EM-futiksessa maalit vielä hakusessa – Tähdillä vaisu alku

Ranskan EM-kisojen alkusarjan ensimmäinen kierros saatiin eilen päätökseen. Kisojen alla osa jalkapallofaneista uskoi joukkuemäärän kasvattamisen aiheuttavan tasoerojen kasvun. Tähän mennessä näyttäisi, että jos muutoksella on ollut jotain vaikutusta, on se näkynyt erityisesti puolustuspäässä. Ennakkoon heikommat maajoukkueet pyrkivät tilkitsemään oman kenttäkolmanneksensa jokaisen aukon ja siten todelliset maalipaikat ovat aina suuren työn takana. Joukkueiden taktiikoihin vaikuttaa myös mahdollisuus päästä lohkokolmosena jatkoon, jolloin maaliero saattaa nousta isoon arvoon.

Meneillään on 2000-luvun EM-kisojen vähämaalisin turnaus.

Maalimäärä kasvaa perinteisesti kisojen edetessä

Kisoissa on tehty tähän mennessä 22 maalia 12 ottelussa. Tämä tarkoittaa 1,8 maalin ottelukohtaista keskiarvoa. 2000-luvun turnauksissa 1. kierroksella on aina tehty maaleja vähintään kahden keskiarvolla. Katsojien kannalta on onni, ettei yhtään 0–0-tulosta ole toistaiseksi vielä nähty, mutta 1–0-otteluita on jo neljä kappaletta.

1. kierros 2. kierros 3. kierros Koko alkusarja
20161,8
20122,53,31,82,5
20082,02,92,32,4
20042,12,53,42,7
20003,01,83,42,3

Kuten yllä olevasta taulukosta näkyy, koskaan ensimmäinen kierros ei ole ollut kisojen maalirikkain, joten tänäkin vuonna on odotettavissa joukkueiden löytävän pikku hiljaa maalijyvän ja siten luvut tulostaululla lähtevät kasvuun. Mitään peruuttamatonta ei siis ole vielä tapahtunut, eikä pidemmälle vieviä johtopäätöksiä ole syytä tehdä, mutta vedonlyöjien kannalta trendi on syytä ottaa huomioon. Jos tahti jatkuu nähdyn kaltaisena, kisojen maalimäärä ylittäisi nipin napin 90 maalin rajapyykin (93,5). Kolmessa viime turnauksessa maaleja on tehty 76–77 maalia turnauksen aikana, vaikka otteluita on ollut 20 vähemmän.

Toinen mielenkiintoinen teema on maalien tekoaika. Ensimmäisellä puoliajalla maalin tekeminen tuntuu välillä jopa ylitsepääsemättömän vaikealta, eikä 22 maalista olekaan onnistuttu tekemään ensimmäisen 45 minuutin aikana kuin 27 % (6). Sen sijaan toistuvasti maalihanat ovat avautuneet tauon jälkeen, kuten alla olevasta tilastosta näkyy.

Minuutit  1–15  16–30  31–45  45+  46–60  61–75  76–90  90+
Maalit22204543

Ykkösmaalitykit vasta lämpeämässä

Jos maalien vähyys on yllättänyt osan katsojista, on saman tehnyt varmasti tähänastiset maalintekijätkin. Vedonlyöntitoimistojen listoilla maalikuningasveikkauksissa ennen kisoja pitivät kärkisijoja miehet, kuten Cristiano Ronaldo, Thomas Mûller, Antoine Griezmann ja Robert Lewandowski, mutta kukaan heistä ei ole toistaiseksi onnistunut painamaan nimeään lehtien sivuille. Kaksi miestä tekevät sentään poikkeuksen, kun Olivier Giroud onnistui tehtailemaan Ranskan toisen maalin kisojen avausottelussa ja Andrés Iniesta maanantaina. Osalla maalitykeistä on otteluita vielä reilusti jäljellä, joten mitä tahansa voi vielä tapahtua maalikuninkaan osalta. Olemme kuitenkin saaneet taas kerran oppitunnin siitä, miten heikompikin puolustusjoukkue pystyy vaikuttamaan maailmanluokan maalintekijän tekemiseen tuplaamalla tai triplaamalla pelaajan pois tilanteista.

Kansikuva: Getty

Twitter: @TuomasKurikka