseksi erinomaisen turnauksen. Ranska ei jää hurmoisan kotiyleisön edessä nollille, mutta Portugali kuittaa mestaruuden Ronaldon viimeistellessä voittomaalin ottelun lopussa.

EM-finaali Portugali-Ranska alkaa kello 22.00. Yle TV2 näyttää ottelun luonnollisesti suorana.

Kansikuva: Getty